Curt-Eric Hermansson hoppas att valet i höst ska kunna innebära något positivt för Nitro Nora BS.

Nitro Nora BS väntar in valdagen i höst

i ETTAN/NORA/SPORT

NORA. Nitro Nora BS vet inte än om man ska lägga ned föreningen eller inte. Kanske, menar ordföranden Curt Eric Hermansson, finns en chans att Nora får andra, bättre politiker efter valet den 11 september i höst.

-Innan dess vill vi inte lägga ned, säger Curt Eric. Förhoppningsvis finns det kloka politiker efter valet som inser att man slänger tio miljoner i sjön. Man måste komma ihåg att den konstfrusna isbanan bara används till 30 procent av bandyn, och resten av tiden är det skolan och allmänheten som nyttjar den.

Curt Eric Hermansson är luttrad efter mängder med fighter med Noras politiker, men ändå känns han mer stridslysten än uppgiven. Curt Eric menar att helt nya tider kan komma efter valet i höst.

-Vi väntar på att politikerna ska ta ställning, säger han. Vårt öde kan bli en valfråga i Nora.

Nitro Nora BS håller i dagarna på att avhysas från Karlsängs IP och under intervjun med Curt Eric Hermansson kommer medlemmar till kafeterian vid Karlsängs IP med jämna mellanrum för att hämta grejer. Ett stycke av Noras kulturhistoria är på väg att försvinna och många av medlemmarna vill hjälpa till.

-Det är för jävligt, säger Hermansson på sedvanligt manér. Är politikerna valda för att bestämma vilka sporter som ska få finnas i Nora?

Curt Eric Hermansson känner sig besviken på såväl de styrande politikerna som de anställda tjänstemännen.

-Det handlar om så mycket felaktig information och dåliga beslut, säger han. Men jag hade det på känn sedan ekonomichefen för flera år sedan sade att Nora inte har råd med bandyn. Sedan dess har det kommit tjänstemannaförslag som skapat nuvarande situation, och som de styrande politikerna köpt eller svalt med hull och hår.

Hermansson har pärmar fyllda med kommunikationen med kommunen och med alla tokigheter överstrukna med gulpenna.

-Titta, säger han med eftertryck och pekar i ett protokoll från kommunstyrelsen. Varför sade inte en enda politiker ett enda ord?

Besviken eller sviken är bara förnamnet för vad Nitro Nora BS känner idag och det finns ingen i sfären runt NNBS som pratar väl om S, M, C, KD och L – partierna bakom besluten som innebär noll aktivitet i en förening som skapat mest uppmärksamhet för Nora, som kommun, på många år.

-Det känns som en vendetta mot föreningen, säger Curt Eric. Som det ser ut just nu är det kört för NNBS om S och M får fortsätta att styra.

Nitro Nora BS har hållit en hyggligt låg profil trots allt som hänt, men hoppas att valet i höst ska kunna bli en ny vår. Att bygga en konstgräsplan på bandybanan är ett beslut som kan ändras med andra politiker, menar Hermansson.

-Det kommer att kosta pengar att rulla ihop konstgräset och flytta det, säger han. Men vi i NNBS kommer inte att ta något beslut om att lägga ned föreningen innan det vi vet efter valet den 11 september i höst.

16 Comments

 1. Gustav
  Det är mindre begåvade politiker som styr i Nora. Och att Nora skulle tappa marknadsbesökare för att bandyn inte finns har väl aldrig någon påstått som ”Utflyttad” påstår att CGS har antytt. Men mycket kommer kommunen att tappa på alla aktiviteter som bandyn varit delaktiga i. Jag tror ju inte butikerna och näringsidkarna i Nora är så glada åt att t.ex Antik- och samlarmässan försvinner.
  Bara ett litet exempel alltså.

