Miljöpartiet: Planeten reas ut

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg skriver miljöpartisterna Amanda Palmstierna, Camilla Hansén, Inger Griberg och Monika Aune menar att krav måste ställas för att inte orsaka en ekosystemkollaps. Läs debattinlägget här.

Nu lånar vi från framtiden

Den 28 juli var det Earth Overshoot Day – dagen då mänskligheten har gjort av med naturens globala årsbudget. Resten av året lever vi på resurser lånade från framtiden. Det är en mycket farlig överkonsumtion som orsakar ekosystemkollaps.

Klimatpolitiken, miljöpolitiken och säkerhetspolitiken är tätt sammankopplade. Stora delar av jordens naturresurser ligger i händerna hos ett fåtal globala företag och stater, som genom strategisk kontroll över naturresurserna gör blomstrande affärer på att driva oss längre in i klimatkrisen. Så här kan det inte fortsätta.  

Miljöpartiet kräver:

 • Avskaffa fossila subventioner och accelerera den gröna skatteväxlingen. 30 miljarder av våra skattepengar går varje år åt till att sponsra klimatskadlig verksamhet. Våra skatter ska gå till välfärd och klimatomställning, inte till att driva jorden in i en ekosystemkris. Vi har som enda parti sagt nej till ökade subventioner av fossila bränslen, pengar som går rätt ner i Putins ficka.
 • Stöd hushållen utan att blåsa liv i den fossila ekonomin. Jordbruksstöd. Halverad matmoms. Stöd till energieffektivisering, avdrag för investeringar i solceller, laddstolpar och andra åtgärder för att minska beroendet av fossila bränslen.
 • Håll företag ansvariga för miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter. Storskalig miljöförstöring, så kallad “ekocid”, behöver göras till ett internationellt brott mot mänskligheten som kan dömas av brottmålsdomstolen i Haag. EU måste införa en lag som säkerställer att miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter inte tillåts i företagens verksamhet. 

Det är en illusion att det ekonomiska systemet står över naturlagarna. Planeten reas ut. Det går inte att förhandla med en ekosystemkollaps. Men det går att driva på för att ställa ansvariga bolag och stater till svars. Och det går att hjälpa våra medborgare att ställa om.

Amanda Palmstierna (MP) 

Riksdagsledamot, Näringsutskottet

Camilla Hansén (MP)

Riksdagsledamot, Örebro län

Inger Griberg (MP)

Kandiderar till kommunfullmäktige, Lindesberg

Monika Aune (MP)

Kandiderar till kommunfullmäktige, Nora

8 Comments

 1. Varför får MP hela tiden skulden för att kärnreaktorer stängts? Barsebäck stängdes väl för närheten till Danmark, som inte vilken utsättas för risken Har inte de andra reaktorerna stängts av ägarna själva?
  Men det är kanske något jag missuppfattat.
  Men att vara miljövänlig är inte lätt.
  Hur man än gör så verkar det som är ”miljövänligt” i ena änden bli ”miljöovänligt” i den andra.

 2. Ronnie: Är det Mp:s fel att Europa har en energikris som uppkommit från kriget mellan Ukraina och Ryssland?; Ja, delvis så är det faktiskt det. Invasionen av Ukraina är såklart inte EU’s fel. Att man däremot har valt att lägga sanktioner och blockader mot Ryssland ligger helt och hållet på EU’s ansvar. En konsekvens av de sanktionerna och blockaderna har lett till den energikris vi nu bevittnar.

  Att man dessutom har gjort sig beroende av Rysk energi i stor utsträckning från första början, ligger även det på EU.

 3. Ronnie Edwardsson
  Låt oss börja med fakta. 22 Februari 2022 inledde Ryssland sin invasion av Ukraina. Redan 2018 började Svenska företag att rapportera om att deras investeringar inte kunde göras pga att man inte kunde garanteras ELEKTRICITET till sin produktion i den omfattningen som krävdes. Så bristen på el kom långt före Rysslands invasion av Ukraina, men MP fortsätter att ständigt ljuga om det.
  Sen så tycker du att det inte är unikt att Sverige ska släckas ner eftersom Tyskland ska göra det. Fakta är att Tyskland likt Sverige har tagit samma usla beslut att avveckla kärnkraften utan någon som helst konsekvensanalys. Övriga länder i Europa som inte tagit detta usla beslut släcker inte ner. Och att det inte har diskuterats att ”vanliga medborgare” inte ska få nedsläckt är ren nonsens, det borde du verkligen veta. För med nedsläckta utemiljöer ökar brottsligheten och otryggheten. Det är fakta som du inte kan förneka. Och det är då man släcker ner hos privatpersoner istället (det vet alla som arbetar med säkerhet och försvar)
  Att Sverige har röstat 1980 om kärnkraften är riktigt, Linje 2 fick flest röster och det man röstade för var att ”Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd”. Det är just det som MP nu helt raserar, den svenska välfärden.
  MP är ett parti som raserat svensk välfärd snart till botten, detta trots världens högsta skattetryck. Ni är samhällsfarliga (på fler än ett område faktiskt, det finns ett område där ni gjort ännu mer skada men det är en annan historia) och framtiden lär visa oss hur farliga ni har varit för Sverige och den svenska befolkningen. MP har ständigt skyllt ifrån sig, det är aldrig dom, det är alltid alla andras fel. Att ta konsekvenserna av MP:s handlingar är det som ”helt vanliga Svenska medborgare” får göra varje dag i form av skyhöga elpriser, skyhöga drivmedelskostnader, vansinnespriser på mat osv. Den 11 september ger svenska folket MP sin dom, det är den dagen vi äntligen blir av med gisslantagarna av svensk välfärd.

