Nuvarande partier avvecklar landsbygden

Regeringen vill storsatsa på Stockholm och lägga 25,7 miljarder i investeringar på bl.a. tunnelbanan. 78 000 nya bostäder (ett Uppsala). Motivering att satsa på tillväxt. Finansieringen ska ske i huvudsak med ökad trängselskatt, som ska tillfalla regionen!

Svensk landsbygd blöder idag och är starkt hotad. Delar av den våldtas och exploateras till utländska intressen genom att våra naturtillgångar avseende mineraler i stort sett skänks bort. Utländska bolag skor sig på våra resurser och i stort sett inget kommer tillbaka till folket i bygden. Det har regeringen sett till. Svensk beredskap rörande livsmedel slås ut på grund av av snedvriden konkurrens med utländska varor. Självförsörjningsgraden på livsmedel är nere på ca 45%. (Jämför det med Finland och Norges ca 80%, trots betydligt sämre förutsättningar.) Några större grepp för att komma tillrätta med detta vill inte något parti leverera. Samtidigt har man på riksnivå nyligen tackat nej till att finansiera landsbygdsutveckling med 350 miljoner.

I nuläget pumpar landsbygden in stora summor skattemedel  och resurser till  det offentliga och till storstäderna, pengar som till en allt mindre del kommer tillbaka i form av grundservice och bastrygghet.  Skolor, brandkårer, bankkontor, apotek, ja listan kan göras nästan hur lång som helst, läggs ner och tidigare livskraftiga regioner avfolkas. Postservicen försämras stadig, och vem har glädje av att det numera åker två postbilar på samma rutt? Alltmer överlåts via upphandlingar och konkurrensutsättningar, åt marknadskrafterna att efter eget huvud fördela de gemensamma resurser svenskarna arbetat ihop, utan att kommunerna har någon som helst kontroll eller styrning värd namnet. Ingen skugga må falla på de privata aktörerna det ligger självklart i deras intresse att optimera verksamheten ekonomiskt.
IT-kommunikationen, som ju verkligen kunde vara ett bra konkurrensmedel för landsbygdsföretagare är mestadels katastrofal och inte ens den är en  ”rättighetsfråga” -, allt medan det gamla nätet försvinner.

En enkel fråga; Hur kan man motivera att Stockholm får ta ut höjd trängselskatt och låta vinsten tillfalla regionen, men neka oss landsbygdsbor att göra detsamma på de inkomstmöjligheter vi har som skulle kunna finansiera vår infrastruktur och service? Det finns verkligen olika sätt att se på hur beskattning och fördelning av resurser ska ske. Ekvationen ovan ger ett väldigt tydligt besked om var nuvarande partier lägger sitt krut, nämligen på att storsatsa i städerna och avveckla landsbygden.

Pia-Maria Johansson
Landsbygdspartiet oberoende

1 Comment

  1. Det folk inte verkar förstå är att man i Sverige försöker få ett miniusa med sänkta skatter och höjda avgifter och vilka vinner på denna utveckling?

    Man vill ha en kapitalism där marknaden styr vilket kommer få ett förödande resultat. Vakna innan det är försent om det inte redan nu är det!

    Det roliga är ett ”marknaden” ska leva på skattefinansierad bekostnad annars skulle ingen vilja gå in i det för ingen skulle vilja betala avgifterna som det kostar!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.