Man försökte köra på vargjägare

i ETTAN/NORA

NORA. Polisen fick på tisdagsmorgonen rycka ut sedan en man med bil försökt köra på en eller flera vargjägare. Mannen misslyckades med att köra på någon människa, men ska backat in i någon av jägarnas bilar.

Polisen larmades klockan 07.19 på tisdagen till en plats i Nora kommun där ett jaktlag samlats för vargjakt. En man i 45-årsåldern kom till platsen och ska med avsikt ha försökt ramma jägare och/eller bilar.

Mannen hölls kvar på platsen till dess polis anlände och väl på plats beslutade man att gripa mannen, misstänkt för försök till grov misshandel samt skadegörelse.

Den gripne mannen kommer nu att höras och därefter ska åklagare ta ställning till om han ska anhållas eller inte.

10 Comments

 1. Naturens gång är åsidosatt av människan då vi kan ta medvetna beslut och vår totala dominans över naturen.
  Naturens gång betyder föga, Hårdrar man det så var tyskarnas läger eller bombfällningarna över japan naturens gång.
  Man kan då argumentera att det vore naturens gång att vargen tar tamdjur och hundar och att vi borde lämna den ifred?
  Att vargkramare kör över vargjägare är också naturens gång.

 2. Fantomen.

  Visst måste man kunna argumentera dessa frågor utan att det ”spårar ur”, men av historien så är det svårt, men vi försöker.

  Att skriva att ”Allihop, inklusive människor, dödar djur på otrevliga sätt. Det är liksom naturens gång”.

  Måste väl ändå fråga; Borde inte vi människor kunna hålla oss ifrån att döda djur på otrevligt sätt? Måste vi sjunka så lågt är min fråga?

  Vi jagar inte för att överleva till skillnad från djuren.

  Att ingen vill få sina tamdjur tagna av rovdjur är väl en självklarhet, men om jag idag skaffar tamdjur så behöver jag kunna skaffa skydd till dom. Kan jag inte skaffa skydd för mina djur så får jag vänta tills jag har råd. (sen att det är dyrt; är en annan fråga)

  Sen blir det kanske lite ”löjligt” att behöva vara macho när man jagar ex. varg.

 3. Det där med ordet ”macho” kan väl diskuteras. Men ingen skulle väl komma på tanken att benämna en som jagar rådjur eller hare för macho? Men när det gäller just att jaga varg verkar det bli något annat. Historierna om det fruktansvärt blodtörstiga odjuret ser till att spä på hatet att vargen måste utrotas. Att hundar, eller t.ex. får, råkar ut för vargangrepp är väl inget man vill vara med om. Men det händer tyvärr. Att vildsvin är svåra att jaga för de är nattdjur må så vara men det borde väl då kunna ge lite extra ”status” om man då lyckas, kan man tycka. Det skulle verkligen behövas skjutas av betydligt fler då de förstör så mycket där de drar fram. Men om de förstör grödor, ängar och skog, för en miljard om året enl SVT-nyheter(2019), väcker väl inte ”känslor” på samma sätt som vargbitna och dödade hundar och får.
  Hittade lite statistik, om än lite gammal, från 2019.
  Då skadades, eller dödades, 674 hundar (jisses vad många) under jakt i landet. Enl.Agria.
  240 i trafiken, 211 av vildsvin, 9 av varg och 7 fick skador eller dog av skott.
  Så det påvisar att vildsvin är farligare för hundar än varg. Ytterligare ett skäl att inte vilja jaga dem, kanske?

