Mozarts mässa i Nora kyrka

i HÄLLEFORS/HÄLLEFORS B/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA/Okategoriserade

kör-1NORA. Den som passerar Nora kyrka under lördagen kan inte ha undgått att höra den 140 personer starka kören som övar inför mässan på söndag.

Det är Västerås stift som samlar körerna i Nora kyrka för det årliga Jubilatet. En 40-årig tradition som nu vandrar mellan församlingarna. Denna gång är det rekordmånga deltagare.

– Det är en möjlighet att få prova på att sjunga i en riktigt stor kör, säger en av dirigenterna Jörgen Engström.

Efter 20 minuters uppvärmning och omplacering av de fyra olika stämmorna är alla redo att börja öva på Mozarts mässa som helt går på latin.

kor-2För den oinvigde så så låter det helt perfekt från starten men nu väntar en lång dags arbete med att sätta alla toner och olika tempon.

Avslutningen på helgens tuffa körträning är söndagens gudstjänst då hela kören samt musiker ska framföra 6 satser av Mozart.

Alla har stor vana att sjunga i kör men sällan i en kör med 140 proffsiga körsångare.

– Det är stor skillnad, det blir helt annorlunda ljudvolym och klang, säger Jörgen innan han sätter sig vid flygel och tydligt dirigerar kören till noterna.

Deltagande Kyrkokörer är:
Ljusnarsberg-Hörkens Kyrkokör, Åhls Kyrkokör, Ramsbergs kyrkokör, Grythyttans kyrkokör, Hällefors Kyrkokör, Näsby Kyrkokör, Norrbärke Kyrkokör, Nora Kyrkokör, Chorum Canticum från Ludvika
Solister: Carian Andersson, sopran, Viveka Sjödell, alt, Fredrik Englund, tenor och Thomas Bernhart, bas
Musiker: Maria Paulsson Sundberg, violin, Rune Paulsson, violin, Helena Nordqvist, cello och Andreas Grundström, kontrabas, Claes Strömblad, trumpet och Björn J:son Lindh, orgel
Förbundsdirigenter och organister är Jörgen Engström och Marie Nordenmalm.
 
Anna Magnusson
anna.magnusson@24i.se 

 

3 Comments

  1. Hoppas det blir mycket mer av just sång,musik och konserter i kyrkan framöver. Ett perfekt alternativ att använda kyrkans lokaler.

  2. Vilken oerhörd tillgång vi i Nora har som har professionellt musikalisk kunnighet och entusiasm för musik och sång i alla dess variabler. Denna professionalism får symboliseras av Marie Nordenmalm som också har en enastående förmåga att engagera professionella musiker och sångare från andra delar av världen än endast Nora.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.