Någon jävla ordning ska det va

i INSÄNDARE/DEBATT

Den nya majoriteten, det vill säga Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna, har utarbetat vår första gemensamma budget, som antogs i Kommunfullmäktige under förra veckan. Trots att vi tog över styret efter en minst sagt turbulent tid i Nora, med allt vad det innebar för våra verksamheter, så är vi nöjda med den budget som vi varit med att utforma.

I ett samarbete krävs det att man kompromissar – vilket vi varit tydliga med, oavsett vad oppositionen försöker att få det att framstå. Det är givetvis tråkigt att de låter deras dåliga erfarenheter av politiskt samarbete, färga synsättet på vårt.

Men vi i nya majoriteten väljer att fokusera på det som förenar oss och det som förenar oss är främst ansvarstagande. Ett ansvarstagande för Nora kommun, dess invånare, verksamheter och dess ekonomi. Att kommunen har en god ekonomi är inte ett mål i sig, utan är medlet för vad vi vill uppnå. Därför krävs det att vi skapar goda förutsättningar som rustar Nora för utmaningar nu och i framtiden.

Även om det i stora drag är en återhållsam budget, så görs investeringar och satsningar som vi tydligt redovisat. Men det som förargar Centerpartiet och Norapartiet är till vår och många andras förvåning de 500 000:- som vi vill avsätta till satsningar inom Barn och utbildningsnämnden, utefter de behov som den utredning vi tillsatt visar. Efter att pedagogiska resurser lämnat förvaltningen kan vi inte anta att det inte finns behov som behöver tillgodoses. Det vi gjort är att bredda perspektivet till att omfatta alla pedagogiska behov inom skola och barnomsorg. Men det kräver också att vi är förutseende och avsätter ekonomiska resurser för att tillgodose behoven, något annat vore oansvarigt.

Men ni vet ju inte vad pengarna ska gå till, sa Vilhelmsson. Nej sannerligen, sa Lundqvist. Men det vet vi ju faktiskt, de ska gå till att stärka de pedagogiska resurserna i skolan och barnomsorgen, för att öka möjligheterna för alla barn att nå kunskapsmålen.

Dessa satsningar kan inte ses som en investering, sa Vilhelmsson. Precis, sa Lundqvist.

Men då kan jag inte annat än att dra slutsatsen än att Centerpartiet och Norapartiet inte delar vår syn att satsningar på barn och deras utbildning i högsta grad är en investering för framtiden.

Dessa argument framstår mest som krampaktiga försök till kritisera för kritiserandets skull och inte konstruktiv kritik för att belysa någon form av alternativ. Men det belyser dock den form av, i brist på bättre ord – oppositionspolitik, som Centerpartiet med sidekicken Norapartiet använder sig av. Därför tar vi tillfället i akt att ge ett vänskapligt råd: utan självkritik och självreflektion skapar man sällan förtroende.

En mycket vis man sa en gång ”Någon jävla ordning ska det va i ett parti”(CH Hermansson). Vi säger – Någon jävla ordning ska det va i en kommun.

 

Therese Hoikkala (V), ledamot i kommunfullmäktige.

Camilla Andersson (V), vice ordf. i Barn- och utbildningsnämnden.

 

 

5 Comments

 1. Varken Lundqvist eller Vilhelmsson verkar att ha läst de utredningar, bland annat från skolverket som pekar på den försämring som skett inom skolvärlden sedan besparingar inom skola/barnomsorg har skett. När diagnoserna (ADHD Asperger bl.annat) har ökat katastrofalt de senaste åren så ser jag det som självklart att det måste finnas resurser inom skolan att bemöta dessa barns behov. Barn som inte är riktigt skolmogna och motiverade till skolarbete, får enligt utredningar som gjorts,bra hälp genom ex kulturpedagoger att få hjälp att uttrycka sig genom drama,dans och bilder för att komma igång. Det är en riktigt bra förebyggande insats för de barn som behöver. Tack och lov för våra nya politiker i Nora.

 2. Håller helt med om att ”någon jävla ordning ska de va …”.
  Blir skolan bättre av att den tillförs mera pengar?
  Finns det en tydlig koppling mellan vad skolverksamheten kostar och de rsultat skolan presterar?
  Är det möjligen så att det finns en koppling mellan tydlig styrning av skolverksamheten och skolans resultat?
  Tror att både Therese och Camilla kan hålla med om att det viktiga är att vi utnyttjar våra begränsade resurser på ett så effektivt och bra sätt som möjligt. Och då är det inte försvarbart att ge en verksamhet en halvmiljon utan mera tydliga riktlinjer än pedagogiska resurser.

 3. Therese och Camilla är 2 kloka ungdomar.
  Håller fullkomligt med om att satsningar på barn och ungdomar är en investering.

 4. Som vanligt så tror Vänsterpartiet att bara man bränner mer pengar så blir det bättre. Nora är en av de kommuner som spenderar mest pengar på vår skolan men vars resultat är bland det sämsta om man skall tro lärarförbundets undersökning. Det finns m.a.o. stora möjligheter att göra mer för samma pengar om man bara vågar.

 5. Vad jag tycker är underligt, med artikeln, är att man tjafsar om medel till ungdomar.

  Samtidigt forsar pengar ut ur de sk ”bolagen”.
  Man lånar miljoner, samtidigt är det tyst som i graven, vart pengarna tar vägen.

  Är skrivningen, ett sätt att vända bort focus, från det som är Noras stora problem ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.