MP: Din röst ska höras även efter 11 september

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA/Okategoriserade

INSÄNDARE/DEBATT. Monika Aune och Daniel Käller, miljöpartister i Nora kommun, vill att väljarna ska höras även efter valdagen den 11 september. Med innevarande mandatperiod i minnet vill man skapa en ny typ av politisk dialog i Nora. Läs debattinlägget här.

Din röst ska höras – när Nora kommun vill bestämma

Nu är det åter dags för val i september. Då får väljarna säga sitt och lägga sin röst på det parti de helst föredrar, i Nora kommun. Men sedan räcker det med medborgarinflytande verkar nuvarande majoritet anse. Miljöpartiet står på en helt annan demokratisk grund – i vår värld är varje kommuninvånare en resurs för hela kommunens utveckling hela mandatperioden – inte bara på valdagen.

Nu lämnar vi snart bakom oss en mandatperiod där kommunpolitiken i Nora på flera sätt inte lyckats med sitt kärnuppdrag; att företräda invånarna på bästa sätt. Eftermälet till nuvarande majoritet kommer att vara befläckat från delar av vårt lokalsamhälle.

Gemensamt för de som är kritiska är att majoriteten tagit beslut som haft väldigt stor påverkan på deras vardagsliv. Ibland är det nödvändigt för en kommun att ta beslut som inte faller väl ut för alla. Därför finns det lagstiftning som anger att kommunens medborgare ska ha möjlighet att påverka beslut som rör många eller bara en själv. Men i Nora kommuns fall har i flera fall, bristen på information och dialog med berörda varit total innan klubban slagit i bordet. Eller så har tjänstemannautredningar med förslag redovisats för politiken men inte brukarna.

Miljöpartiet menar att du och jag är en del av kommunen. Det är alla vi, tillsammans, som ska resonera, fundera och ge förslag på viktiga frågor för kommunens framtida utveckling. Det är kommunens skyldighet att öppna upp för dialoger med anhöriga, föräldrar, föreningsliv och civilsamhälle om stora förändringar ska ske. Detta ska kommunen göra med insikten att vi, som kommuninvånare, är en resurs och kan tillföra viktig kunskap. På detta sätt skapas tillit och den sociala hållbarheten i vår lilla kommun stärks. Alla kan inte få som de vill men alla kan få chans att säga vad man vill. Metoderna kan variera för medborgardialog, det kan exempelvis vara enkäter, hearings, dialogmöten i grupp eller enskilda samtal.

Nora kommun är inte ett företag och ska inte heller drivas som ett sådant. Den gångna mandatperiodens många konflikter mellan den politiska ledningen och kommuninvånare har tydligt visat att det behövs en förändring i dagens synsätt. Konflikterna har också skapat en dålig stämning i lokalsamhället och kan öppna vägen för alternativa politiska avarter som ingen vill se.

Kommunen är en organisation för att invånarna ska kunna hjälpas åt att ta gemensamma beslut. Miljöpartiets löfte är att får partiet tillräckligt mandat i fullmäktige, ska din röst ska höras även när vallokalen har stängt.

Monika Aune MP

Daniel Käller MP

Kandidater till fullmäktige i Nora kommun

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.