Ny insändare från Göran Skoglund om kyrkoeländet i Nora

INSÄNDARE/DEBATT. Förre bankchefen Göran Skoglund har visat sig vara en man med skarp tunga och vass penna. I ett nytt debattinlägg menar Skoglund att kyrkoherden Britta Landin avskaffat kyrkokören som ett tack för hjälpen till kantorn Eckerot. Läs Göran Skoglunds debattinlägg här.

Landin gör ett ”tack för hjälpen” till Eckerot

Jag blir mer och mer trött på Nora Bergslagsförsamlings misskötsel och vanstyre. Kyrkans grund vilar på församlingsmedlemmarna som är medlemmar i Svenska Kyrkan av egen fri vilja, många till följd av lojalitet och tradition. Juridiskt är det alltså som medlemskap i vilken förening som helst.  För att få medlemmar att stanna kvar i kyrkan och betala sin icke ringa kyrkoskatt krävs en inbjudande, välkomnande och uppskattande kyrka och positiv marknadsföring. Ledningen för Nora Bergslagsförsamling med Britta Landin i spetsen visar med all tydlighet att de inte förstår detta. Enligt min mening har de aldrig förstått att när församlingsmed-lemmarna försvinner går det inte längre att driva någon verksamhet. De synes också företräda ett auktoritärt ledarskap, en typ av ledarskap som försvann på 60-70-talet.

Att Britta Landin avskaffat kyrkokören är inte så konstigt. Den uppmärksamme inser genast att det naturligtvis är ett tack till Eckerot ”för hjälpen”. Att det sker av kostnadsskäl är nonsens. Man vill naturligtvis utplåna alla minnen av den tidigare avskedade organisten. Men vi skall inte glömma det rättsliga efterspel som detta kan få i kostnader på åtskilliga miljoner för församlingen. Att Britta Landin enligt uppgift meddelat att även konsertverksamheten skall dras ned är ganska naturligt.  Kyrkan har inte idag de kontakter som behövs för att få kända artister till Nora kyrka.  Dessa kontakter hade den avskedade organisten.

Enligt uppgift består Kyrkorådets AU av tre personer varav en sägs vara utesluten ur sin nominerinsgrupp.  Därtill kommer kyrkoherden.  Dessa fyra personer har med all tydlighet bevisat att de är direkt olämpliga att leda en verksamhet med tanke på de åtskilliga turerna i arbetsrätt och arbetsmiljölagstiftning samt fackliga tvister och de myndighetsgranskningar som kyrkan har haft på sig. Men man får inte glömma att det är kyrkorådet som delegerat och skall därmed även följa upp verksamheten.  Bevisligen har man inte skött det sista särskilt väl men man är ansvarig för den delegering man gjort. Att delegera utan uppföljning är att kapitulera.

Jag anser och hoppas att revisorerna utsedda av Kyrkofullmäkltige har kurage nog att göra omfattande utredningar och i den mån det finns allvarliga brister inte tillstyrka ansvarsfrihet för kyrkoherden och kyrkorådet. Om så ej sker hoppas jag att kyrkan får ett nytt styre efter valet – ett styre som i efterhand kan se och utreda eventuella ansvarskrav på kyrkoherden och kyrkorådet.

Jag har fått nog och jag vet att många andra kyrkomedlemmar också fått nog. Vi betalar på familjenivå nära 10.000 per år i kyrkoskatt och kan använda dessa medel på ett betydligt roligare sätt än att delfinansiera kyrkans vanstyre och dumheter. Jag skall dock inte lämna kyrkan förrän efter valet för jag vill vara med att påverka detta. Man kan konstatera att nomineringsgrupperna (Posk, Vår kyrka och Social-demokraterna) inte lyckats styra verksamheten utan att den hamnat i absolut

bottennivå. Vi måste se till att dessa försvinner tillsammans med de ”stolpskott” som ingår i AU. 

Vi kan göra detta genom att i valet rösta på EPOK. Det kan inte bli sämre, bara bättre och bättre.

Göran Skoglund

Nora

4 Comments

 1. Birgitta Karlsson

  Instämmer i allt du skriver. Allt som var fint med Nora kyrkas församling
  är borta. Svårt att återfå all glädje som Marie åstadkom med körer och
  konserter o lunchorgel. Hur skall detta kunna ersättas.
  Verkar som de som förstört allt detta inte förstår vilken skada de åstadkommit
  Med all social gemenskap som uppstår i körsång och som är viktig för många.

 2. Stort tack Göran för att du skriver det uppenbara!

  De kan försöka komma med någon bortförklaring om ekonomin, på samma sätt som de använder hitte-på covid anledningar som skäl för avsked och gillrar fällor utifrån det. Istället för att (som alla andra arbetsplatser) samarbeta och stötta för att lösa Covid-situationen så bra som möjligt.

  Man förstår att detta är för att ytterligare förnedra organisten och radera ut allt hon gjort. Man struntar då även uppenbarligen blankt i att andra personer dras med i detta. Tråkigt att man inte kan få ge dem en kram..?
  Men en annan kör får glatt stanna. En kör som inte vill ”förverkliga sig själv” och inte synas på något sätt antar jag.

  Någon herre skrev en kommentar för ett tag sedan om storhetsvansinne, samarbetssvårigheter och maktfullkomlighet osv. Man kan ju undra vem som har det egentligen… Man ser det mer och mer svart på vitt.

 3. Stort tack Göran Skoglund!
  Instämmer i allt du har skrivit, det kan inte sägas bättre och tydligare!
  Vi är många som har haft stor glädje av musiklivet i Nora. Vi saknar verkligen Maries återkommande orgelkonserter och alla musiker hon tog hit! Nora har blivit fattigare, kulturen är viktig för oss som bor här! Många hitresande vänner undrar vad som har hänt? Det är dags att säga ifrån!!
  Vänligen Eva Ekstrand

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.