Narkotikabrotten fortsätter att öka

i HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. Antalet anmälda brott mot narkotikalagarna fortsätter att öka. Under 2012 anmäldes 659 narkotikabrott i de fyra Bergslagskommunerna.

Under 2012 minskade faktiskt antalet anmälda narkotikabrott i både Lindesberg och i Ljusnarsberg. Men en kraftig ökning i Hällefors och Nora gjorde ändå att det totala antalet i de fyra kommunerna ökade från 618 för 2011 till 659 för 2012.

Den största förändringen under 2012 stod Hällefors för. Under 2010 hade man 50 anmälda narkotikabrott, under 2011 hade man 48, men under 2012 har man preliminärt 155 anmälda narkotikabrott.

Även Nora har ökat från 78 år 2010 till 108 för 2012.

Trots att antalet anmälda narkotikabrott ökat kraftigt under den senaste tioårsperioden, tror forskarna inte att narkotikabruket i sig ökat i samma takt. Förklaringen till de ökade anmälningarna kan dels bero på att polisen lagt extra resurser på just narkotikabrott och dels har lagstiftningen blivit hårdare. Eget bruk av narkotika, som blev olagligt 1988, står för ungefär hälften av alla narkotikabrott i Sverige.

   2010             2011              2012

Hällefors                              50                 48                 155

Lindesberg                        228               333               299

Ljusnarsberg                      85                149                 97

Nora                                      78                   88               108

Totalt                               441                618               659

2 Comments

  1. Resursen består av flera socialsekreterare, psykologer, skolsköterskor, skolkuratorer, specialpedagoger, familjebehandlare, familjecentralens personal. Det får inte rum på ett ställe. Som det är idag sitter personalen splittrade ifrån varandra. Därför blir det en vinst i ett bättre och lättare till samarbete om man sitter tillsammans på ett och samma ställe.
    Jag skulle helst se att även socialbidrag och vuxenmissbruksvård skulle vara under samma nämnd och samma tak. Om en familj får problem så hänger oftast problemen samman med varandra. Nu är det två nämnder med sekretess emellan som handlägger olika delar av människan/familjen. Det är kommunens utgifter! Olagliga droger, brottslighet tillhör statens,dvs polisens budget. Om polisen inte ”håller rent” så hamnar problematiken på kommunens bord när personer far illa av sitt missbruk eller ungdomarna av både kriminalitet och drogmissbruk. Det är inte småpengar som en vårdplats kostar. Ofta kostar en behandlingsplats över 6000 kr/dygn. Det är över en miljon på ett år och oftast till väldigt lite nytta på längre sikt. Jag vet för jag har under minst 30 år följt upp insatser som gjorts inom socialtjänsten. FÖREBYGGANDE säger jag. Ut på fältet tillsammans med föräldrar! Öppna socialtjänsten på kvällstid!

  2. Kommunen satsar ett antal miljoner på ”säkerhet” för sina anställda, Resursen.

    Min tanke är att man satsar samma antal miljoner på ”vanliga” Norabors säkerhet !
    Tyvärr har kommunens representant vägrat redovisa hur många miljoner ombyggnaden av ”annexet” kostar,så där flyter det lite grand.

    Men det finns X antal miljoner att satsa på åtgärder mot brottslighet, sprit och narkotika i Nora ! ”Om det nu är så att politikerna bryr sig om innevånarna” och vill agera ”rättvist”.

    X antal miljoner kan förstärka polisen och socialen
    En fältassisent från socialen, som kollar upp varifrån knarket, spriten och brottslingarna kommer
    kan ledigt betalas ur den här ”påsen”.

    Men sen kommer det svåra; vill politikerna verkligen göra avkall på de här pengarna ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.