Oansvarigt hanterande av Noras framtid

i INSÄNDARE/DEBATT

Vad kan man tillåta sig att acceptera, för att få vara med i det politiska finrummet och erhålla kommunalrådsplats?

Göra avkall på politiska övertygelser?

Ja, uppenbart. Här kommer två exempel.

Stärka individens fria val via lagen om valfrihet (LOV) har stoppats. En av moderaternas stöttepelare är just att öka individens ansvar och möjligheter genom att öppna upp för flera aktörer inom områden,  som tidigare varit förbehållet det offentliga. Moderaterna var drivande, när beslutet togs om att införa LOV.

Sveriges Kommuner och landsting (SKL) gjorde en utredning våren 2009, som visade på att Noras kostnadskostym var alldeles för stor. En ny majoritet tillträdde år 2011 och moderaterna fick posten som finansborgarråd (kommunstyrelsens ordförande). Med moderaterna som primus motor fastställdes, att kommunen under mandatperioden skulle ha ett överskott, som motsvarar 2 % av skatteintäkterna och statsbidragen.  Den budget som S och M nu drivit igenom i kommunfull-mäktige, speglar den en återhållsamhet i de offentliga förvaltningarna?  Nej, det kan man inte säga. Man ökar anslagen till alla nämnder och till kommunstyrelsen med sammantaget 4,6 miljoner, vilket gör att resultatet för året blir endast 1,3 miljoner, vilket är 0,3% av skatteintäkterna och statsbidragen.  Det saknas således 9 mkr till det mål, som moderaterna satte upp i sann moderat anda tillsammans med samarbetspartierna.

Återskapa sådant, som man tidigare ansett som onödigt?

Verkar faktiskt så. Kulturpedagogerna avskaffades av tidigare majoriteten med Moderaternas som en av de drivande krafterna. Nu låter man dessa återskapas genom att pengar avsätts i BUN:s budget (500.000 kr). Socialdemokraternas och vänsterpartiets företrädare är mycket nöjda, vilket är förståligt. De är tydliga med att dessa pengar är till för återskapande av de pedagogiska resurser, som tidigare majoritet tagit bort. Moderaternas företrädare svamlar om att det är resurser som skulle kunna användas till allt möjligt pedagogiskt. I samarbetet med Socialdemokraterna har Moderaderna ett veto, som man inte nyttjar, trots att detta är en kardinalfråga för dem.

Inte vara ärlig mot sina väljare om vad man är med och beslutar om?

Uppenbarligen! Se på två av de ovanstående punkterna. På dessa punkter är socialdemokrater och vänsterpartiet tydliga med vad som beslutats. Lagen om valfrihet(LOV) ska inte införas och att de 500 tusen till BUN är till för återskapande av de pedagogiska resurser som tidigare tagits bort. Moderaternas företrädare säger att inget har ändrat sig angående LOV:en och vad gäller pengarna för extra pedagogiska resurser så kan de användas till vad som helst.

Som företrädare för Nora partiet så kan man inte annat än förundras över denna totala omvandling. Fredrik Rienfeldt har som partiledare för moderaterna lanserat partiet som det nya arbetarpartiet och det med framgång. Noramoderaterna verkar ha tagit det hela ytterligare ett steg och lanserat partiet som det nya socialdemokratiska partiet.

 Johan Lundqvist, Norapartiet

3 Comments

  1. Låt oss slippa höra talas om Norapartiet efter 2014, större skada än dom har inte Nora aldrig varit med om.

    Dom vill göra om Nora till ett Danderyd där endast välbeställda ska kunna bo bara se vilka som är med i NP!

    Så Norabo se till att rösta rätt 2014 det är viktigare än någonsin!

  2. Tycker det var tråkigt att 6 partisamverkan inte fungerade. Men är inte på något sätt bitter över att det blivit ny majoritet. Det är en viktig del av en fungerande demokrati. Det jag vänder mig emot är när det blir viktigare att vara med och styra än hur man styr.
    Jag skulle ha full respekt för den styrande majoriteten om det var så att de viktigaste för dem var hur Nora kommun styrdes och inte som nu att det viktigaste är att få vara med och styra.

  3. Surt sa räven om rönnbären. Tycker nog att debattartikeln speglar mycket bitterhet. Norapartiet får inte vara med och bestämma i sandlådan längre. Men en sak lyckades Norapartiet med. Man lyckades med sin obstinata politik ena S,V och M om att tillsammans styra Nora. Det hade inget annat parti i Nora kunnat åstadkomma.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.