Sista spiken i kistan för konstfrusen is i Nora?

Norapartiet vill skjuta på beslut om Karlsängs IP

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Inför onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen i Nora vill Norapartiet att den styrande majoriteten tänker till. Man ska under sammanträdet besluta om att lägga konstgräs på Karlsängs IP och därmed för alltid skrota möjligheterna till en konstfrusen isbana. Läs debattinlägget här.

Angående konstgräs på Karlsängs idrottsplats på före detta konstfrusen isbana

Kommunstyrelsens styrande majoritet kommer den 8 september 2021 att besluta att en ej uppvärmd konstgräsplan ska läggas på den före detta konstfrusna isbanan vid Karlsängs idrottsplats, till en beräknad investeringskostnad av 6 miljoner kronor.

Man kan fundera lite på om man valt rätt plats för denna investering.

För vad är det som görs. Jo, en konstgräsplan läggs ovanpå befintliga rör till isbanan. Dessa kostade 8 miljoner kronor. Dessa rör kommer inte att vara tillgängliga för någon användning i framtiden. Detta anser vi vara slöseri med skattemedel.

Norapartiet uppmanar de styrande att skjuta på detta beslut och ta en runda på andra möjliga platser för konstgräset.

Vi i Norapartiet har fört fram förslaget att lägga konstgräset på Ängarnas plan närmast Hagbyån. Vid en okulär besiktning av denna plan kan man konstatera att den har en god jämnhet, vilket innebär att det är en bra plats för att använda konstgräs. Omklädningsrummen ligger också ganska nära.

I och med detta slänger man inte bort 8 miljoner kronor och kan även i fortsättningen spola isbana där för allmänheten och skolorna. 

Jan Rylander och Boye Jonsson

Norapartiet 

PS. Samtidigt görs besparingar inom pedagogisk omsorg och förskolan Soltunet stängs, vilket drabbar barnen. Detta slår mot vår vision om 13 000 invånare. DS.

7 Comments

 1. Påminn oss igen. Hur många ungdomar spelar bandy? Hur många lag finns det i Nora?

 2. Mats Lindahl, om Du läser vår insändare korrekt står det följande:
  Norapartiet uppmanar de styrande att skjuta på detta beslut och ta en runda på andra möjliga platser för konstgräs. Första aktuella platsen var vid Hagby/Norvalla som mycket väl kunde fungera.
  Men det tråkiga i hela debatten är att politiska majoriteten har ställt bandyn mot fotbollen.
  Vi tycker att båda verksamheterna har ett starkt berättigande i Nora kommun. Icke minst som goda budbärare för kommunen och ligger hyffsat högt i seriesystemet för respektive fotboll och som bandy låg.
  Vi är inte emot konstgräset utan vi tycker att majoriteten inte ska döda en isbana som också är klar för konstfruset med rör som kostade 8 miljoner.
  Denna möjlighet kommer inte tillbaka igen.
  Förslaget med Ängarna förde vi fram i våras när konstgräset kom på tal och flyttades ned till Karlsäng.
  Det som ligger under Ängarnas planer kommer sannolikt att grävas bort när någon verksamhet kommer att etablera sig där. Vi ser på exempel Allaktivitetshuset och kvarteret Blomman där har avfallet grävts bort och fått bra markförhållande.

 3. Jag tycker Lindahl har helt rätt när han skriver att man som politiker inte ska slänga fram förslag på så lösa grunder. Tyvärr är det något som har varit effektivt de senaste åren, dels på grund av majoritetens rädsla för att ta beslut men också genom att minoriteten famlat efter halmstrån för att skjuta upp beslut.

 4. Jan Rylander, SBB har utfört utredning kring åtgärder av Ängarna, utredningen syftade till att åtgärda ojämnheter som idag är över 30cm, beräkna bärigheten för en ev. konstgräsplan. Utredningen gjordes av sakkunnig geotekniker med fältundersökning och beräkningar. Resultatet visade på att Ängarna ej går att jämna till, häller inte lämplig att bygga konstgräs på, utredningen finns hos SBB.

  Att lägga fram förslag på lösa grunder och ta tid av övriga politiker och tjänstemän är fel, leder till ineffektivitet och slöseri av skattemedel.

  Var förberedd med fakta så minskar kostnaden och pengar frigörs till att minska barngrupperna.

  Mats Lindahl

 5. Till pensionär.
  Kan nog hålla med dig att planen har en mindre god jämnhet. Den behöver underhåll vilket de nu ska användas till, gräs eller konstgräs. Men iden som sådan är inte så dum.
  Sen huruvida gatorna var bättre eller sämre? Nja nog tycker jag att de är av ungefär samma karaktär det jag kommer ihåg.

 6. Åhh herrejösses, man blir ju mörkrädd, kan man söka asyl till en annan kommun snarast

 7. Om man gör en okulär besiktning och kommer till slutsatsen att planen närmast Karlsäng har en ”god jämnhet” då behöver man nog nya glasögon alternativt göra en ny besiktning vid annan tidpunkt än en fredags- eller lördagskväll.

  Så här trettio år senare förstår man lite bättre varför situationen på gatukontoret var som den var på Rylanders tid.

  Tycker man att den ytan är lämplig för att konstgräs och kan föreslå en mångmiljoninvestering baserat på denna okulära besiktning så ger det en god förklaring till varför Nora Kommuns gatuavdelning under Rylanders ledning var ett ekonomiskt träsk.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.