När och vad ska byggas?

Några frågor om kommunala bolag och byggnationer till kommunstyrelsens ordförande i Nora.

När man bor i Nora är man inte bortskämd med information om vad som händer i kommunen. Man får fråga runt och lägga ihop pusselbitar av enskilda uttalanden i tidningsartiklar lite här och där för att försöka göra sig en bild av läget. Oavsett det gäller byggnationer, kommunikationer eller föreningsbidrag så är tystnaden från högsta politiska ledningen kompakt. Så jag gör ett försök att få raka besked inom åtminstone ett område genom att ställa några frågor direkt  här på 24i till den högst ansvarige politikern Solveig Oskarsson (s).

Vi kunde häromdagen läsa i NA att det enligt fastighetsbolaget bara finns utrymme för ett större byggprojekt på tio år i Nora och att Barn- och Utbildningsnämndens ordförande i så fall vill prioritera en ny förskola. Är det den bilden som hela den politiska ledningen har eller hur ser man på Nora Fastighet AB:s ekonomiska status? Om det är så att fastighetsbolaget saknar nödvändiga muskler, vad avser man då att göra för att ge bolaget förutsättningar att bygga det som tidigare, i alla fall av (s), har sagts vara viktigt och angeläget, förskola, äldreboende (nytt eller en rust av Tullbacken) och bollhall?

I kommunens strategiska mål för tiden 2011-2014 (visserligen utformade av den gamla borgerliga majoriteten men moderaterna finns även med i det nya styret och inga nya mål har beslutats) står det att beslut skall ha tagits eller bygge inletts av 150 boenden/bostäder senast 2014. I de nyss antagna ägardirektiven står att Norabostäder genom sin verksamhet ska bidra till en befolkningsökning i Nora.  Även om hela ansvaret för naturligtvis inte faller på Norabostäder måste det i klarspråk ändå betyda att bolaget ska bygga lägenheter. Olika planer för detta har funnits i många år men inget har byggts sedan kvarteret Blomman blev klart 2010. Det finns långt gångna planer att bygga ett trygghetsboende på Smedgården men hur ser det ut efter det? Vilka resurser har Norabostäder att gå vidare med nya projekt eller är Smedgården det enda projektet inom överskådlig tid? Hur tänker kommunen använda sitt helägda bolag för att öka tillgången på bostäder för noraborna och bidra till en befolkningsökning genom inflyttning?

Till sist en kanske inte lika angelägen fråga men likväl en som förbryllar. Varför läggs inte holdingbolaget Nora Rådhus AB ned? Socialdemokraterna och Vänstern har från början varit mot införandet och ansett den konstruktionen onödig, även moderaterna verkar ha svårt att förklara varför det ska finnas kvar. På kommunfullmäktige i april ska man besluta om en neddragning av antalet ledamöter i styrelsen så jag antar att bolaget ska finnas kvar. Vad är egentligen orsaken till att exempelvis Socialdemokraterna tänkt om i frågan och vilken funktion fyller egentligen Nora Rådhus?

Jag hoppas på klargörande svar där inte allt hänvisas till styrgrupper som ska tillsättas och utredningar som skall vara klara först till valet. Det måste finnas idéer, visioner och planer som styr det arbete som sker idag.

Thomas Jansson

2 Comments

  1. Och fler frågor…varför så mycket sekretess på offentliga papper?
    Varför styrs mycket bakom stängda dörrar?
    Är Nora en demokratisk kommun?

  2. Mycket bra skrivet och bra frågor.
    Jag håller med om att informationen är under all kritik i denna kommun. Ingen vet vad kommunen har för framtidsplaner. Styrande och politiker lyssnar definitivt inte på vad invånarna önskar eller vad som behövs. det är mycket snack men ingen verkstad i denna kommun. Att det är en liten grupp av människor som styr och en inre krets av invånare som får sin vilja fram är helt glasklart i denna kommun. Många skriver just om sekretess på offentliga handlingar, varför sekretessbeläggs så mycket i denna slutna kommun? Även ryggdunkmentalitet och svåger politik börjar även det synas glasklart. Inte konstigt att fler och fler pratar om att flytta och lämna denna kommun.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.