Norapartiet summerar Norabostäder

i INSÄNDARE/DEBATT

INSÄNDARE/DEBATT. I en debattartikel väljer Norapartiet att förklara ”Sanningen om Norabostäder”. Här levererar man fakta, skriver sex Norapartister. En historisk förklaring och en framtidsvision – i samma anda. Läs och tyck till.

 

Sanningen om Norabostäder

Många invånare är fortfarande kraftigt irriterade på NORABOSTÄDERs ”affärer”.  Även när andra frågor diskuteras, så kommer ”affärerna” på tal och vissa gör gällande att bolaget inte är färdigstädat. Vad folk vill, det är få fakta och helst vill man ställa de ansvariga till svars. Att försöka ställa de ansvariga till svars, för det som hände för flera år sedan, det är inte särskilt konstruktivt. Alla krafter behöver riktas framåt.  Samtidigt är det riktigt och viktigt att folk får de fakta, som de efterfrågar. NORABOSTÄDERS tragiska historia riskerar annars att bli ett samtalsämne med evigt liv.

Låt oss en gång för alla granska fakta och därefter lägga historien bakom oss. Det är naturligtvis hemskt, att beslut under åren 2005- 2010 har kostat NORABOSTÄDER drygt 80 mkr. Ett ofattbart högt belopp.

Efterfrågade fakta

Bolagets styrelse har i sin begäran om ägartillskott redovisat orsaker till att bolaget inte varit lönsamt de senaste åtta åren, soliditeten sjunkit och övervärdena på fastigheterna nästan suddats ut. Ytterligare fakta finns i bolagets årsredovisningar och i revisorernas granskningsberättelser. 

Alldeles för höga lednings- och administrativa kostnader.

Helt ny ledning är på plats sedan ett år. Kostymen har anpassats till bolaget . Kostnaden är halverad.  Den sammanlagda överkostnaden de sex föregående åren uppgår till närmare 15 mkr.

Det saknas underhåll för 10-15 mkr.

Sedan år 2004 är underhållsatsningarna sjunkande. De fem senaste åren har reparations- och underhållskostnaden varit speciellt låga. Jämfört med andra SABO-företag har de varit 60 kr/kvm för låga, dvs. det saknas underhåll för 10 -15 mkr, ett s.k. skuldberg. Och eftersatt underhåll är dyrt, då det leder till akuta reparationer. För 2012 beräknas reparationerna kosta 5 mkr. Litet förenklat innebär detta, att det inte fanns pengar för periodiskt underhåll det gångna året.

Överkostnader i förvaltningen

Planering och uppföljning har varit bristfällig och vissa kostnader har varit till liten eller ingen nytta.

Perioden 2005-2010 gjorde NORABOSTÄDER en ackumulerad förlust på 500 tkr och förbrukade eget kapital. Och ett rättvisande resultat, utan eftersatt underhåll och ”subventionerade” räntor, var ett underskott på drygt 15 mkr.

Till följd av att bolaget gått med förlust har soliditeten sjunkit. Den synliga soliditeten har sjunkit från 11 % (2005) till 3 %. Med ett resultat på endast 2,5 % av substansen hade soliditeten fortfarande varit 11 %.  Något ägartillskott hade inte varit nödvändigt.

Hyresnivån

Hyresnivån är sedan många år låg.  Att därtill år 2010 låta bli att höja hyran har påverkat värdet på fastigheterna samtidigt som pengar till underhåll inte erhållits. Och en utebliven hyreshöjning påverkar resultatet många år framåt. Om hyresnivån varit 3,5 % för låg i åtta år, så saknas 9 mkr. Och den uteblivna hyreshöjningen år 2010 torde t o m 2012 ha påverkat hyresintäkterna negativt med ytterligare 2 mkr.

Överkostnader i produktionen. Samlade marknadsvärdet har sjunkit med drygt 60 miljoner.

Slutliga effekten av investeringsbeslut syns först några år efter det att objekten är färdigställda. Till följd av beslut, som fattades för mer än två år sedan, har det samlade marknadsvärdet på fastigheterna minskat med c:a 65 mkr i förhållande till bokfört värde. Störst negativ påverkan har kvarteret Blomman haft. År 2010 blev Blomman klar. Blomman har ett marknadsvärde, som är 45 mkr lägre än vad lägenheterna kostade att bygga. En överkostnad på 1,5 mkr/lägenhet.

Kommande års resultat

Blomman påverkade år 2012 resultatet negativt med drygt 2 mkr. Lägger vi därtill eftersatt underhåll, så startar 2013 års resultatkalkyl med ett minus på 4–5 mkr. Det är därför en stor utmaning för den nya ledningen att nå ett nollresultat för 2013, men det är angeläget att så sker.

Ansvarsfullt

Allmännyttiga bostadsbolag har en viktig funktion i samhället. Den nya styrelsen och den nya ledningen har genom sin rättframma beskrivning av historiken och förslag till åtgärder skapat förtroende för sig. De axlar sin vårdnadsplikt på ett ansvarsfullt sätt. Därför var det såväl naturligt som ansvarsfullt att skjuta till nytt aktiekapital till bolaget.  Nu gäller det att ge ledningen arbetsro. Det är oerhört mycket som skall göras.

Låt oss alla vara pragmatiska. En gång för alla lämna historiken bakom oss, se framåt samt stödja ledning och styrelse!

