"Vi fem" kommer att träffas var 14:e dag. Från vänster Anders Persson (LPo), Markus Lundin (KD), Tomas Klockars (M), Tom Persson (SD) och Nils Detlofsson (L).

Nya politiska plattformen presenterades

i ETTAN/LINDESBERG

LINDESBERG. Under fredagen presenterade den nya politiska majoriteten i Lindesberg den plattform man kommer att jobba efter under mandatperioden. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Landsbygdspartiet oberoende och Liberalerna visade upp ett välformulerat och genomarbetat dokument, som dock saknade spets.

-Viljeinriktningen speglar vår gemensamma politik, sade kommunstyrelsens ordförande Tomas Klockars (M). Det handlar om ordning och reda, trygghet, likvärdhet och demokrati.

Det var en kvintett politiker som mötte pressen i Lindesbergs kommunhus på fredagen. En politisk plattform skulle presenteras av Tomas Klockars (M), Tom Persson (SD), Markus Lundin (KD), Anders Persson (LPo) och Nils Detlofsson (L).

Några riktiga kioskvältare presenterades dock inte. Ändå kan man läsa ut en hel del mellan raderna. ”Behov av ekonomisk återhållsamhet”, ”budgetdisciplin” och ”låneskulden ska inte öka” kan knappast missuppfattas. Den politiska ledningen är tydlig gentemot samhällsbyggnadsfunktionen, där man vill förenkla och effektivisera myndighetsutövandet och detta är en ren känga mot bygglovs- och planhantering.

Inom sorgebarnet näringslivspolitik är man lika tydlig och kräver att den ranking som Svenskt Näringsliv genomför årligen ska vända uppåt.

-Kommunens tjänstepersoner är våra samarbetspartners, sade Tomas Klockars. Men vi måste naturligtvis styra.

Den nya ledningen gick inte alls in på HUR man ska kunna förändra i befintliga verksamheter som inte har levererat resultat under flera år eller mandatperioder.

-Vi måste ha mätbara mål som vi kan stämma av, sade Tom Persson.

-Varför inte titta på andra kommuner, sade Nils Detlofsson. Vi är inte bäst av landets 290 kommuner. Förhoppningsvis blir det mer verkstad nu och verksamheter måste vara mer tillgängliga och måste kunna synas.

-Vi vill göra en genomlysning av socialens verksamhet, sade Markus Lundin.

-Jag är nöjd med vår plattform och framför allt det som handlar om landsbygden, sade Anders Persson. Vi är alla nya i den här positionen och jag tycker att vi har börjat bra. 24i kommer att memorera valplattformen inför mandatperiodens praktiska politik och påminna Enid Blytons ”Vi fem” om de delar som faller. I övrigt är det väl bara att i förväg sätta på sig badbrallorna och vänta på att Loppholmsbadet öppnar.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.