Många sätt att bereda

i Okategoriserade

MAGASIN. Att forsla hem råvarorna, svampen, är endast halva jobbet. Svampen ska rensas och ansas innan vi kan bestämma oss för om den ska frysas in, torkas eller ätas direkt.

Den ska hittas, plockas, rensas, ansas, förvällas, torkas eller stekas. Men väl i munnen är ofta den egenplockade svampen en riktig delikatess och värd allt eventuellt besvär. Att plocka fram en påse frysta och förvällda kantareller och förädla dessa till en delikatess på julbordet eller till en nyårssupé känns lyxigt.

Svamp är en färskvara som behöver tas omhand tämligen omgående. Experterna menar att en första rensning görs redan i skogen. Vill man frysa in svampen bör den förvällas innan frysning, men att koka ur vattnet i svampen – utan användande av smör – går snabbt.

Väljer man att torka svampen finns idag speciella svamptorkar som ger ett jämnt och fint resultat. Om inte sprids svampen jämnt i rumstemperatur där luftcirkulation är det viktigaste. Torkad svamp kan sedan läggas i blöt innan tillagning eller helt enkelt smulas ned i en köttfärssås eller gryta.

Roligast är ändå att ta fram svampen under vintern när den ska användas. Förvälld och fryst svamp funkar till det mesta och att bara göra en varm smörgås med stekta kantareller i februari tilltalar de flesta.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.