Moderater vill värna demokratin

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Moderaterna Lillemor Bodman, Emil Wellander och Pär-Ove Lindqvist i Lindesberg vill värna demokratin genom att utbilda ungdomar i elevinflytande och praktisk demokrati. Läs moderaternas debattinlägg här.

Hur kan vi värna demokratin? Svar: Genom att utbilda och informera barn och unga

”Ungdomen är vår framtid”, ”Det är de unga som ska bygga framtiden”.

Citat som vi ofta använder och som använts i alla tider. Det är naturligtvis så men om vi vill att våra barn och ungdomar ska värna vår demokrati så måste vi också se till att de har kunskaper och en förståelse för hur demokratin fungerar.

Ett bra sätt, tycker vi moderater, är att utbilda våra ungdomar i att jobba med elevinflytande i skolan i frågor som rör dem. Elevernas riksförbund arbetar för en demokratisk skola och utbildar elevråd i hela Sverige. Nu vill vi att Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun ska besluta att även Lindesbergs elever ska få chansen att utbilda sig i praktisk demokrati. Om detta har vi skrivit en motion (förslag) till Kommunfullmäktige.

Det är säkert så att en del skolor redan arbetar med elevinflytande på olika sätt och det finns även med i skolplaner och t ex i ämnet samhällskunskap men vi tror att det arbetet kan förbättras avsevärt.

Vi tror även på att högstadieskolor, gymnasier och vuxenutbildningen ska vara öppna för besök av politiska partier, i huvudsak av ungdomsförbunden. Politiken bör bli en naturlig del av skolan så att våra ungdomar tidigt får ta del av de olika politiska budskapen som finns där syftet bör vara att få fler engagerade ungdomar i det politiska arbetet än vad vi har idag.

I detta syfte bör även skolan och kommunens politiker samarbeta mer för att stärka det demokratiska arbetet genom t ex besök och gemensamma projekt. Det här har vi också motionerat om.

Nu är det upp till den styrande majoriteten (S och C) att ta ställning till våra förslag. Det vore konstigt om någon politiker, oavsett parti, inte tycker att dessa förslag är bra. Vi måste alla arbeta för att så många människor som möjligt engagerar sig i att värna demokratin för då blir den också stark.

För Moderaterna i Lindesbergs kommun

Lillemor Bodman

Emil Wellander

Pär-Ove Lindqvist

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.