 4. Ronnie Edvardsson, hmm, 100000 år? Absolut men det synnerligen skadliga avfallet har klingat av efter 250 – 300 år. OK, det är en lång tidsrymd men miljöpåverkan av kol och olja och vindkraft är här och nu. Det radioaktiva avfallet från Sveriges reaktorer ryms i en normal villa… Det som är kvar efter, säg, 300 år är helt ofarligt så länge man inte äter eller andas in det.

 5. Ronnie, Skatten på plastpåsar är ju ett typexempel på den politiken ni står bakom. Jag var som dum medborgare ilurad att när jag återvann mina plastpåsar i plaståtervinningen eller lät dem innesluta det lilla av mina hushållssopor jag slänger att vår avfallshantering (som jag också betalar för att de ska hanteras korrekt) att de inte skulle hamna i haven. Enligt miljöpartiet hamnar de i havet och jag behöver därför betala skatt på påsar. Jag som de flesta andra köper nu istället plastpåsar speciellt för soporna utan skatt som man bara använder en gång istället som förut flera gånger. Jag köper sedan papperspåsar som enligt forskarna verkar ha lika stor miljöpåverkan som plast. Summan för mig och andra är alltså större miljöpåverkan med lika många plastpåsar i hushållssoporna plus den nya mängden papperspåsar.

  Vad jag menar med fossila bränslen är ju att det finns flera exempel där den totala miljöpåverkan blir större med de så kallade miljövänliga alternativen när man inte tar hela kretsloppet med i beräkningarna. Tyvärr vågar inte miljöpartiet ta den debatten utan man eldar tex hellre med oljekraft än fasar ut kärnkraften mera ansvarsfullt. Jag bryr mig om miljön men hoppas innerligt att det här valåret är det sista för miljöpartiet i nuvarande form. Förhoppningsvis kan ni skaka av er extremisterna och balkonglådebiologerna i storstäderna som inte vet hur maten kommer på bordet och komma åter som ett sunt alternativ med politik som faktiskt gör skillnad och har verklig förankring.

 6. Alf.

  Vilken tur att du inte ger dig in i en debatt om att fossila bränslen är klimatskadliga…. de som inte vet det i dagens samhälle ligger lite sämre till i en sådan diskussion.

  Hur kan man dessutom vara upprörd över ex. plastpåseskatten? Är det inte bra att man beskattar dåliga saker för miljön?

  Självklart är bl.a. förbudet mot att sälja nyproducerade bilar som drivs av fossila bränslen från 2030 större, men många bäckar små…

  Realisten.

  Är det Mp:s fel att Europa har en energikris som uppkommit från kriget mellan Ukraina och Ryssland?

  Ex så kommer Tyskland att stänga av elen under perioder på dygnet, så det är inget unikt om det sker i Sverige.

  DOCK diskuterar man INTE att du eller jag ska undvara el under några timmar. Snarare att man släcker ner belysning korta perioder på offentliga byggnader etc.

  Att Mp ligger på för att fasa ut kärnkraften är ganska självklart. Vi har riksdagsbeslut efter en folkomröstning att kärnkraften ska vara borta nu..

  Vi har precis nu fått en preliminär plats för slutförvaring för kärnavfallet. Det ska ju bara skyddas i 100 000 år…..
  Vi är ju så bra på att planera bara för en månad framöver så vad gör 100 000 år????

 7. Och vilka är det som rear ut planeten? Jo det är miljöpartiet!
  Här kommer lite intressant fakta.
  2021 eldade Karlshamnsverket 28000 ton olja vilket är mer än vad man gjort tillsammans under åren 2011-2020.
  Varför har man gjort det då?
  Jo för att S med stöd eller rent av gisslantagna av MP lagt ned fyra svenska kärnreaktorer sedan 2014.
  Och årets siffror kommer inte att understiga 28000 ton eldad olja.
  Sen till sist, hur många av er som läser detta är medvetna om att vi med största sannolikhet kommer att ha ett roterande schema för bortkopplande av el under hösten och vintern? Dvs. du kommer inte att ha el i huset alla timmar på dygnet varje dag som vi har nu. Det tack vare S och MP och trots att vi har världens största skattetryck, sug på den ett tag…..

 8. Det första kravet tolkar jag som att de beskriver att fossila bränslen är klimatskadliga, jag ger mig inte in i någon debatt om detta vad som ger mest total miljöpåverkan utan köper att de har den åsikten.

  Tittar man på hur två av personerna som undertecknat debattartikeln och är dem som ska vara närmast verkligheten själva lär så haltar det lite. Båda dessa personer står registrerade som ägare till fordon som är SUV/4wd och drivs med ren bensin eller diesel…

  Så länge som Du räddar klimatet genom plastpåseskatt och kör ungarna till dagis i lådcyklel när det spöregnar eller är -22 och snöstorm så kör vi bil och flyger…. ”Its ok when We do it”

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.