Pär-Ove Lindqvist, Lotta Olsson och Linde Energis vd Jens Isemo under Moderaternas besök.

Moderater besökte Linde Energi

i ETTAN/LINDESBERG/NÄRINGSLIV

LINDESBERG. Lotta Olsson, riksdagsledamot för Örebro Län och länets moderata kandidat till EU-parlamentet och Pär-Ove Lindqvist, oppositionsråd (M) i Lindesberg, besökte på fredagen kommunägda Linde Energi. 

Intressant inte minst ur ett EU-perspektiv, där det arbetas för att vi måste bli bättre på att producera bra och billig energi – ett område där Linde Energi arbetar i framkanten av.

Linde Energi är ett bolag helt ägt av Lindesbergs Kommun och som bekant har verksamhet inom nät, fjärrvärme och elproduktion. Ett energiföretag som är inte bara är helt fossilfritt, det är dessutom CO2-negativt, det vill säga att företaget minskar CO2 istället för att släppa ut CO2.

De besökande politikerna fick veta att företaget arbetar långsiktigt med sina mål, att vara en bra leverantör för sina kunder vad avser energiproduktion. Men också med sin fjärrvärmeproduktion som är miljö- och klimatvänlig. Bolagets elnät är stabilt och man har arbetat långsiktigt med bra underhåll. Det har inneburit att kunderna skonats från långa elavbrott, som annars varit ett problem på många platser i landet i samband med stormar. 

Dessutom arbetar man med samarbeten med lokala industrier som Billerud-Korsnäs i Frövi och Global Casting i Guldsmedshyttan där överskottsvärme från industrin tas tillvara som fjärrvärme. Orter som Frövi, Lindesberg och Guldsmedshyttan har fjärrvärme. Detta är något som många fler energibolag och industrier borde satsa mer på, en energiresurs som många gånger bara rinner ut som varmvatten helt outnyttjat.

Sverige kommer, när vi ställer om till ett fossilfritt samhälle, att behöva öka sin elproduktion. Beräkningar från SWECO visar att energibehovet väntas öka med 29 procent (från 2016 till 2045), om vi ska klara klimatutmaningen. Energifrågan kommer att vara en viktig fråga under många år framåt i Sverige då vi både måste producera mer energi och göra det fossilfritt. 

-Det kommer också att vara en viktig fråga i EU, starka krafter arbetar för att EUs energiförsörjning ska bli mer integrerad. Vi måste vi då vara ändå bättre på att producera bra och billig energi. Då behövs fler energiproducenter som Linde Energi, säger Lotta Olsson och Pär-Ove Lindqvist i ett pressmeddelande.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.