Jonas Cederulf

Man kan ändra sig

i BLOGG

”Man kan ändra sig!”. Ja så lät han, sonen därhemma, under en ganska lång fas av sitt snart 4½-åriga liv. Oavsett om det handlade om vilka kläder han skulle ha på sig, eller om han precis fått en att i kvällsstressen tillaga en helt egen middag till honom. När de två middagarna väl stod på bordet, då hade han ändrat sig. Gärna till ett tredje helt ouppnåeligt alternativ. Varför agerar många av oss spontant och kanske inte helt genomtänkt, medan andra funderar i evigheter i valsituationer?

Detta är en av de frågor jag ställer mig i mitt yrkesliv som vägledare. Jag kan inte med säkerhet säga att jag vet svaret. Jag har nämligen ändrat mig. Mycket av ens tidigare verklighet och sanningar raseras totalt när det kommer in barn i familjen. Helt plötsligt kommer du på dig själv funderandes över vilket steg som egentligen är ”tripp” i tripp trapp trull. Överst eller nederst? Är tröjan ut och in eller in och ut?

När du kommer på dig själv grubblandes över dylika saker, så kommer också känslan av att inte ens det enkla är tillräckligt enkelt. Vid fortsatt eftertanke blir du stressad över att du ens funderar över totalt oviktiga ting och faktiskt behöver skärpa till dig. Vad tycker jag om kärnkraften egentligen? Hur ska det gå i presidentvalet i USA? Borde svenska herrlandslaget återgå till 4-4-2 med diamantformation på mittfältet? Måste jag verkligen ha en Iphone 5? Sådana frågor BORDE jag ställa mig själv, tänker du. Eller i alla fall jag.

Min sambo och jag är radikalt olika vad gäller valprocess och ställningstagande. Hon är eftertänksam och noggrann, gör en total research (eller scannar av, som det numera heter) och fattar sitt beslut efter den fakta hon får fram. Att hon sedan fortsätter med att granska och fundera får konsekvenserna att butikerna ibland får tillbaka varor funnits där hemma en stund. Själv har jag två metoder. Den ena är att fatta ett beslut snabbt. Den andra är att skjuta upp beslutet och inte tänka så mycket på det. Två sätt att agera som också får konsekvenser förstås.
Hur fattar du dina beslut? Vad bygger du dem på? Ta en liten funderare till morgonkaffet såhär på lördagen. Återkom gärna med kommentarer.

Mina tips till förra veckans V75 satt ungefär lika bra som en huggorm i en läderfåtölj, det vill säga inte alls. Troligen får jag överge denna del i min blogg och ge mina lottonummerförslag istället, men jag ger mig inte riktigt än. Hagmyren utanför Hudiksvall är värd för V75, det är långa svängar och kort upplopp där. Ha med hästar som kan ta ledningen. Spika dock Hallsta Lotus, för annars måste du ta med alla hästar i kallblodsloppet. Victor På Knecken är en annan häst jag gillar, kanske på grund av namnet. Spika Molle C.D. eller ta med Victor!

Nästa vecka kommer det handla om sanningar och lögner i sportens värld. Kanske hinner jag lite kort in på paralleller mellan fotboll, trav och livet. Men innan du får klicka dig vidare – hur vill du ha kaffet? En eller två sockerbitar? Mjölk? Framför allt – varför vill du ha det så?

4 Comments

  1. Svart alltså utan både socker o mjölk 🙂 Varför : Jo tar jag socker i så smakar det mest socker,tar jag mjölk smakar det mjölk. Det ska smaka ”enbart” kaffe. Lördagar har blivit en ”väntans” dag sen du började skriva krönikan 🙂

  2. Härligt humoristiskt skrivet.Väntar med spänning på nästa….mjölk i kaffet!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.