Öppet brev fån Landsbygdspartiet

INSÄNDARE/DEBATT. I ett öppet brev från Landsbygdspartiets Pia-Maria Johansson sägs att de styrande partierna misskött landsbygden. Vad svarar Centern på det. Läs Pia-Marias öppna brev här.

Öppet brev: Kära etablerade politiker!

Ni har både på riksplanet och lokalt misskött landsbygden och små orter. Oavsett vem som vinner riskerar detta att fortsätta trots att många av er nog har god vilja. Det är bara den lilla detaljen att era teoretiska kunskaper om centraliserade skolor och barnomsorg inte fungerar. Landsbygdsbor är beroende av bilen, för arbete, skjutsningar av barn, att handla mat, då ni sett till att inte bygga ut bussförbindelserna. Skatten är hög nog för att ingen ska sitta och nöjesåka.
Nu förhandlar ni dessutom om ett frihandelsavtal med USA.  Många av Er menar att frihandel skapar jobb i Sverige. Problemet med frihandeln är att för jordbruket i Sverige med den politik ni fört aldrig kan bli konkurrenskraftigt vilket är grunden i frihandeln. Det betyder att Svensk mat försvinner. Ni har hittat på inhemska skatter och avgifter samt högre krav på djurhållning som omöjliggör det. Våra djur behöver stallar att gå in i vintertid. Svenska bönder har inte heller den ”djurindustri” som andra länder har och det är vi glada för. Våra bönder har (om ni inte tänkt på det) sämre klimatförutsättningar för odling än stora delar av Europa. Detta blir dyrare, måste ni förstå. Trots det har ni bestämt att svenska bonden och trädgårdsodlaren inte ska ha mer betalt för sina råvaror än övriga yrkeskårer i Europa! Hur fick ni ihop den ekvationen?

Dessutom är tillsatser i -och genmanipulerade produkter vanligare utomlands för att pris pressa. I Sverige är det mindre vanligt -och vi vill inte ha det heller. Vi vill ha bra och rena råvaror. Därför tycker vi ”landsbygdsministern” som han numer heter, ska tänka om och tänka rätt eftersom han är positiv till GMO.

På grund av Er lägger ca 30 mjölkgårdar ner varje månad! Lantbruksskolorna saknar sökanden och får lägga ner men det verkar ingen av er ha förstått Enligt LRF skulle vi ha 23 000 arbetstillfällen mer, om vi hade lika många mjölkkor som 1981 -och ni letar efter var ni kan finna jobb!

Ert lama beslutsfattande och romantiska synsätt på rovdjuren gör att det dödas och lemlästas ett allt större antal tamdjur, som leder till stort elände. Det påvisar tydligt er totala brist på verklighetsförankring och nonchalans mot landsbygden och små orter.

Även våra åkare tycks ni bry er allt mindre om eftersom ni tillåter att vår transportnäring minskar då företagväljer utländska åkerier som har gynnsammare villkor. Några av er vill till och med straffbeskatta svenska åkare med 14kr/milen. Hur gynnar detta de lokala och svenska produkterna, och miljön? -när hela Europa kommer åka långt in i Sverige med sina miljömässigt sämre lastbilar och dumpa priserna gentemot de svenska produkterna?
Sen undrar vi: Varför tillåter ni höga vinster till utländska bolag som bryter malm, driver stora skolor och vårdbolag i Sverige men tillåter inte kommunerna ta någon del av dessa?
Ni säger att ni vill satsa på småföretag och service på landsbygden. Varför vill ni då höja tillsyns och kontrollavgifterna? Vi vill ta bort dem.

Varför drar ni ned på brandförsvar och ambulanser i glesbygd? Vi vill ha grundtrygghet och basservice kvar i hela landetsom bland annat innebär ett säkert brandförsvar, även i kommunernas periferi.

Varför skänker ni miljarder till EU som ni sedan inte kan ta hem via bidrag, medan ni ser till att kommunerna blir allt fattigare. Vi gillar inte det!

Vi ställer frågan: Vem ska garantera vår mat på bordet i framtiden? Vem ska garantera att vi ute i byarna får ha barnomsorg och skola kvar? Vem ska garantera att centraliseringen och urbaniseringen inte fortsätter?

Om ni inte förstått detta kan vi inte med vackra ord springa ifatt övriga länder. Vi måste agera, istället för att fortsätta skjuta oss i foten.

5 Comments

 1. Landsbygdspartiet är och förblir ett enfrågeparti där hatet mot rovdjur är centralt. Det är samma impulsparti som rasisterna inom Sd med anhang.

 2. En debatt mellan Centerpartiet och Landsbygdspartiet här tror vi skulle bli ganska ointressant. Det är som Piamaria säger, svar borde komma från andra håll. Till exempel från S och M om hur de tänker kring barnomsorgen i Striberg. De vägrar tydligen uttala sig om det före valet, trots att både Centerpartiet och föräldrarna vill veta. I våra huvuden är det samma sak som att säga att vi inte bryr oss om den väljargruppen. Sedan kan man sitta uppe i Järnboås och säga ”det är viktiga frågor” hur mycket som helst.

 3. I sverige är det i princip gratis att driva gruvor, många andra länder tar ut en ’avgift’, tex 10 procent i australien.

 4. Jag håller helt och hållet med S Johansson att ”lyckosökare” undanbedes. Sedan ställer 24i en fråga till Centerpartiet. Landsbygdspartiet oberoende skulle nog vilja ställa frågan till samtliga etablerade partier för vad händer ex med Järnboås om man tar upp frågan igen om att flytta åk 6 till Karlsängskolan, eller om man höjer bränslepriset, eller om man väljer som S att i sitt manifest bara tala om hur man tänker satsa på centralorten

 5. Lång text.

  Men om det här skall bli trovärdigt, kan det inte bli vilka som helst, som ingår i partiet.

  Lycksökare undanbedes. Dvs sådana som samlas vid köttgrytorna av eget intresse. Ungefär vad som händer om du öppnar en surströmmingsburk.

  Var ett tag, klar över var min röst skulle hamna, men nu tvekar jag.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.