Jan Larsson (MP).

Miljöpartiet vill ha bästa förskolan

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Jan Larsson, MP i Nora, frågar sig varför den politiska majoriteten i kommunen inte vill ha länets bästa förskola. Ett självändamål, skriver Larsson. Läs debattinlägget här.

Varför ska inte Nora ha länets bästa förskola?

Hur ska man förklara för en barnfamilj i Nora att kvaliteten på deras barns förskola inte får bli bättre än jämförbara kommuner i landet? En konstig fråga kan tyckas, men det är så M, S, C och KD motiverar att Nora kommun lägger ned förskolor och har så stora barngrupper att de strider mot Skolverkets norm.

Orsaken till kommunledningens begränsning i mål och ambitioner för förskolan i Nora kommun är inte brist på pengar i kommunkassan – nej, det är ett självändamål; barnen ska varken ha bättre eller sämre omsorg än jämförbara kommuner. Så här behöver det inte vara!

Miljöpartiet anser att politiken istället ska ha höga visioner och mål när man får förtroendet att ta beslut som rör kommuninvånare. Vi skulle vilja, om vi fick förtroende, att Nora kommun istället ska ha länets bästa barnomsorg. Ett mål som är helt genomförbart eftersom kommunens ekonomi är god och att det kostar mer på sikt att inte investera i barnens välfärd och trygghet.

Miljöpartiet vill att politiker har dialog med föräldrar och barn om vad de anser är viktigt. Kunniga forskare ska ge förvaltning och kommunledning den bästa kunskapen om barns behov och vilka miljöer som främjar barnens välmående.

I Miljöpartiets värld är barngrupperna små och personalens kompetens tas tillvara. Kommunen ska uppmuntra till olika pedagogiker och flexibla lösningar som gynnar barnens kreativitet, trygghet och hälsa.

Vi vill placera små förskolor utspridda i Nora stad och i mindre orter. Den som vill bo i en mindre ort ska vara säker på att förskolan där har plats för barnen – ingen ska behöva pendla till Nora med barnen.

Om några veckor är det dags att besluta om budgeten för kommande år i kommunen. Den bestämmer hur många förskolor som ska få vara kvar och om barngrupperna fortsatt ska vara upp emot 18 barn per grupp. Jämför gärna partiernas budgetförslag.

Miljöpartiets budget är glasklar; vi kan inte godta att förskolor som Soltunet stängs när det inte behövs av ekonomiska- eller underhållsskäl. Därför satsar vi på att öppna Soltunet igen och lägger 3 miljoner ytterligare på att alla barn ska vara trygga på varje förskola, i en barngrupp inte större än 14 barn. Vårt mål är att kommunens barnsomsorg ska låta tala om sig i hela länet!

Jan Larsson

Miljöpartiet de gröna i Nora

7 Comments

 1. Jag har delvis svarat på några av frågorna ! Ekonomin – återigen – inget annat behöver stå åt sidan , skatteintäkterna och statsbidragen ökar ! Majoritetens rop ”’på vargen ”är inte korrekt , ekonomin ser lovande ut minst två år framåt ! Det pågår en förskoleutredning som vi hoppas kommer fram till den struktur du efterfrågar , vi förordar små förskolor . Med närhet mellan boende och förskolan . Vi kommer att förtydliga våra mål tillsammans med föräldrar och andra intresserade i en öppen dialog nu i vinter

 2. Jag vet inte om Jan Larsson kanske missade mina frågor så jag upprepar dem och hoppas på svar:

  Kanske kan Jan Larsson utveckla sitt resonemang lite när det gäller de små utspridda förskolorna på lite längre sikt.
  Var ska de ligga?
  Hur många avdelningar ska de ha?
  Ska de större förskolorna slås igen och isåfall vilka?

  De tre miljonerna till Soltunet, vilka verksamheter skall få mindre pengar för att den förskolan skall behållas?
  För att uppnå målet om barngrupperna på max 14 barn, skall man bygga en ny förskola för att kunna förverkliga det?
  Hur mycket pengar har Mp avsatt i sitt budgetförslag för att nå målet om max 14 barn?

 3. Till ”Kommunanställd”

  Tack för dina värdefulla inspel. Du har alldeles rätt i att stora förskolor inte behöver betyda större barngrupper. Jag skriver också att det är viktigt med såväl brukar som personinflytande i artikeln. Därför har MP planerat ett öppet möte den 18 januari dit du och dina kollegor är välkomna. Mer info om detta kommer snart.

 4. ”Miljöpartiet vill att politiker har dialog med föräldrar och barn om vad de anser är viktigt.”
  Absolut, men vad sägs om att också fråga de anställda vad de tycker?
  Jag har arbetat många år inom barnomsorgen och anser att det behövs ett nytänk i kommunen. Stora enheter behöver inte betyda något negativt, utan är ett sätt att effektivare använda personalen, vilket är till gagn för barnen. Större enheter innebär inte, som många verkar tro, större barngrupper, utan endast att fler avdelningar är samlade under samma tak.
  Jag har arbetat tio år i Örebro kommun, bl.a. på en förskola med sju avdelningar och har endast positiva erfarenheter av att arbeta på en stor enhet. Dessa förskolor är inga ”barnfabriker”, barnen blir precis lika bra omhändertagna och får lika bra undervisning där som på mindre förskolor. Varje grupp har sina fasta pedagoger som skapar anknytning till ”sina” barn.
  Jag har också erfarenhet både av att arbeta i nybyggda lokaler anpassade för förskoleverksamhet samt i äldre, slitna lokaler som inte varit byggda för att vara förskola, och jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är med ändamålsenliga lokaler. Förskoleanpassade lokaler underlättar arbetet och gynnar barnens utveckling.
  Jag skulle önska att politiker i kommunen ville besöka vår verksamhet och lyssna till oss som arbetar i förskolan. Våra barn förtjänar verkligen det bästa!

 5. Då kanske Jan Larsson kan utveckla sitt resonemang lite när det gäller de små utspridda förskolorna på lite längre sikt. Var ska de ligga, hur många avdelningar ska de ha, ska de större förskolorna slås igen?

  Och de här tre miljonerna till Soltunet, var ska de tas, vilka verksamheter skall få mindre pengar för att Soltunet skall vara öppet. Barngrupperna på max 14 barn. För att uppnå det målet, skall man bygga en ny förskola för att kunna förverkliga det, hur mycket pengar har Mp avsatt i sitt budgetförslag för det ändamålet?

 6. Pengarna tas inte från något annat ! Skatteintäkterna ökar , med 8,4 miljoner kr !

 7. Varifrån ska de tre miljonerna tas.
  Det kan ju vara intressant att veta vad MP ska ta de pengarna från
  Naturligtvis ska barnen ha en bra förskola. Det tycker väl alla. Men vad är bra? Det som en tycker är bra kanske inte en annan gör. Good enough brukar ju vara ett populärt uttryck.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.