Nu vräks Bergslagens Destilleri

i NÄRINGSLIV/NORA

bdNORA. Det är nu klart att allmännyttiga Nora Fastigheter AB begärt hos Kronofogden att Bergslagens Destilleri AB ska vräkas från de topprustade lokalerna på Bryggeriområdet i Nora. Redan på torsdag i nästa vecka väntas konkurs.

Bergslagens Destilleris dagar är nu nu räknade. Två företag ansöker om konkurs och kommunägda Nora Fastigheter har begärt avhysning. På torsdag sker tingsförhandlingar och i dagsläget talar ingenting för att bolaget löser sina ekonomiska problem.

Nora Fastigheter skickade ett pressmeddelande om läget under onsdagsmorgonen, dock inte till 24i, där man informerade om den uppkomna situationen. 24i fick dock del av pressmeddelandet vid luchtid via en välvilligt inställd källa och  har sedan dess sökt det kommunala bolagets vd Jeanette Berggren – men utan resultat.

Det pressmeddelande som skickades ut konstaterade det tråkiga i situationen, men Nora Fastigheter medgav också att brister funnits i kontraktsskrivningen med Bergslagens Destilleri, något som påpekats under den turbulenta tid som varit. Vad man menar och vem man anser är den skyldige är oklart.

” Ansvaret för att hyresförhållandet nu upphör åvilar helt och hållet hyresgästen. Samtidigt konstaterar Nora Fastigheter att fastighetsbolaget skrivit ett avtal med en part som inte haft finansiell styrka att klara sina åtaganden i hyresförhållandet, och att man inför kontraktsskrivningen inte tillräckligt klargjort hyresgästens betalningsförmåga eller tagit tillräckliga garantier från denne.”

24i har sökt Nora Fastigheters vd Jeanette Berggren under hela onsdagen utan resultat. Att man nu efterfrågar en riktig kreditundersökning från tiden för det första kontraktet 2010 är inte fel, men fakta för detta har varit kända ända sedan den tiden.

24i beklagar att vi inte fått del av pressmeddelandet eller kommentarer från bolagsledning eller styrelse. Vi har försökt att få fram information, men tyvärr har vi inte lyckats.

10 Comments

 1. Hallå. Är det inte ganska uppenbart.
  Steg 1. En affärsman får intressenter (rejält med skattemedel) på kroken och man satsar stora belopp. Höga berg av skulder byggs snabbt upp, liksom förhoppningar och förväntningar.
  Steg 2. Affärsmannen vet att idén är bra, men kör medvetet på halvfart och kommer sålunda snabbt in på den ekonomiska efterkälken.
  Steg 3. Fordringsägare blir irriterade och slutligen är konkursen ett faktum. Allt according to plan.
  Steg 4. Efter lite trixande kommer alla (smart guys) undan i någon slags blind och självklar ansvarsfrihet.
  Steg 5. Affärsmannens avlägsne kompanjon går in och köper upp rubb och stubb för en billig penning och sätter i gång verksamheten 100%. Utan berg av skulder!
  Steg 6. Verksamheten visar på stor lönsamhet och en försäljning stundar snart därefter.

  Affärsmannen får sitt och kompanjonen får sitt, och sedan går turen vidare till nästa smarta affär. Allt handlar om att trolla bort skulder och maximera vinster!!

  Då så, nu kan alla spela högt. Simple as that.

  Lycka till!

  Grythyttan Whiskey är en god idé. Ja’ menar vad kan Mackmyra ha? Kanske 10-15% av en potentiell marknad.

 2. Ni är kloka människor och förstår andemeningen i det Tompa skriver men väljer att fortsatt att ha en inställning som allt annat än inspirerar. Det märks att Ni finner det roande att kasta in virke i brasan adderat med lite Jante och behov av ”vad var det jag sa, det går aaalllldri”.
  Med Er energi riktad i en framåtanda i rätt mind-set så skulle Ni kunna göra vad som helst möjligt och vice-versa som det är nu, med fel mental inställning kommer inget bli bra oavsett om det är ett glasstorg, en bussgata eller en restaurang.
  Tänk större – helikopterperspektiv! Ta nu ett djupt andetag och orka avstå från en ytterligare pessimistisk kommentar och reflektera över vilken inställning Ni har och hur det sätt Ni kommunicerar på uppfattas av omvärlden. Entreprenörer, nytänkare och utveckling behövs inom alltifrån restaurang, kultur, bostäder, omsorg o.sv. annars dör bygden.

  PS. Eftersom jag på daglig basis arbetar med fastighetsutveckling från ax till limpa så kan jag bidra med att detta upplägg ett alldeles normalt förfarande DS.

