Nedmontera vården i norr är att säga ”bo inte där”

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg frågar sig distriktsläkaren Zacarias Jilke på Storå vårdcentral och all personal hur förslaget att flytta verksamheten till Lindesbergs vårdcentral kommer att innebära en besparing. Läs Jilkes inlägg här.

Inför beslut om Storå vårdcentrals framtid

Jag är säker på att vi alla vid det här laget är medvetna om de besparingar som regionen står inför. Som jag ser det kan det göras på följande sätt: avskeda medarbetare, sänka löner, höja skatten, stänga ner verksamheter eller sänka vårdutbudet. Inget alternativ är speciellt lockande men något måste göras.
Det vi har fått presenterat för oss är att vi ska samarbeta mer, vara mer flexibla, arbeta mer effektivt. Ge oss därför konkreta exempel på vad det innebär! För min del ser jag inte hur jag ska kunna springa snabbare utan det påverkar patientsäkerheten. Jag tackar redan nej till möten för att istället träffa en till patient.
På Storå vårdcentral har vi god kännedom om våra patienter då majoriteten av oss arbetat där i flera år (jag själv i 10 år). Patienterna känner sig trygga då vi känner dem och de oss, vilket i sin tur sparar onödiga undersökningar ex prover, röntgen- och konsultremisser. Utöver det undviker vi pga patientkännedomen flertalet akutmottagningsbesök och eventuella sjukhusinläggningar. Detta ger kontinuitet, patientsäkerhet och är ekonomisk hållbarhet. Nära vård när den enligt mig är som bäst. Läs mer om detta i Läkartidningen 34-35/2021 respektive 51-52/2019.
Nu planeras att majoriteten av vår och Freja vårdcentrals verksamheter ska flyttas till Lindesbergs vårdcentral. Där ska det således bedrivas storskalig vård och besparingar ska göras, men hur? Inga lokalhyror sägs upp och driftkostnaderna blir de samma. Istället flyttar man runt personal och en stor mängd patienter ska transporteras (inklusive sjuktransporter bekostade av regionen) till och från Lindesbergs vårdcentral. Samma resonemang gäller kirurg/ortoped/urolog-akutmottagningen på Lindesbergs lasarett. Detta försök till besparingar har man där gjort två gånger tidigare utan önskat resultat.
Vi som valt att arbeta på Storå vårdcentral gör det för att vi vill arbeta på en liten vårdcentral belägen nära patienterna på landsbygden. Att långsamt nedmontera vården i norr är att säga ”bo inte där”, men kanske är det just det som är politikernas vision: att vi alla ska bo i centralorten listade på en enda stor vårdcentral och utan lasarett i norra länsdelen?
Nej, gör om och gör rätt och låt oss bygga vidare på den så välfungerande vårdcentral som vi har i Storå. Vi fortsätter gärna att hjälpa andra vårdcentraler som har det tyngre för tillfället och på så vis kommer vi långsiktigt ge en god vård både patientsäkerhetsmässigt så väl som ekonomiskt i hela norra länsdelen.
Zacarias Jilke, distriktsläkare, med hela Storå vårdcentrals personal

2 Comments

  1. Mycket BRA beskrivning av hur många av oss tänker.
    Dessutom anser jag att just personalens synpunkter borde vara jätteviktiga i sammanhanget.
    ”Låt oss inte ändra på ett vinnande lag.”

  2. Helt rätt skrivet!
    Vi är ett antal som bor en bit norrut, i Ljusnarsberg, som har Storå VC som vår vårdcentral. Fantastiskt att få tillgång till personal som finns för oss varje gång! Man känner sig välkommen även om man inte mår hundra. När man far därifrån så vet man att er hjälp är den bästa tänkbara. Ni är ett föredöme för alla vårdcentraler! Tack för ordet!

    Herr & Fru K

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.