Nora 2013-02-04

 

Johan Lundqvist           Karl-Holger Sjöberg

(Norapartiet)                                           (Norapartiet)

 

Jan Rylander                  Rutger Ahlbeck

(Norapartiet)                                           (Norapartiet)

 

Stefan Bååth                   Christer Stromberg

(Norapartiet)                                           (Norapartiet)

 

 

 

11 Comments

 1. Jaha Ylle

  Nu tycks vi ha kokat ner det hela en del. Penninghistorierna tycks vara accepterade ?

  Anställda ”hängdes ut”. Kan bero på att de orsakat en hel massa trassel och ekonomiska konstigheter.
  Dom fick väl för övrigt någon sorts mindre ansvarsfullt jobb?
  I och för sig historia i dag, förutsatt att de inte dyker upp igen inom ”bolagen”.

  Betr VD kan man säga att det är tveksamt om denna skall finnas som VD i angränsande bolag, med ungefär samma styrelse som i Norabostäder

 2. Ja allt detta vet jag.

  Men faktum kvarstår vad gjorde NP åt saken förutom att hänga ut de anställda på norabostäder?

  Vem var det som tillsatte nuvarande VD som skulle städa upp?

 3. Ursäkta ”dyngan” ” Ylle.

  Norabostäders tio miljoners lån finns att läsa i protokoll.

  Ang representationen går detta att läsa i hyresgästföreningens tidning ”Hem och hyra”

  Vad som finns att hyra hos Norabostäder, går att läsa i deras hemsida.

  Norabostäders övriga penningslukande aktiviteter går också att få verifierade.

 4. Vilka var det som tillsatte den VD som nu sitter?
  Var det inte NP som gjorde detta just för att få ordning på Norabostäder?

  Men det är ju enklare att skylla sina misstag på andra än att inse att man gjorde fel.

  Om man vill så kan man begära ut uppgifter om dom kommunala bolagen men det är ju roligare och sitta och sprida dynga på nätet vilket NP gjort sen dom startade.

 5. Funderat lite på det här med ”smutskastning”.

  Om Du lånar 10 miljoner på skattebetalarnas bostäder och hamnar högst på listan över kommunala bolags representation, samtidigt som hyresgästerna klagar över bristande underhåll.

  Är det inte dags för en revisition, eller är det här ”normalt” ? (I Nora)

  (förresten varför skall ett kommunalt bolaG ”REPRESENTERA” när ”alla” bostäder är uthyrda) Man har ju inget att sälja !

 6. S. Johansson

  Detta lyckades NP med eller?
  Hur mycket har det kostat med att ”rensa” som Np gjorde?

  Verka som det mesta som NP gjorde var att prata om hur illa det är i Nora och fortsätter utan några belägg för vad man vill åstadkomma med denna smutskastning.

  Märks att NP är startat av gamla högern!

 7. Ylle.

  Om vi gör en riktig razzia hos Norabostäder och sopar ut alla som har något ”—” på sitt samvete,
  och startar med rent bord.

  Är inte det bra ?

 8. Fakta eller?

  Det är så här NP jobbar man kastar skit på alla andra och hoppas att folk inte märker att det dom säger inte stämmer.

  Det är ett missnöjes parti som står höger om höger och vill väl helst att Nora ska förvandlas till Danderyd dom hatar Norabostäder mer än något annat hade dom fått fortsätta så hade det kunnat bli riktigt dyrt för Nora.

  Nej jag är inte sosse jag är helt politisk obunden då jag inte litar på något med politiken men NP står för något som jag inte förstår att folk går på.

 9. Hoppsan, det är inte dåligt att höra myggen hosta. Dessa fantastisk kostnader man talar om, vad är det för beräkningsgrunder? Är det mot budget eller är det ett tyckande från Norapartiet? Det är förvånande att inte ett ord om kostnaderna för omorganisationen. Helt onödiga kostnader om man följt lagar och avtal. Skadestånd till facket, avgångsvederlag, rekryteringskostnader o.s.v. Enligt djungeltelegrafen uppgår dessa till ca. 5 miljoner. Helt i onödan. Fast det har väl ingen betydelse för Norapartiet?

 10. Ett glädjande initiativ från Norapartiet !

  Men egentligen skulle det här kommit från Norabostäder, dvs en ärlig självsanering. Samt en totalrevision från kommunens revisorer eller helst utonstående revisor.

  Vad som nog måste göras är; Lyfta alla som sysslat med ”affärerna” åt sidan.

  En klapp på axeln och”gör inte om det där” duger inte, efter som personerna blir kvar och nya ”affärer” kommer att göras. Det blir aldrig ett slut på eländet.

  Norabostäder skiljs helt från de övriga sk ”bolagens” inflytande. Vi kan ju se den senaste katastrofen med ”destilleri” affären. Minst 21 miljoner.

  Norabostäders inställning till skattebetalarnas pengar måste förändras. Just nu ligger man på topp i Bergslagen när det gäller representation. Dvs man festar bort pengar som kunde gått till nödvändiga reparationer.

 11. Jaja, det går att slänga sig med fina ord som soliditeten och ”subventionerade” räntor, men vad blev notan på de 6 partierna styre?
  Jag har hört om viten till fackföreningar, representationskostnader, stora summor för att göra sig av med folk. Politiker som styrt och ställt så personalen mått dåligt…
  Ni redovisar bara kostnaderna fram till 2010 och sen bara besparingarna.
  //Karl

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.