Marie om sitt livs matlagningsprojekt

i BLOGG

MarieCarlsson_bloggbannerBLOGG. Bloggaren Marie Carlsson gillar livsnjutaren Edward Blom. Sedan i höstas har Marie påbörjat en livsresa genom att laga sig igenom samtliga rätter i Edward och Gunilla Bloms ”Kokkonst för livsnjutare”. Läs Maries fantastiska blogginlägg här.

Kokkonst för livsnjutare

Kokbok2

Ni som känner mig, och då menar jag även från dessa spalter, vet att jag är knasförtjust i Edward Blom. Det beror på mycket, men framförallt på att han är något så sällsynt som en genuin rebell – den som propagerar för bildning, cigarrer, aladåb och maximalism som inredningsprincip är naturligtvis oerhört mycket mer vågad än alla mentalt mellangrå piercade kokainsniffare som det här landet kan uppbåda. Dessutom gillar jag att laga mat, är totalt torsk på matlagningsfilmer och älskar Julie & Julia, filmen om hur journalisten Julie Powell lagade sig igenom Julia Childs praktverk till tegelsten Mastering the art of French cooking.

Kokbok3

Nånstans däremellan hamnar den delvis, förklaringen till att jag i början av hösten satte igång min egen personliga kokboksutmaning: att laga mig igenom alla rätter i Kokkonst för livsnjutare av Edward Blom och Gunilla Kinn Blom. Uppgiften jag gav mig själv var inte svårare än att laga alla 72 recepten i boken, utan nån tidsram, och att mikroblogga om det. Jag satte upp ett antal andra (hemliga) mål också, varav ett var att komma i kontakt med makarna Blom – det visade sig gå ganska fort, för Gunilla kommenterade mitt första Instagraminlägg och genom rätterna har jag och författarna haft en trevlig konversation kring recepten på kommentarsfältsnivå (jag är jäkligt glad över att dom är lika trevliga som dom var inne i mitt huvud; det finns ärligt talat alltid en risk med sånt).

Kokbok1

Den viktigaste förklaringen till projektet är ändå att den här kokboken är så skoj. Den är snygg att bläddra i, men den innehåller också en massa trevliga kåserande texter, och framförallt spänner den över ett … ”brett spektrum” är ett för svagt ord. Under det här halvåret har jag pocherat ägg, rört risotto, mixat müsli, hyvlat tryffel, stoppat korv, kokat rillette, flamberat pilgrimsmusslor, kryddat snaps, bakat barquetter, satt långfil, blandat drinkar, lagt in sill, ångat grodlår, tillrett hostmedicin (japp) och mediterat fram cajun-roux*; jag hittar inget bättre ord för att beskriva processen. Jag har lagat mat från Frankrike, Gästrikegatan, Polen, Österrike, Harlem, Italien, Sichuan, Östtyskland och Bohuslän. Jag har bränt mig, skurit mig, spillt, skrämt den oäkta hälften och förtjusat LillaE med en smärre oljebrand och svurit nåt alldeles inihelvete. Jag har lärt mig ofantligt mycket.

Julie & Juliaprojektet – summering så långt

Dagar passerade: 170
Rätter lagade: 62
Rätter kvar: 10
Viktutveckling ”Julie”: Minus 18,1 kg (det här berättar jag bara för att folk nästan undantagslöst frågar – det kan dock vara värt att googla korrelation och kausalitet för den som inte är helt säker där :-).

Följare: Ett par hundra på Facebook, lite mer på Instagram. Det är klent om man bara är ute efter siffran, men det roliga är de virtuella matsamtalen jag har haft med bekanta och obekanta människor.

~~~

Lärdom: Framförallt det som Gunilla kallar missanplassning. Jag har aldrig ägnat mig åt mis en place tidigare, men det är oerhört praktiskt inte minst när man handskas med 29 ingredienser varav många finhackade och illasinnade … det handlar alltså om att ställa fram precis allt man behöver, i rätt mängd, beredningsform, och helst ordning, plus alla redskap innan man börjar och inte 30 sekunder efter att man inser att man verkligen redan borde ha finhackat tre lökar.

~~~

Insikt: Det här är en kokbok som i stort sett rakt av representerar det Katrin Zytomierska kallar clean eating (inget tillsatt socker, ytterst lite s.k. snabba kolhydrater). Jag antar att det förvånar somliga.

~~~

Favoritfemman utan inbördes rangordning: Manuels pilgrimsmusslor, Homard à la Newburg, Svansviftande oxsvansstuvning, Rieslingsoppa och Thailändsk biffsallad är favoriter som jag minns dom och som jag tycker precis just idag.

~~~

Besvikelser: Egentligen inga, men Sichuanmenyn blev minst smashing. Inget fel, men inget rock’n’roll – beror nog på att jag inte alls kan sån matlagning och rimligen har sämre fingertoppskänsla.

~~~

Summering inför slutspurten (som innehåller t.ex. glaserade fasaner, bläckfisk och handvispad blodpudding): Det här är vansinnigt roligt. Jag måste ha ett nytt projekt när det här är klart.

Det ligger i farans riktning att det blir Edward B:s första bok, Allting gott och alldeles för mycket.

PS:

– Instagramkontot heter livsnjutarejulieochjulia och Facebookkontot Kokkonst för livsnjutare – Julie och Julia. Jag postar det jag lagar ur boken och någon enstaka annan matupplevelse.

– Boken av Julie Powell heter Julie & Julia – 365 days, 524 recipes, 1 tiny apartment kitchen och har en uppföljare som heter Cleaving – a story of marriage, meat and obsession. Dessvärre kan jag inte hitta dom på svenska.

– Filmen Julie & Julia rekommenderas också å det varmaste (Meryl Streep och Stanley Tucci excellerar som fru och herr Julia Child).

– Själva kokboken heter alltså Kokkonst för livsnjutare och är utgiven på Norstedts. Den är nominerad till ”kokkonstens Oscar”, Gourmand World Cookbook Awards 2016.

*Roux är mjölochfettgegga för redning, men den görs enormt långsamt och precist i det amerikanska cajunköket.

 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.