Nora sticker ut med narkotikabrott

i BROTT I BERGSLAGEN 2016/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. Narkotika är ett gissel som ofta innebär multikriminalitet. Dessbättre ser det inte ut att ha varit någon ökning i Bergslagen under 2016. Om man undantar Nora vill säga – trästaden tredubblade nämligen narkotikabrotten 2016.

Ett narkotikamissbruk syns ofta på flera ställen i statistiken över anmälda brott. Ett mindre innehav resulterar i ett inbrott eller i en drograttfylla eller ett våldsbrott. Drogerna kommer ofta i ”vågor” och sitter oftast ihop med ett fåtal samvetslösa individer, som både hejar på och förser missbrukarna med narkotiska preparat.

Ändå ser statistiken för 2016 ganska ”bra” ut – för Hällefors, Lindesberg och Ljusnarsberg. Små ökningar, eller minskningar, av narkotikarelaterade brott kanske innebär att kommunernas arbete ger resultat.

Nora däremot, har mycket att svara upp till. År 2014 hade man 46 anmälda narkotikabrott, 2015 hade man 60, och 2016 noterades man för 187 anmälda narkotikabrott!

Om Noras siffror handlar om att man varit naiv eller passiv tidigare eller om samhällets kontroll blivit bättre skvallrar inte statistiken. Men Noras beslutsfattare har en del att studera. Helt plötsligt har Nora blivit en narkotikakommun. Läs tabellen nedan och begrunda vad det kan bero på.

Statistiken visar alltså antalet anmälda brott, alltså brott som på ett eller annat sätt har bearbetats av polis och/eller åklagare. Även om ett brott avskrivs finns anmälan kvar i statistiken. Inte heller finns någon statistisk koppling till hur många som fällts i domstol för de brott de misstänkts för.

Artiklarna om brott i Bergslagen kommer att publiceras under vecka 16.

Klicka för större bild.

2 Comments

 1. Av statistik kan man visa vad som helst… Är antalet poliskontroller lika i kommunerna, är den socioekonomiska strukturen lika i kommunerna? Det här ger samma resultat som om du granskar arbetslöshet hos nya svenskar, finns det underliggande faktorer?
  Kan polisnärvaron vara högre i Nora, kanske poliserna gillar att ta en Noraglass och göra lite kontroller samtidigt. Anmäler invånarna i någon kommun brott i större omfattning än övriga kommuner? Är statistiken rensad från olika faktorer?

 2. Absolut inte någon nyhet !

  Finns några duktiga langare/hälare, som ser till att mätta marknaden med ”kul” grejer. In till Örebro, kör man som en gud på lyckopiller.
  ”Rondellhopp” och ”chickenrace”, måttligt skojigt för för pendlande familjeförsörjare.

  Tillhållen där det är tät trafik på exv grova pickuper och små skåpbilar, kan tänkas vara omlastning av tjyvgods, sprit och knark.
  I synnerhet om det sker nattetid med nedsläckt
  utomhusbelysning.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.