Jan Rylander är en av Norapartisterna som skrivit under debattinlägget.

Norapartiet vill se krafttag inom äldreomsorgen

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Norapartisterna Jan Rylander, Boye Jonsson och Lars-Erik Larsson pekar i ett debattinlägg på problemen som finns inom äldreomsorgen i Nora, problem som funnits länge. Nu vill Norapartiet se att krafttag tas. Läs debattinlägget här.

Vad är det som händer inom äldrevården i Nora?

Personalen på Tullbackagården, Hagby Ängar och inom hemtjänsten kämpar på för att allt ska fungera för de boende.

De brinner för sitt arbete och för att ge bästa möjliga service, men många känner sig utarbetade och slitna. Problemen har pågått en längre period.

En av orsakerna till arbetsmiljöproblemen är att sju sjuksköterskor slutat i år. För närvarande är ett antal sjuksköterskor inhyrda från bemanningsföretag för att tillfälligt lösa bristen. Det är sjuksköterskorna som leder arbetet inom respektive verksamhet. Med detta dyker andra problem upp när ny personal kommer in. Hur överförs kunskap mellan de olika grupperna när de avlöser varann mellan arbetspassen? Om det inte kommer någon sjuksköterska, måste underställd personal rycka in och göra så gott man kan.

Med dessa problem påverkas kvalitetssäkringen och patientsäkerheten.

Hur har det kunnat bli så här?

Yttersta ansvaret har förstås den högsta ledningen. Det gäller både politiskt och tjänstemannamässigt. Det är där man har möjlighet att agera. Man måste nog säga att problemen har nonchalerats och icke angripits.

Problemen känner ansvarigt kommunalråd och även högsta tjänsteman till. Flera ur personalen har personligt pratat med dessa om den uppkomna situationen.

Nu krävs det krafttag för att rätta till de långvariga problemen och det brådskar!

Jan Rylander, Boye Jonsson, Lars-Erik Larsson

Norapartiet

6 Comments

 1. Att jobba som Undersköterska i Nora Kommun är inte längre roligt och trevlig jobb.
  Att personalen säger upp sig har blivit ett ”ryck” på axlarna och ett Lycka till!
  Kommunen började med Hälsoschema för att båda spara pengar och vikarier….Ett stort skämt. Personalen är utbränd, sjuka och sjukskrivna pga stressrelaterad symtom. MEN,vi får bara höra att vi måste titta över våran fritid och prioritera mycket vila.
  Att jobba 70-80 eller 100 % spelar ingen roll. Vi har lika många arbetstillfällen, men lite kortare dagar.
  Vi är inte ens värda raster eller att få komma in till kommunens lokaler för ett toalettbesök.
  Jag har värdens bästa arbetskamrater och brukare
  Men,nu får det vara nog.
  Jag med många fler vill bara bort från att jobba inom vården i Nora Kommun.

 2. Håller med om att detta är AKUT!
  Problemet ligger i att man anställer personer i chefspositioner som inte har kunskap om sjukvård eller empati. Det finns en förkärlek för att få in personer som ej är bosatta i Nora.

  Det måste få kosta att ha bra personal. Nu tar man in vem som helst (istället för vårdbiträde/undersköterska), bara det är ett namn. Vidare måste personalen få utbildningsdagar inlagda i schemat. Dessutom måste schemat vara attraktivt, för att kompetent personal ska söka sig till Nora kommun. Detta leder till att personalen trivs på sin arbetsplats, som i sin tur slipper sjukskriva sig pga. att de är utslitna!

  PS:Ska också bli intressant att se om rikspolitikerna håller löftet om att se över äldreomsorgen nationellt!!??

 3. Vart tar sjuksköterskorna vägen? Inte går de väl ut i arbetslöshet.
  Eller går de över till bemanningsföretag.( Sjuksköterskor slutar ju även inom regionen så det verkar ju inte bara vara ett kommunalt problem.)
  Sen vore det ju, som tidigare nämnts, intressant att höra vilka idéer Norapartiet
  har. Hur man tycker de styrande bör göra för att lösa detta. Det är ju lätt att säga att man gör fel men då borde man ju också kunna säga hur man borde göra.

 4. Vore det inte bra om vi norabor får veta vad problemet är då sjuksköterskorna slutar?
  Vet man inte orsaken kan man aldrig lösa problemen.

 5. 3, TRE, insändare i NA som tar upp samma problem borde väl få dom flesta att vakna upp och inse att om inget görs så kommer vård/omsorg i Nora vara riktigt RIKTIGT illa ute där personal, inte bara sjuksköterskor, utan även riktigt bra undersköterskor, har flytt härifrån! Så JA DET BRÅDSKAR UTAV BARA H-VETE!!!!!

 6. Problemet ska inte sopas under mattan, men vad hjälper det att gnälla? Gnälla är Norapartiet duktiga på men att ge konstruktiva förslag på lösningar ger dom inte. Förändringar ja men vilka och hur?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.