Nya kommunala finansäventyr?

Snart har Ljusnarsbergs Kommun avvecklat de sista resterna av de stora satsningarna från 1970-talet, som skulle ge arbete, tillväxt och kommunalt välstånd: Gillersklacks skidanläggning och Kolartorps Industriområde. Något stort, varaktigt tillskott till arbetsmarknaden i Ljusnarsberg gav de inte och det tog många år och blev dyrt att göra sig av med den belastning på kommunens ekonomi som de medförde. Nu tycker kommunalrådet Ewa-Leena Johansson tydligen att det är dags att i stället försöka med ett kommunalt riskkapitalbolag för att skapa nya arbetstillfällen.

I riskkapitalbolag ska sysslolösa sättas i arbete för att förränta sig, med risk att det inte blir något alls, förstås. För en kommun finns inga sådana pengar. Allt behövs för att täcka behoven inom skola, vård och omsorg. Ljusnarsbergs Kommun är dessutom i det skicket, att kommunen ligger nära gränsen för att få ta nya lån. Det är avbetalning i stället för upplåning som gäller.

För att skapa en ny arbetsplats i Sverige idag krävs vanligen investeringar på flera miljoner i lokaler, maskiner, lager osv. Tio nya arbetsplatser kan kräva investeringar på 30 miljoner kronor eller mer. Men bara pengar räcker inte. Det behövs också människor med bra utbildning att anställa. Här har kommunen i motsats till riskkapitalbolagen ett ansvar: att se till att de som går i skolan lämnar denna med fullständiga betyg som ger tillträde till gymnasiet och yrkesutbildning. I Ljusnarsbergs Kommun behöver skolans resurser förstärkas, så att betygen höjs och fler blir behöriga till gymnasiet..

Ljusnarsbergs Kommun har redan satsat över 50 miljoner kronor i ett bryggerilager. Det var till fördel för bryggeriet, som kunde rationalisera sin verksamhet, men några nya arbetsplatser har det inte blivit. Äldreomsorgen behöver byggas ut ytterligare och om det sker behövs också fler anställda där. Kommunens fastigheter behöver renoveras för minst 100 miljoner kronor. I båda fallen finns det plats för stora investeringar. Utan risk.

Ulf Hilding
Oppositionsråd (M) i Ljusnarsbergs Kommun

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.