Medborgarförslag från Lagerman om Stripa

i HÄLLEFORS B/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Mats Lagerman (LPo) har skrivit ihop ett medborgarförslag som skickats till kommunfullmäktige i Lindesberg. Ämnet är Stripa Gruva och den framtid området kan stå inför om de hyreshöjningar som aviserats blir verklighet. Läs Lagermans medborgarförslag här.

Medborgarförslag

Efter ett antal samtal med närmast berörda och oroliga medborgare så följer här synpunkter, samt efterlysning av politisk viljeyttring från våra folkvalda/partier i kommunfullmäktige.

Stripa Gruva och dess framtid…

Står inför utmaningar som i det längre perspektivet riskerar att ödelägga och förstöra det som småskaliga företag och föreningar med idogt ideellt arbete byggt upp under årens lopp.

Avisering om drastiska hyreshöjningar har kommit från de kommunala bolag som förvaltar de fysiska byggnaderna och kringliggande miljö.

Korta tankar och idéer om affärsmässighet och marknadsanpassning går att skönja, för att förmodligen minska nettokostnad för kommunens bolag och förbättra koncernens resultat…

För mig och oss är det viktigt att förhållningssättet till affärs/marknadsmässighet sker utifrån ett ömsesidigt schyst utgångsläge – Där och då en hyresvärd ikläder sig rollen som allenarådande aktör är djupt olyckligt och direkt skadligt för samhällsnyttan.

Det vore fruktansvärt tråkigt om kommunen genom sina bolag aktivt sänker Stripa Gruva och dödar den kreativa, skapande och kulturellt viktiga helhetsatmosfär som skapats däruppe.

OM och huruvida kommunen angett riktlinjer alternativt formulerat något ”regleringsbrev” till bolagen angående den byggnadsminnesförklarade/skyddade fastigheten känns ej i nuläget bekant. Jag och vi tager tacksamt emot edra viljeyttringar, konkreta planer och idéer för en av landets fåtal kvarvarande gruvmiljöeér och dess framtid.

Med kalla vinterhälsningar.

Mats Lagerman

Kulturarvskrigare och ordförande i Landsbygdspartiet oberoende Örebro region

3 Comments

 1. Tidigare ordf i Stripa Kultur och Utveckling (SKUAB ), undertecknad, arbetade intensivt under ett antal år med en engagerad styrelse (2007-2013) och engagerade invånare iGuldsmedshyttan med omnejd att en levande kulturarvsmiljö och mötesplats skulle skapas i denna mäktiga industrihistoriska kulturarvs- och nationella byggnadsminnes miljö.
  Mycket arbete lades ner på s.k. infrastruktur: värmesystem, vatten o avlopp, vägar, röjning o inte minst jättestora renoveringsprojekt kopplade till fantastiskt intressant betongarkitektur- tidig sådan!
  Massor av ekonomiskt stöd från RAÄ via Länsstyrelsen och pågår fortf. Kommunens engagemang och levande intresse var/är en förutsättning för nationella insatser. Man ska inte heller förglömma Bergslagssatsningens miljonrenovering inomhus för ett modernt mötescentrum. 5 mille eller så.
  Helt orimligt att slå ut den småskaliga men framgångsrika företagsverksamhet som växer i miljön och som betyder så mktför samhällsbygget i norr.
  Rimlig hyressättning.

  Inlägg från Inger Griberg Miljöpartiet i Lindesberg

 2. Beteendet är inte nytt. Socialistiskt styrda bolag
  i Bergslagen besitter en sorts ”boxmentalitet”.
  Dvs man saknar konsekvensanalytisk förmåga och ser
  inget utanför sitt eget inpinkade revir.

  Ett exempel från Nora.
  Man höjde båtplatsavgifterna extremt. Följden blev
  att de flesta flyttade därifrån och inkomsterna blev minimerade.
  Försöket att tvinga ur mer pengar av båtägarna slutade som en förlustaffär, på grund av oförmåga
  att se utanför boxen.

  Verkar vara väldigt likt situationen i Stripa

 3. Håller med Mats. Det har lagts ner massor av arbete, idéer och samarbete för att få igång verksamheten i Stripa. Hoppas inte allt förstörs.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.