Moderaterna motsätter sig IVA-nedmontering

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Intensivvårdsavdelningen på Lindesbergs lasarett kommer att stängas under sommaren och Moderaterna protesterar på alla nivåer. Läs vad en rad moderater tycker i denna fråga.

Vill Socialdemokraterna att Lindesberg fortsatt ska ha ett akutsjukhus?

Nu har beslutet fattats. Intensivvårdsavdelningen på Lindesbergs lasarett kommer att stängas under sommaren och personal flyttas till USÖ:s intensivvårdsavdelning för att bemanna upp där. Är det här det första steget mot en nedmontering av IVA Lindesberg? Vi befarar att det är en del av den nedmontering som Socialdemokraterna driver på våra akutsjukhus i regionen. För något år sedan drabbades akutmottagningen, nu IVA.

En intensivvårdsavdelning är ryggraden i ett akutsjukhus. Utan en intensivvårdsavdelning kan vi lika gärna kalla lasarett för en större vårdcentral. Är det möjligen detta socialdemokraterna vill uppnå? Vilken plan finns kring intensivvården i vår region?

Bristen på läkare och sjuksköterskor har länge varit ett stort problem i vår region. De verksamheter som drabbas extra hårt är just dygnet-runt-verksamheter som IVA och akuten. Förra året slutade exempelvis 10 personer på IVA och över 15 personer på akutmottagningen, majoriteten p.g.a. dåliga villkor och en arbetsmiljö som inte håller måttet.

Socialdemokraterna har vetat om problemen kring regionens brister i kompetensförsörjningen länge men varken uppmärksammat det eller gjort tillräckliga insatser. Inte förrän nu, när det är valår.

IVA-platserna behövs på alla tre sjukhusen.

För två år sedan stod H-huset klart på USÖ med fyra nya intensivvårdsplatser. En del i en storsatsning på vården i vår region, sa Socialdemokraterna. Välbehövligt och viktigt. Men när vi Moderata regionråd besökte IVA i förra veckan fick vi reda på att vårdplatserna aldrig tagits i drift på grund av brist på personal. Behovet har funnits men inte personalen, istället har verksamheten tvingats att flytta på patienterna till andra sjukhus. Ibland till andra regioner.  

Vi Moderater prioriterar sjukvården och vårdpersonalen. Hälso- och sjukvården måste fortsätta att utvecklas och organisationen formas så att rätt kompetens finns på rätt plats och nyttjas på bästa möjliga sätt. Vårdutbildad personal ska få ägna sig åt patienter, inte administration och byråkrati. Om vårdutbildade medarbetare fick ägna mer tid åt det de faktiskt är utbildade till att göra skulle exempelvis sommarstängningar kunnat undvikas.

Sommarstängningarna gör verksamheten mindre attraktiv för flera yrkeskategorier och försvårar möjligheten att behålla och rekrytera nödvändig personal. Se bara hur det påverkat förlossningen i Karlskoga, som nu fått stänga.

Vi bör tillvarata personalens önskemål mer. Schemaläggningen måste bli mer flexibel och regionen måste arbeta mer med individuell schemaläggning och tillvara ta den kunskap och de önskemål som arbetsgruppen och de specifika verksamheterna har. Medarbetarna måste kunna kombinera sin anställning med fritid och familj. De ska bli lättare att i större utsträckning kunna påverka sina arbetstider och arbetsuppgifter. Om medarbetare ska söka sig till och stanna i Region Örebro län måste vi som arbetsgivare moderniseras och kunna erbjuda anställningar som tar hänsyn till sådana förväntningar.

Vi moderater satsar på vårdpersonalen, på förbättrad arbetsmiljö och förbättrade villkor. Vi vill att en specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot intensivvård startas i Örebro för att på lång sikt säkerställa kompetensförsörjningen till länets intensivvårdsavdelningar. I vår budget satsar vi också 10 extra miljoner riktat mot intensivvården i länet för att se till att vårdplatserna vi har också används på ett smart och effektivt sätt. Genom dessa satsningar ser vi till att hela länet får en mer jämlik vård, oavsett var i länet man bor.

För att detta ska hända krävs ett maktskifte i regionen. Vi Moderater står redo att ta över ledarskapet för en bättre region, där vården utvecklas åt rätt håll och finns tillgänglig för hela länet!

Sebastian Cehlin (M)

Oppositionsråd

Region Örebro län

Anna Nordqvist (M)

Oppositionsråd

Region Örebro län

Cecilia Albertsson (M)

Förstanamn Norra länsdelens regionvalsedel

Emil Wellander (M)

Regionkandidat Lindesberg

Eric Viduss (M)

Regionkandidat Nora

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.