Förre ordföranden i kyrkorådet Mikael Hirsch blir tillförordnad kyrkoherde.

Mikael Hirsch svarar på påståenden

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Mikael Hirsch, kyrkorådets nya ordförande i Nora bergslagsförsamling, väljer i ett debattinlägg att kommentera de påståenden som framkom under valrörelsen. Läs Mikael Hirschs kommentarer här.

Så här är det

På 24i har det förekommit en rad påståenden om mig som jag nu vill kommentera.

1

Jo, det stämmer. Jag gjorde, för drygt tre år sedan, något jag ångrar och har tagit konsekvenserna av. Jag körde bil samtidigt som jag var påverkad av alkohol. Detta var fel, mycket fel.

Utöver de juridiska konsekvenserna som alltså är avklarade har jag dragit mina personliga konsekvenser, vilket gör att jag sedan det skedda helt avstår från alkohol. Den som vill tala mer om denna punkt får gärna vända sig direkt till mig.

Dessutom har det som skett fått mig att fundera över det sammanhang som Svenska kyrkan representerar. Vad jag där har fått klart för mig är att kyrkan aldrig varit och aldrig kommer att bli de felfrias förening. Med mänskliga fel och brister, förtjänster och begränsningar har kyrkan alltid varit och kommer alltid att vara förlåtna syndares samfund. Och detta gäller även Nora bergslagsförsamling!

2

Angående påståenden om min inställning till kvinnliga präster kan jag hänvisa till en artikel i Nerikes Allehanda den 29 mars 1999 (artikeln handlar om en mässa i Vikers kyrka ledd av Britta Landin där jag assisterar, eller till de åsiktsförklaringar som jag, precis som övriga tillträdande kyrkoherdar, inlämnat till stiftet, i dessa fall till Västerås och Stockholm. Med andra ord – påståendena om ”kvinnoprästmotstånd” stämmer inte.

3

Att jag skulle ha nekat att döpa ett barn av den anledning att föräldrarna inte var gifta är även detta ett påstående som inte alls är sant.

Jag välkomnar alla som har frågor kring ovanstående eller annat som handlar om mig eller vår församling att kontakta mig telefonledes.

Mikael Hirsch

Kyrkorådets ordförande, Nora bergslagsförsamling

7 Comments

 1. N. M
  Jag har ingen egen uppfattning utan välkomnar till dop, så välkommen att låta ditt barn bli döpt i Nora kyrka! Kontakta församlingsexpeditionen för bokning och någon av församlingens präster kommer sedan att kontakta dig för ett dopsamtal där man går igenom dopet och du får möjlighet att ställa dina egna frågor, bestämma psalmer och annat som hör till dopgudstjänsten.

 2. Till Mikael Hirsch, om ni nu inte delar uppfattning om vad som är sagt, då kan det kanske vara på sin plats att du redovisar för hur du uppfattar saken? Jag som har tänkt att döpa mitt barn i Nora kyrka är mycket intresserad av att ta del av din sida.

 3. Tyvärr ”Ateisten”, din och min beskrivning av vad jag sagt/inte har sagt är helt olika. Jag talar gärna med dig så kan vi förhoppningsvis reda ut det hela och gå vidare. Vänligen Mikael Hirsch

 4. Eftersom hela Epoks existens är uppbyggt på lögner lär du nog inte få något ärligt svar på detta Ateisten.

 5. Nu undrar jag om ”Ateisten” och jag talar om samma sak. Jag hävdar att jag aldrig har nekat dop av den anledning att föräldrarna inte varit gifta. ”Ateisten” hävdar motsatsen. Om du har upplevt att ni var värdelösa eller ert barn varit värdelöst är det något jag uppriktigt beklagar och är öppen för ett samtal direkt om detta och givetvis även om annat som ni vill ta upp. Jag döper nästa varje vecka barn och upplyser även gärna föräldrarna om vigsel, men aldrig som ett dopkrav. Så ”Ateisten” känn dig välkommen att kontakta mig så att vi kan reda ut detta en gång för alla!

 6. Nu talar du inte sanning Mikael Hirsch, du vägrade att döpa vårt barn av den anledningen att vi inte var gifta. Telefonsamtalet jag fick glömmer jag aldrig!
  Det här kan du aldrig slingra dig ur, har många vänner o släkt dom kan bekräfta det dessutom eftersom jag var riktigt upprörd över ditt beslut. För du och ingen annan gjorde med det samtalet att vi kände oss som familj värdelösa. Och att vårt barn var värdelöst.
  Ska tilläggas att jag har ingen som helst vinning av det här, MEN sitter man som ordförande i kyrkorådet så ska det inte finnas några som helst tvivel om att man står upp för allas lika värde. Vi har nog alla i yngre år haft åsikter som vi inte har idag, det ärligaste är att våga erkänna det.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.