 3. Logdans, det är riktigt det Du säger.

  Noraborna får ett större utbud av ”vattenhål”, men kanske inte direkt vatten. Att turister skulle åka land och rike runt för att sitta i gropen och sippa whisky, är nog en kommunal dröm

  Vattenhålet är kommunalägt och det är förmodligen den vägen det tar. Jag menar med ”medborgarkontor”, kommunpub, restaurant, ölbryggeri och slutna lokaler för styret.

  För övrigt är ju ”resursen” försett med övervakningskameror i likhet med ”pubområdet”, perfekt alltså. Dessuton finns det stängsel och man kan enkelt spärra av området med vakter vid ingångarna, när man skall ha fester.

 4. Men Janne, företag betalar ingen kommunalskatt. Däremot betalar anställda sin inkomstskatt på boendeorten, eventuella hotellgäster skapar arbete i Nora och de norabor som jobbar med det betalar skatt här osv osv. Sedan kan man naturligtvis diskutera i vilken omfattning men det är på det sättet som besöksnäringen är viktig plus att det ger de som bor här får ett större utbud av restauranger och butiker.

 5. Tompa verkar vara mer optimist än realist… som sagt, skattekronorna hamnar där företaget är ”mantalsskrivet”. Att det skulle ha någon nämnvärd inverkan på turistnäringen ställer jag mej högst tveksam till eftersom verksamheten vänder sej till en väldigt ”smal” kundkrets. Tror knappast någon barnfamilj väljer Nora för att det ligger ett destilleri där… Det finns massor av liknande verksamheter runt om i landet som ingen har hört talas om ens och destilleriet hade blivit en av dom. Tråkigt för dom som blivit lurade att investera i whiskeyfat som förmodligen kommer att försvinna i konkursen. Bondfångeri är väl en lämplig beskrivning av den verksamheten….

 6. Tror inte det är många som gnäller över iden med ett bryggeri.
  Folk är upprörda över hur affären gått till.
  Att vissa gynnas medans andra får avstå.
  Tycker de är bra att folk får upp ögonen hur kommunen sköts och invånarna sätter ner foten när det inte sköts på rätt sätt.
  Dessa pengar som gått till detta bygge kunde ha används till bostäder,renoverat lägenheter som är i behov.

 7. Jadu Tompa.

  Att destilleriet skulle ha kunnat generera skattepengar till Nora är nog ”desinformation”. företaget är bosatt i Örebro.

  Och visst blir folk ”gnälliga” när miljoner rullar ut och inga bostäder blir byggda. Norabostäder är ju förresten värst i klassen i Bergslagen när det gäller festande. Där rök en del runda slantar.

  Men visst finns det framtid. Kommunen,(socialdemokraterna) sitter för närvarande på egen Pub och Restaurant och konferenslokaler. Visserligen rätt dyra men utomordentliga för ”eget bruk”.

  Vräkningen blir nog en enkel historia. Överlämnande av nycklar, eftersom resten är kommunens, intill sista smörkniven.

 8. Tycker det hade varit bättre om den förra majoriteten hade fått som dom velat då hade vi haft riskkapitalister som hade tagit allt i vinst och lämnat dom äldre i sticket och kommunen hade stått kvar fast utan några pengar alls kvar då dom flyttats till skatteparadis, bättre?

  Bryggeriet står kvar sist jag kollade det är inte så att man gav destilleriet 20 mille dom är investerade i byggnaden.

  Det hade kostat stora pengar oavsett vad man skulle gjort där nere.

 9. Till alla konservativa gråa trista Norabor som inte förstår vad vi har gått miste om så vill jag bara säga att ni förtjänar inte att ha ett nöjes liv i den stad vi bor i. Jag tycker det är synd att Destilleriet nu kommer att försvinna för det kunde gett oss så mycket i inkomst till vår sargade stadskassa och fått turistnäringen att öka! Att politikerna inte kan göra saker och ting rätt det är ju mer regel än undantag men att vi som invånare inte kan se möjligheter är riktig J**** skandal! Gnällbältet har i min mening flyttat upp till Bergslagen och Nora Stad! Idén var bar men för fel folk!

 10. Jag anser ändå att dom som har varit ansvariga för detta i kommunen och styrande borde avgå.
  Bara det att hur kan man skriva ett hyresavtal på 25 år. Mycket skattepengar har gått till spillo för detta och dessa pengar som skänkts till ett privat bolag kunde ha gått till nyttigare saker i kommunen.
  Inte kan man lita på att dessa som varit med i denna ”affär” ska sitta och styra vidare om invånarnas skattepengar?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.