Moderaterna är eniga – behåll RHS Grythyttan

INSÄNDARE/DEBATT. Det verkar som om Moderaterna i hela länet är eniga om ett ställningstagande för en fortsatt restaurang- och hotellhögskola i Grythyttan. Läs Moderaternas debattinlägg här.

Utveckling behövs – inte en avveckling

För oss Moderater är Restaurang- och Hotellhögskolans Campus placering i Grythyttan (RHS) en självklarhet. Här finns faciliteter som inte finns någonstans och möjlighet till utveckling i en unik miljö. Utbildningarna har ända sedan den startade för snart 30 år sedan, haft gott rykte och studenter härifrån arbetar och driver idag många av inte bara landets utan världens bästa hotell och restauranger.

Grythyttan har med sin specifika miljö och sin specifika profil visat att mycket av kreativitet och entreprenörskap skapas utanför de stora städerna. Det är också på många av landets och världens turistorter, många gånger utanför de stora befolkningscentra, man senare kommer att finna Grythyttans studenter. Grythyttan har och är ett unikt starkt varumärke.

I dagens globaliserade värld har man här visat att många kurser går att driva även via nätet på distans och att kreativitet inte självklart växer bäst och snabbast i de stora städerna. Studerande som slutar sin utbildning i Grythyttan får jobb. Studenterna är attraktiva på arbetsmarknaden och många blir dessutom senare egna företagare.

Grythyttan är den utbildning i landet med denna profil som har det högsta antalet sökande per utbildningsplats.

De utmaningar som finns på RHS Grythyttan behöver ett visionärt och tydligt ledarskap, som förstår värdet av en så specifik utbildning. Ett ledarskap som både kan ta tag i utveckling och marknadsföring såväl som de ekonomiska utmaningarna. Ett ledarskap som dessutom visar att den akademiska höjden utvecklas och att den inte behöver vara beroende av studieortens storlek.

Sverige lider förfarande brist på utbildad personal i restaurang och hotellbranschen. Efter Corona-pandemin behövs fler utbildningsplatser på olika nivåer, något som RHS Grythyttan kan skapa relativt snabbt. Utbildningsplatser som också är internationellt efterfrågade. Fler utbildningar och fler utbildningsplatser skulle innebära en förstärkt budget och möjlighet att förbättra ekonomin.

RHS behöver förstärka samarbetet med det lokala näringslivet. Dels för näringslivet i vårt län men också som en modell för hur man senare kan arbeta med lokala råvaror och samverka med lokalt näringsliv. Näringslivet kan också vara mer delaktiga utbildningarnas utveckling och gemensamma utvecklingsprojekt.

RHS behöver fortsätta samarbeta med livsmedelsproducenter, för att fortsätta skapa världens bästa, inte bara tillredning och servering, utan också produktion av livsmedel. Sverige är redan idag ett av världens bästa länder på livsmedelsproduktion och vi kan bli bättre, ett mycket viktigt framtidsområde. Vi ser hur allt fler efterfrågar kvalitetslivsmedel och den goda måltiden.

Grythyttan kan visa vägen för hur vi kan fortsätta att driva avancerad utbildning digitalt och kan bli föregångare på avancerad utbildning också via länk. Precis som vi kan läsa kurser på exempelvis amerikanska universitet, kan våra universitetsutbildningar attrahera och få studenter i andra delar av världen.

Region och kommun behöver också bättre svara upp med att erbjuda möjligheter till allmän kommunikation till Grythyttan för bästa tillgänglighet. Vilket heller inte är något problem, en timma pendelavstånd till jobb och utbildning är något många i våra stora städer lever med.

Örebro Universitet har gjort en egen utredning där man vill flytta utbildningen till Örebro, men detta är inte en fråga man är rådig över. Universitet måste i så fall ansöka hos regeringen om att få ändra sitt regleringsbrev för att flytta utbildningen.

Utredningen visar att dock att man från universitetets ledning ser att man har en utmaning att bättre utveckla RHS. Där är vi helt eniga med universitetet. Men det är en utveckling som behövs – inte en avveckling. Ett beslut att lägga ned Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan, bör inte en regering som värnar högre utbildning utanför de största städerna ta, om man menar allvar med att vilja digitalisera och utveckla hela Sverige.

Elisabeth Svantesson (M) Riksdagsledamot Örebro Län

Lotta Olsson (M) Riksdagsledamot Örebro Län

Carl Alm (M) Moderata Studenter

Torbjörn Appelqvist (M) Hallsbergs Kommun

Sebastian Cehlin (M) Region Örebro

Caroline Dieker (M) Askersunds Kommun

Daniel Johansson (M) Ljusnarsbergs Kommun

Ola Karlsson (M) Region Örebro

Pär-Ove Lindqvist (M) Lindesbergs Kommun

Anna Nordqvist (M) Degerfors Kommun

Vivianne Pettersson (M) Hällefors-Grythyttans Kommun

Tony Ring (M) Karlskoga Kommun

Tom Rymoen (M) Nora Kommun

Oskar Svärd (M) Kumla Kommun

Håkan Söderman (M) Lekebergs Kommun

Ylva von Scheele (M) Laxå Kommun

Anders Åhlin (M) Örebro Kommun

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.