 2. Oavsett vilket intresse som finns för bandy bland boende i Nora, så är kommunens beslut otroligt korkat. Är det en bra ide att bygga en konstgräsplan? Självklart! Men inte att bygga den på en plats där en annan sport kan utföras och helt och hållet utesluta att det ska kunna gå att spela bandy där i framtiden. Varför inte bygga konstgräsplanen på nån av planerna vid ängarna? Eller på grusplanen som ligger precis bredvid som ändå inte används? Hur den här kommunen bara eldar upp skattepengar på otroligt dumma beslut är pinsamt. Det är pinsamt hur man kan ta så dumma beslut, speciellt när det gäller den stad man själv bor i. Och speciellt gällande sport och fritid som är en otroligt viktig del i samhället.

 3. CG verkar lite snurrig. Det är väl ganska självklart att bandynytt och bandyhäftet försvinner om det inte finns nån bandyklubb. Marknadsaktiviteter, nja verkar som att CG tror att Noramarken kommer tappa besökare om klubben inte finns. Lotterier?
  Ja det är väl inte så att kommunen står och faller med detta. Övriga aktiviteter borde väl någon/några andra driva om det är så viktigt för kommunen och dess invånare. Bengt! Att ha ett lag i allsvenskan är bra ur marknadsföringssynpunkt? Ja möjligtvis i en sport som folk är intresserade av, fotboll, ishockey eller nån annan större sport. Trots att man byggt hallar för bandy så har intresset inte ökat. Publiksnitt i elitserien 2019/20 var 1.335 personer. 2001/02 var snittet 1.679. SHL:s publiksnitt 2019 127 matcher 5933 åskådare per match. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Satsa på nån annan sport än bandy!

 4. Det känns som att cgs är lite bitter. Drev inte omkring så mycket på nätterna men mer på dagar och tidiga kvällar med min hund. Cg:es bild av nyttjandet får stå för honom och det är klart att när man slåss för nånting tenderar man att överdriva. En bandyplan som kryllade av barn är nånting som man kanske kunde se när banan var nybyggd. Det är lätt att få en annan tidsuppfattning när man blir äldre och det verkar ha skett i detta fall.

 5. Auktionerna julmarknaden (deltshande) inte att förglömma.

 6. Myke, cGS!Nitro/Nora B S driver samlarmässan, Nora Bingo, marknadsaktiviteter, Bandynytt, lotterier, Midsommarfest , Bandyhäftet och mycket annat. Allt det läggs ner om vi måste lägga ner klubben i höst./CGS!

 7. Ursäkta, en fråga från en oinitierad som egentligen är totalt ointresserad av bandy som sport
  Antik&Samlar mässan i Nora var den under NNBS ”flagg”? Det har jag alltid trott var Hermanssons egnaauktionsfirman som höll i och tog ev. intäkter.

 8. Jag är intresserad av bandy, så jag har kanske inte rätt att uttala mej, men jag testar iaf.
  Klubben har inte gått i konkurs. Det driftsbolag, som bildades, när kommunen inte klarade av att bygga konstis, gick däremot i kk när miljökraven ökade. Det klubben nu kämpar för är en skridskobana utomhus i centrala Nora. Att återuppväcka bandyn är nog inte längre möjligt. De här åren, som vi inte haft någon plan, har skadat för mycket. Jag bor granne med arenan. När jag jag tittat ut genom köksfönstret har jag alltid kunnat konstatera att banan varit full av skridskoåkande barn. Nattetid, när utflyttad drev omkring, har det varit dött. Tack o lov!
  Per Karlsson har erfarenhet av företagande och föreningsliv. Det kan väl inte ha gått så bra med den sammanblandningen av fakta, som Du visar upp. Kom gärna igen å ta en diskussion över en kopp kaffe. Jag tror att jag har alla fakta, som Du verkar sakna. Ni kan ju dra papperspåsar över våra huvuden, så att anonymiteten skyddas. Jag har också erfarenhet av företagsledning och föreningsliv. Det gick inte så bra för mej heller. Klubben riskerar att få läggas ned pga kommunens aktiva motstånd. Å själv är jag pensionär. På företaget, där jag jobbade kommer dom knappt ihåg mej längre!
  Å Bandynytt, som jag gjort, är en del av våra aktiviteter, annonsintäkterna var inte stora men iaf positiva.
  CGS!