 4. Obaronne.
  Precis som du gör så kan man debattera varg utan känsloargument, då kan det fungera bra. Argument om ”stackars vargen som hade rivsår i ansiktet” blir så utomordentligt barnsligt. Ingen vill ha sina tamdjur rivna av varg, hök, mård, räv eller annat rovdjur. Allihop, inklusive människor, dödar djur på otrevliga sätt. Det är liksom naturens gång. Molly verkar tro att just vargen ber om ursäkt innan han river itu ett får på hälften och därmed inte gör någon skada när han dödar. Ondhet och godhet har inget med saken att göra.
  Sedan är kanske många jägare macho. Men vem ska annars jaga? Ska vi anställa statsjägare, och ska det då stå i deras CV att dom inte får vara macho?
  Om vi slutar använda känsloargument likt ondhet, godhet, macho, hatare och älskare skulle vi säkert bättre förvalta vår vargstam. Som såklart ska få finnas kvar. Hur många dom ska vara ska lämnas åt experter och politiker (eftersom det faktiskt är dom som bestämmer i en demokrati) och inte åt EU, för omständigheterna varierar stort i olika länder.
  Problemet med vildsvin är väl att de är utpräglade nattdjur och därmed svårare att jaga.

 5. Nja, nog är väl just vargjakten en riktig trofé- och machojakt. När det är dags att jaga varg då hamna jägarna i någon sorts extas. Man åker, innan, ut och letar spår på alla skogsvägar man hittar och förbannar om det inte är spårsnö.
  Nej, jag vill heller inte ha 100-tals vargar springande runt huset men jag skulle önska lite mer entusiasm när det gäller att hålla ner vildsvinsstammen. De gör avsevärt mer skada än vad vargen gör. Men det är väl inte lika mycket status som att kanske kunna ” flasha” med vargskinnet från den varg man själv skjutit.

 6. Molly verkar vara en rar flicka som älskar djur. Har hon sett resterna efter sin hund i skogen eller sina halvätna får i hagen? Har svårt att tro att hon skulle känna godhet efter att ha sett det. Att kalla vargjakten för trofejakt är outbildat.
  Vi får anta att hon är vegetarian, för man kan inte tala om empati med djur om man gärna äter kyckling, gris och ägg från höns som har ett ledsamt och onaturligt liv i fångenskap.
  Vargstammen i Sverige är dessutom så inavlad att de är närapå syskon.

 7. Jag lämnar denna diskussion nu för jg orkar inte få varghatarares mob efter mig.

  Jag är emot våld. Jag är givetvis emot att köra på folk med bil eller att ens hota om det. Punkt.

  Det som skrämmer MIG är att beteendet från föraren upprör och skapar större rubriker än män som samlas med vapen för att mörda oskyldiga. Sen tom utför handlingarna.

  Samtidigt går folk runt och pratat om källsortering. Ni såg bilderna på en av vargarna som dödades? Bitmärken i ansiktet från hundarna.

  Ingen ska hota med att köra på någon. Djuren ska få vara i skogen och leva.

  Jag accepterar att man inte tycker om varg. Men bo inte i skogen då.

 8. Tack Molly nu fick vi läsa dina argument varför du tycker mannen är en hjälte och det var det jag efterlyste.
  Du likställer att som du skriver försöka skrämma genom att köra på med bil med godhet. Den synvinkeln skrämmer mig för då försvarar du hotfullt beteende som eventuellt kan eskalera till mer än hot.

 9. Bara för att kommentaren provocerar så betyder det inte att den är fel. Pride provocerar många, är den festivalen fel? 🙂

  EU har sagt nej till att skjuta rödlistad varg. Sverige går emot EU.

  Att skjuta rovdjur för troféjakt är sjukt. Mannen försökte skrämmas. Han dödade inte jägarna. Syftet är väl att visa från oss med högre empati att ni inte kommer komma undan i slutändan. Godhet vinner alltid.

  Sättet som världen skriver om Sverige nu pga hur dåliga miljölagarna är och hur dåliga vi är på att skydda våra djur är en skam.

  Avslutar med att skriva att man inte ska låta outbildat folk sätta agendan över Sveriges framtid. Varghatare som är födda under stenar boende bland EPA-traktorer och SD:are och LPO:are

  Hjälper gärna att betala eventuella böter mannen fick i skadestånd. Väl mött!

 10. Skulle vara intressant om Molly kunde precisera i vilken av de två synvinklarna han är en hjälte. För att ta lagen i egna händer och med bil försöka köra på någon är inte hjältemod och är det i att störa jakten för man vill ha vargarna kvar så är kommentaren endast i provocerande syfte.
  Är idel öra så hur kan han vara en hjälte?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.