Den konstfrusna isbanan vid Karlsäng bör finnas kvar tycker Göran Skoglund, Svenerik Nykvist, Tomas Bäckman och Niklas Sjölander.

Nu ger sig det tunga gardet in i debatten

INSÄNDARE/DEBATT. I elfte timmen ger sig nu de stora elefanterna in i debatten om den konstfrusna isbanan på Karlsängs IP. I ett debattinlägg skriver Svenerik Nykvist, Göran Skoglund, Tomas Bäckman och Niklas Sjölander att beslutsfattarna måste tänka om. Läs debattinlägget här.

Noraborna behöver sin konstfrusna isbana

Den gångna vintern har varit kall och relativt snörik. Norasjön var frusen för första gången på fem år och Noraborna har verkligen utnyttjat den frusna sjön för skridsko- och skidåkning och promenader runt Alntorpsö. Dessutom har spolning av is skett på flera platser, bl. a av den tidigare bandybanan. Antalet barn och ungdomar, men också vuxna som använt dessa isar har varit stort.  Detta tyder på att det finns ett stort intresse för fritidsaktiviteter för barn och ungdom i Nora. De senaste fem åren har vintrarna varit varma, snöfattiga och ingen is har funnits. Det är därför väldigt svårt att förstå hur beslutsfattarna i Nora tänkt, när man beslutat att avveckla isbanan på Karlsäng som använts av framför allt skolorna, allmänheten men också bandyklubben. Investeringen i den konstfrusna isbanan uppgår till ca 8 miljoner SEK – en investering som man nu utan betänkligheter skrotar! Anläggningen är fortfarande intakt och skulle kunna användas för en driftskostnad på ungefär 1 miljon SEK/år.  Vad har det kostat att spola isbanorna under den gångna vintern? Under en mild vinter finns inte ens den möjligheten.

Det vore intressant att veta vilka aktiviteter Noraborna önskar sig i den enkät som kommunen bett oss fylla i? Föräldrar, elever och framför allt skolorna borde ställa krav på kommunen, låt oss behålla en konstfrusen isbana centralt i Nora som är lättillgänglig för eleverna. Beslutsfattare, tänk om behåll isbanan och slipp en kapitalförstöring på ca 8 miljoner SEK!

Skulle inte fotbollsplanen med konstgräs anläggas vid Hagby? Är det inte därför kommunen investerar så många miljoner i omklädningsrum vid NEH-hallen? Är marken vid Karlsäng lämplig för konstgräsplan?

På kommunens hemsida kan man läsa följande:

NORA ÄR REGIONENS MEST ATTRAKTIVA BOENDEKOMMUN MED 13000 INVÅNARE ÅR 2030.

NORAS INVÅNARE HAR EN RIK TILLGÅNG TILL KULTURUTBUD, FRITIDSAKTIVITETER OCH NATURUPPLEVELSER.

Stå upp för detta!

Göran Skoglund

Svenerik Nykvist

Tomas Bäckman

Niklas Sjölander

8 Comments

 1. Rylander skriver att man kan anlägga en konstgräsplan på Ängarna närmast ån för att en planskötare sagt att marken där inte sjunker nämnvärt… Har han ens sett hur det ser ut där nu, inser han inte vilka markarbeten som måste till för att bygga en konstgräsplan på den platsen?

  Finns det inga påståenden och argument som är för dåliga. Tror Rylander, direktörerna och de andra farbröderna att noraborna är så korkade?

 2. Jan Rylander
  Ibland gör det nästan lite ont att läsa ditt resonemang. Som ”Utflyttad” skriver har du missat en aning om finansiering angående Rättvik Arena. Vad du totalt missat också är att i Rättvik finns ungdomar som VILL spela bandy. Det finns det inte i Nora längre. Det har du och ”Det tunga gardet” inte insett. Bandyn i Nora dog ut långt innan Danfo Rena lades ner. Inga ungdomslag…noll. Vilken politiker vågar tala om kostnaden för att skolan och allmänheten ska åka skridskor vid Karlsäng ? Under dom cirka fyra månader det ska frysas is kommer driftkostnade vara cirka 8000:- – 10000:-/dag. Sju dagar i veckan. Varifrån kommer dessa slantar ? Precis som ”Utflyttad” skriver borde Nora satsa på samtida sporter som ungdomar vill utöva. Klättring, padel, skatepark tex. Då har vi möjlighet att nå dom inflyttingstal vi önskar.