 9. Bra skrivet Moa. Konsulter hit och dit kostar. Håller med om att använda resurser som finns och inte kasta massa pengar i sjön. Bra idéer du har men det har gått prestige i kommunens sätt att agera och det skulle dom aldrig erkänna.

 10. Man kan och får tycka och tänka vad man vill om bandyn men kommunen har ett ansvar för relationen med idrottsföreningar enligt ”idrottspolitiska programmet” fastställt av Nora kommunfullmäktige 2015-10-16, § 120. Att kommunen flera gånger angav felaktiga juridiska grunder för uppsägningen av bandyns lokaler på Karlsäng gör att jag ser mig nödsakad att göra bedömningen att Nora kommuns handlande är rättsosäkert. Jag återkommer senare med en debattartikel med detaljer om ”uppsägningen” av lokalerna. Jag var närvarande i den processen.

  Jag läste att ”utflyttad” skriver att det är helt galet att kommunen ska betala för att ”äldre män skal få spela bandy”. Det var för mig okänt att det var äldre män som spelade upp Nitro Nora till allsvenskan 2017 – ett uppspel som skulle kunnat ha varit positivt för Nora ur marknadsföringssynpunkt.

  Jag tror att Nitro Nora är en av de föreningar som ligger högst i självfinansieringsgrad i Nora. I föreningen pågår det ständigt hög aktivitet för att få in pengar. Det säljs bandyhäften, lotterier, varm korv, bingo, auktioner och midsommarfirande i Pershyttan. Jag har säkert glömt något. Därtill kommer en av Sveriges största antik-& samlarmässor. Jag vet inte hur Noras köpmän ser på att den nu kanske försvinner från Nora. Under min tid i Nora köpmäns styrelse ansågs den utgöra högförsäljningsdagar inom handeln. Med allt mer glest mellan butikerna behöver Noras handel all draghjälp den kan få. Men å andra sidan vet vi ju sedan tidigare att Nora har Sveriges sämsta företagsklimat.

  Det är ju också så att Nora kommuns ekonomi inte är den bästa. Jag återkommer även till detta i en senare debattartikel. Men vi skall inte glömma, detta valår, hyresavtalet på allaktivitetshuset som ligger i nivån under hela hyrestiden att kommunen skulle kunna byggt två sådana anläggningar för samma pengar. Vidare ska vi inte glömma om- och tillbyggnaden av omklädesrummen i ishockeyhallen, där kostnaden ligger mellan 7-8 miljoner och som, vid det ursprungliga investeringsbeslutet, också skulle inhysa fotbollens konstgräsplan.

  Göran Skoglund
  Nora

 11. Tänk om dom styrande kunde tänka några steg längre. Tänk om dom kunde satsa på ett ”aktivitetsområde”, inte som floppen allaktivitetshuset utan, om man nu får sväva ut ordentligt: ett ordentligt upphottat badhus med relaxavdelning mm, bygga till bowlingbanor och låta det konstfrusna vara kvar samt hotta upp hela området där. Om man får drömma riktigt ordentligt så vore det ju toppen om slalombacken i Digerberget kunde få återupplivas oxå (utopi I know). På tal om konsulter, Nora Kommun måste ju vara den Gyllene Kon för dessa ”konsulter” som måste konsulteras så fort nån ska skita i Tingshuset, vilket papper ska användas osv :/.

 12. Ari. Vad jag menar med att bära sig är att man iaf för in föreningsstöd i form av att man har en bred ungdomsverksamhet. Jag har varit utflyttad sen 7 år tillbaka och dom sista åren jag bodde i Nora så gick jag förbi karlsäng flera ggr i veckan, vardag som helg och inte såg jag den välfyllda bandyplanen med glada familjer som nyttjade bandyisen. Jag måste passerat på helt fel tider! Att man jobbat hårt för att få verksamheten att fungera betvivlar jag inte men återigen håll er till fakta. Intresset är för litet, kommunen har för få skattebetalare. Hur kommunen har skött det här har säkert varit dåligt precis som med mycket annat. Om föreningslivet skulle vara fattigt med mig i kommunen vet jag inte men andra idrotter har ju också lagt ner pga bristande intresse, läs: Bordtennis, volleyboll, bowling bl a. Att låta kommunen betala för att äldre män ska få spela bandy är ju helt galet.

