Förre ordföranden i kyrkorådet Mikael Hirsch blir tillförordnad kyrkoherde.

Mikael Hirsch ny ordförande i kyrkorådet

i Okategoriserade

NORA. Det blir en kyrkans man som tar över rodret i kyrkorådet i Nora. Förre kyrkoherden Mikael Hirsch, EPOK, blir den som ska styra kyrkorådets arbete de närmaste åren.

-Låt oss verka för samförstånd, med församlingens bästa i fokus, sade Hirsch i sin avsiktsförklaring för den kommande mandatperioden.

Kyrkofullmäktige i Noras första sammanträde sedan valet i september blev en lugn historia, om än lite provokativ. Nu styrande EPOK valde att inleda sammanträdet i församlingshemmet med att låta ”nedlagda” Nora kyrkokör framträda.

-Församlingen är stor nog för flera körer, sade nya kyrkofullmäktiges ordförande Jens-Mikael Larsson. Vi säger välkommen hem till Nora kyrkokör.

Lite provokativt, kan tyckas, men nya EPOK:s idé för framtiden handlar om församlingens verksamhet.

-Vi är rädda om den verksamhet som finns, säger kyrkorådets nya vice ordförande Titti Hansson. Vi vill inte spara på verksamheten, utan snarare på administrationen.

Titti hansson säger att EPOK, som vann valet i september, har jobbat stenhårt de senaste månaderna för att komma väl rustade till det nya verksamhetsåret 2022.

-Vi har arbetat otroligt intensivt, säger Hansson. Vi vill absolut inte vända upp och ned på hela församlingen och måste sätta oss in i församlingens ekonomi.

Oppositionen S och POSK sade inte ett ord.

Nora Kyrkokör återuppstod på måndagen.
Marie Nordenmalm åter i den position vi är vana vid.

12 Comments

 1. Undrande, du har helt rätt i att Epok inte har börjat sitt styre än. Skitsnacket om församlingen och dess anställda har dock pågått en längre tid. Kanske dags att sluta med det och börja stötta ALLA anställda istället om man vill framstå som en trovärdig och pålitlig arbetsgivare.

 2. Jag är också fundersam, men tvärtom på de som skriver kritiken….. EPOK har ju inte ens börjat sitt styre än så hur vet ni hur det kommer att bli?
  Bara undrar…..

 3. Märkligt med den här dubbelmoralen ändå. När Epokarna klagade före valet på det då demokratiskt valda styret så var det helt i sin ordning. Nu är det helt plötsligt inte okej att kritisera någonting, eftersom Epok är demokratiskt valda. Hur får ni ihop det?

 4. Blir mer och mer övertygad om att kyrka och politik är två saker som aldrig ska höra samman. Var positivi inställd till Epok vid tiden före kyrkovalet. Men nu inser man att det är samma dynga alltihop. Striderna lär inte minska utan kommer att fortgå för lång tid framöver.
  Kyrkorådets nya ordförande vägrade att döpa vårt barn eftersom vi , barnets föräldrar inte var gifta. Man kan ju undra om han har den åsikten nu också…och det här med kvinnliga präster var han ju också en stark motståndare till. Man kan ju undra hur Epok tänker, eller visste dom inte det?
  Och nej, jag håller inte någon bakom ryggen, ateist sedan länge. Men ofantligt intresserad av politikers och kyrkans intresse att vilja styra andra med vilka medel som helst.

 5. Nu har snart varenda bitter poskare låtsats vara vemsomhelst och klagat på det demokratiskt valda styret. Fattas bara något från Tödde å Mödde…

 6. Instämmer med Bengt, det här hör inte hemma i kyrkan. Funderar på att gå ur kyrkan med den utveckling vi nu ser med Epok, både vad gäller kyrkorådets blivande ordförande och med den inställning man har till församlingens personal. Det verkar vara endast en person som är viktig för Epok i Nora Bergslagsförsamling och det är den före detta kantorn. Övrig personal räknas inte.

 7. Det är alltså okej att ifrågasätta att en politiker sitter på möte utan munskydd, men inte okej att ifrågasätta att en dömd brottsling sitter som ordförande i kyrkorådet? Dubbelmoral!? Sila mygg och svälja kameler, eller hur var det nu? Det skulle också vara vara intressant att veta exakt när kyrkorådets blivande ordförande slutade vara kvinnoprästmotståndare? För tio år sedan? Eller förra veckan? Epok har klagat länge över att de inte får några svar (= de svar de önskar) när de ställer frågor. Nu kanske det är dags att de själva börjar svara?
  Det kan också vara på sin plats att begripa att det inte är lämpligt att prata skit om församlingens anställda när man sitter som arbetsgivare. Att sitta som representant för Epok på kyrkkaffet efter gudstjänsten och prata om att den nuvarande kantorns kör sjunger dåligt är inte förenligt med att vara en bra arbetsgivare som arbetar för församlingens bästa.

 8. Jag ställde en fråga om Etik och Moral, en rättighet som jag som församlingsmedlem vill använda. Så till dig ”Inte bitter” självklart har varje människa sina egna synder. Att medverka i det offentliga ljuset innebär att andra granskar i den moderna tid vi lever i. Och eftersom jag röstade på EPOK i kyrkovalet, då ni skrev att ni skulle motverka medlemsflykten från kyrkan så anser jag att valet till ordförande är mycket märkligt! Jag och min fru är ständigt oroliga för att våra barnbarn som rör sig på länsvägarna ska råka ut för rattfyllerister. Det hör verkligen inte hemma i kyrkan.

 9. Bengt,
  ”Den som är fri från synd kastar första stenen” (Johannesevangeliet)
  Eller?

 10. Starten av det ”nya” enligt skribent om än ”lite provocerande”! Helt klart så är det ett halleluja-moment att utse en ordförande för kyrkorådet, som är dömd i ett brottsmål! Så kan det vara när ”andra kinden vänds”, till sina egna. Hur passande tycker vi församlingsmedlemmar att det är???

 11. Vad skådar mina gröna ögon, sitter det socialdemokrater utan munskydd på mötet? Nu ser man bara kalufsen på den ”politiker” som ojar sig på facebook angående bristen på coronaåtgärder i samband med mötet. Men man förutsätter väl att hon tog sitt eget ansvar och hade på sig ett munskydd av hänsyn till de andra mötesdeltagarna annars skulle man kunna tro att det är bitterheten över valresultatet som tagit överhanden med tanke på hur hon uttrycker sig. Eller tillhör ”politikern” bara en fårskock som inte kan tänka själv utan måste bli tillsagd för att ta hänsyn till sina medmänniskor. Vet inte vad som är värst, bristen på medkänsla eller på intelligens?

 12. Demokrati ändå. Vackert och skört, något att vara rädd om.
  Grattis ännu en gång.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.