 3. Ja du Jan. Du kanske skulle ta reda på fakta runt finansiering innan du skriver ditt inlägg! Men ragga ihop lite företag och privatpersoner så kanske man har en arena i Nora också. Hylla framstående politiker i Rättvik blir ju pinsamt.

  Rättvik Arena
  ”Arenan byggdes, finansierades och drivs av Rättvik Arena AB, ett privatägt bolag som ägs av ett flertal privatpersoner och företag som engagerat sig i att bygga en bandyhall i Rättvik. Rättvik Arena är hemmaarena för IFK Rättvik Bandy.”

 4. Kan inte Jan Rylander sätta lite priser på sin önskelista så vi får veta vad kalaset kommer att kosta och sedan berätta var pengarna skall tas någonstans.

 5. Det knakar i fogarna i samhällsbygget som den styrande majoriteten inte klarar av att sköta. Det är mest dåligt underbyggda förslag, som går stick i stäv mot vad stora delar av kommuninvånarna önskar.
  Det är föreningsverksamheterna och förskolorna som får lida för majoritetens dåliga förslag. Det man skyller på är dålig ekonomi och att den skall vara i balans.
  Tänk om man hade lyssnat på oppositionen någon gång och förstått att man är illa ute. Men, nej det är som kommunstyrelsens ordförande säger, att vi i majoriteten måste får bestämma!!!!!!!! Tyvärr borde det vara någon som talar om att det snart är val och då vet man inte vad som händer. Säkert kommer majoriteten att ställas mot väggen, där väljarna frågar varför så mycket har gått snett under fyra år och invånartalet tyvärr minskar på grund av dåligt förd politik.
  Förslag 1:
  • Lägg konstgräsplan på Ängarnas A-plan närmast Hagbyån. Där sjunker inte planen något nämnvärt enligt info från planskötare.
  • Använd den konstfrusna isbanan Karlsäng till det den är till för. Anläggningen finns ju redan där.
  • Sommartid kan Karlsäng användas för sommaraktiviteter, auktioner, evenemang och icke minst som tillfälliga p-platser.
  • Använd Norvalla som huvudplan för fotboll och få ordning på löparbanor och kastringar för friidrottarna.
  Man kan bara göra en jämförelse med Rättvik 11000tusen invånare i Dalarna med konstfrusen bana inomhus!!! Vad har det blivit av det. Jo bandylaget har gått upp i högsta bandyserien. Tänk vad framstående politiker ändå kan ordna med lite vilja.
  Nu är man till och med på gång att bygga ut.

  Jan Rylander
  Norapartiet

 6. Underbart att läsa NA där fd kommunalrådet vill kombinera isbana och konstgräs. Grejen med konstgräs är ju att man kan nyttja den året runt. Varför har inte isbanan blivit nyttjad dom senaste åren? Tja, spela bandy, åka skridskor när det regnar och är 2 grader varmt är nog inte så intressant. Av nån märklig anledning så bygger man sitt resonemang på hur det såg ut för 30 år sen. Inga ungdomslag de senaste åren. Varför i hela hälsingland ska en liten kommun lägga dessa summor på nånting som ett fåtal vill bevara. Man kanske ska ställa sig frågan varför konstgräsplaner, skateparker, aktivitetsparker växer som svampar i Örebro men inte konstisbanor för bandy.
  ”Föräldrar, elever och framför allt skolorna borde ställa krav på kommunen, låt oss behålla en konstfrusen isbana centralt i Nora som är lättillgänglig för eleverna”. Varför gör dom inte det då?

 7. En fd bankchef, en fd kummunordförande, en doktor och en direktör. Då måste det ligga något i det dom skriver!

 8. Det som ledarduon presterar är sällan genomtänkt utan mer av serviettmodell
  från krogen beroende på dagsformen. Då börjar grodorna hoppa fram på nattkröken.

  Såg att paret hävdade att Solkatten, som dom skall lägga ned var den dyraste verksamheten dom hade. ”Tillåt mig småle” Skulle Noras konsultande runt
  Karlsäng, vara billigare ? Vad jag vet rör det sig om en hoper millioner.

  Sen vill jag nog se den sk ”enkäten” i ocensurerat skick, med den är väl inlåst
  i ”klubbhuset” och inte för påseende av Noraborna

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.