 13. Man måste tänka på procenten!
  Det är lite ”halleluja-moment” när det pratas om att skolan använt 70% och hör och häpna föreningen själv 30%. Då skulle den här föreningen haft som största uppgift att ansvara för ett frivilligt kommunalt ansvar och minst till sin förening.
  Har försökt att ta reda på om skolan nu för tiden är ålagda att bedriva skridskoundervisning, tror inte det finns.
  Jag har lite erfarenhet av företag, föreningsliv så därför tror jag inte alls att kommunen har med en förenings konkurs att göra.
  Ni gjorde snygga broschyrer till oss hushåll i Nora och jag håller nog inte riktigt med om den där låga profilen som ni tycker er ha hållit. I ett nummer hängde ni ut kommunala tjänstemän med namn och påstod att de inte betalade skatt här i kommunen! Det blir lite konstigt när A-laget mest hade spelare som jag inte tror bor här, ja de var i alla fall inte skrivna här och då betalar de ju inte heller skatt här! En valfråga nej det har jag lite svårt att tro när klimatproblemen är så stora? En anläggning som det här var måste vara en riktig energitjuv, det tror jag människor förstår? När jag är inne i Nora så ser jag många ungdomar som spelar fotboll på olika ställen och tänk jag tycker att det är roligt för dem att få någonstans att vara nu när konstgräset äntligen kommer till oss.
  Pelle

 14. Utflyttade. Det är få idrottsverksamheter som bär sin egen verksamhet. Tror inte heller att någon förening jobbat lika mycket för att få verksamheten att fungera som man gjort nere på Karlsäng. Du skriver vidare att ungdomarna inte är intresserade av sporten. Må så vara men skolorna har brukat isen väldigt frekvent och den har varit välbesökt under helger när det funnits is. Att de som är intresserade av bandy protesterar är fullt förståligt. Tror hockeyn och fotbollen skulle göra desamma utan stöd från kommunen. Deras verksamhet bär sig inte heller utan kommunens stöd. Att åka skridskor skriver är ingen mänsklig rättighet ska då hockeyn läggas ner? Verksamheter som inte bär sig ska således bort enligt ditt tänkande. Tur att du är utflyttad för med ditt tänkande skulle föreningslivet i Nora vara väldigt fattigt. Om Du sen visste hur kommunen har agerat så tror jag även du hade varit mörkrädd.

 15. Det var inte min mening att låta ”30 procent” bli en huvudfråga. Jag tror att NNBS ger sin siffra och kanske har kommunalråden varit på Karlsängs IP och gjort sina egna beräkningar. Jag kan i övrigt hålla med om att bandyn har problem i Sverige och att förbundet har mycket att jobba med. Men bandyn kommer att få ännu större problem om fler kommuner valde att lägga ned sporten. Egentligen är ju pengarna i detta en skitfråga då politikerna lägger massor med pengar på Allaktivitetshuset och svindyra konsulter, som inte verkar hjälpa speciellt mycket i beslutsprocessen, långt mer pengar än vad bandyns ”extrakostnader” skulle ha inneburit. Min avsikt med artikeln var helt enkelt att låta väljarna den 11 september i år bestämma. Oavsett vad man tycker är det här en politisk kalkon, det tror jag även ”utflyttad” kan hålla med om?

 16. Det man förvånas över i artikeln är att Källberg inte ställer frågan”30% av vad?” Om nu isbanan nyttjas 10 timmar/v eller 100 timmar/v är ju stor skillnad. Att ordförande skulle slåss för en bandyplan utifrån att det är kommuninvånarna som vill ha den är ju märkligt. Protester och debattinlägg kommer ju till största del från bandyivrare som inte förstått att 99% av dagens ungdomar inte är intresserade av sporten. Att åka skridskor är ingen mänsklig rättighet och bär sig inte verksamheten då får man lägga ner.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.