Jan Larsson (MP).

Nora i botten i miljöranking

BERGSLAGEN. Lindesbergs kommun hamnar på plats 80 när tidningen Aktuell Hållbarhet för trettonde gången har letat efter Sveriges miljöbästa kommun. I botten återfinns Nora, som hamnar på plats 205.

Lindesbergs kommun har endast två kommuner före sig i Örebro län när årets rankinglista presenteras. Örebro har placering 20 och Lekeberg placering 39 av landets samtliga 290 kommuner.

24i-områdets kommuner:

Lindesberg – plats 80

Hällefors – plats 155

Ljusnarsberg – plats 182

Nora – plats 205

För Noras del innebär plats 205 en ny bottennotering inom en rad områden som har betydelse för omställning till ett hållbart och fossilfritt samhälle.

– Nu krävs verkligen en uppryckning, säger Jan Larsson. Det duger inte att vår kommun åter hamnar bland de sämsta i Sverige. 

– Omställningsarbetet i Nora borde ha samma prioritet som exempel i Lekeberg, som ligger ligger på plats 39.

Det finns dock en öppning för Nora kommun att snabbt vända utvecklingen, menar Jan Larsson, och pekar på Agenda 2030 och det medborgarinitiativ som lämnades in i höstas.

– Majoriteten har öppnat för att jobba mera med hållbarhet och klimatfrågor. Men jag hoppas att det också betyder verkstad och inte politisk långbänk.

Bäst i Sverige är Malmö, med Helsingborg på andra plats och Karlstad på tredje.

4 Comments

 1. Det här visar hur seriöst man ska ta Jan Larsson som politiker. Han är med och tar fram ett medborgarförslag fast han är kommunfullmäktigeledamot. Förslaget får nobben av fullmäktigekollegorna men han använder då Noras bottenplacering i rankingen som argument för att hans förslag bör tas på allvar ändå. Hade han nu överhuvudtaget brytt sig och orkat läsa rankingkriterierna så hade han på en gång sett att kommunens plats på listan främst beror på att kommunen inte besvarat enkäten, inte på att hans förslag röstades ned vilket han vill påskina.

  Det är överhuvudtaget svårt att ta en person som honom på allvar i norapolitiken. Först sosse men fick inte bestämma, sedan vänsterpartist men inte heller där fick han styra och ställa. Så nu driver han Miljöpartiet i Nora tillsammans med sin fru hemifrån köksbordet istället, blir lite mindre motstånd på det sättet.

 2. Rankning är nog inte den ”idrott” som Nora skall delta i.

  Gång efter gång rankas Nora i bottendyn. Nån stackars jävel måste ställa frågan.?
  varför går det så illa ?

  I ett normalt lag, så skulle tränare och lagledare få sparken, men i Nora tuffar man
  vidare bakom låsta dörrar.

  Hur kommer Nora ur bottnen och går uppåt i Sveriges rankningar ? För närvarande pratar vi total utförsbacke för ett gammalt gruvsamhälle som hade
  sin storhet under ”tysktiden”.

 3. Att Malmö skulle vara sveriges bästa miljökommun måste vara ett skitigt skämt.
  Mycket låter fint på pappret, men hur ser verkligheten ut?
  Då jag under många år haft bla Malmö som arbetsplats så kan jag säga att det bara blir skitigare o skitigare.
  Att miljöarbete enbart inte handlar om att plocka skräp vet jag, men som sagt mycket låter fint när man läser från ett papper. Undrar om riksraévisionen skulle vara av samma uppfattnig.
  Alla dessa kommunrapporter ska vi ta med en nypa salt, dom säger egentligen ingenting. Det är lika bra/dåligt överallt. Med några små nyanser…

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.