Oscarsson ger Rylander svar på tal

Glasstorget_bannerNORA. Kommunstyrelsens ordförande i Nora, Solveig Oscarsson (S), ger ett utförligt svar på tal till Norapartiets Jan Rylander efter funderingarna på hur ekonomin kring upprustningen av Glasstorget gått till.

Kommentar angående Glasstorget

Förnyelsen av Glasstorget har diskuterats i flera år. I 2013 års investeringsbudget har fullmäktige anvisat 1,7 miljoner kronor för projektet. Utformningen har gjorts med stöd av Statens Konstråd. Därefter har medborgardialog genomförts dels med allmänheten, men också med Köpmannaföreningen och Handikapprådet. Utformningen har därefter justerats. Slutligen har Kommunstyrelsen beslutat att projektet ska genomföras med den utformning det nu är på väg att få.

När Bergslagens Kommunalteknik genomfört upphandlingen visade det sig att kostnaden blir 3,6 miljoner kronor. Eftersom bara ett anbud kommit in bad vi därför Bergslagens Kommunalteknik(BKT) att granska anbudet särskilt noga för att bedöma om priserna i anbudet var rimliga. BKT återkom och meddelade att á-priserna i anbudet var högst rimliga, men att tidsförskjutningen i projektet och de förändringar som skett var orsaken till kostnadsökningen. BKT bedömde således att det inte skulle vara någon poäng att avbryta upphandlingen för att genomföra en ny upphandling senare dvs lägre priser kunde inte förväntas.

Därför har avtalet mellan BKT och entreprenören delats upp i två delar, så att fullmäktige i samband med antagande av budget för 2014 ska kunna ta ställning till om projektet ska fullföljas i sin helhet eller om det ska avbrytas när det anslag som finns för 2013 förbrukats. Det vore givetvis synd om fullmäktige väljer att inte fullfölja projektet eftersom det då kommer att betraktas som en halvmesyr.

3,6 miljoner kronor kan förefalla att vara mycket pengar, men det avser en investering som kommer medborgarna till del under många år framåt och påverkar inte kommunens möjligheter att finansiera omsorg och skola.

Jan Rylander, som Nora kommuns ledamot i direktionen för BKT, är och har hela tiden varit väl informerad om projektets framskridande, men väljer att misstänkliggöra kommunen av egna partitaktiska hänsyn får man förmoda.

Solveig Oscarsson

16 Comments

 1. Någon gång måste sossarnas tålamod med Oskarsson ta slut. Hon och Andreasson är bara pinsamma.

 2. Vore väl väldigt tråkigt om det bara är ett omgjort ”torg” som skulle dra nyinflyttade och turister. Behöver vi förresten ha mer än ett torg i lilla Nora?
  Har inte varit inne i stan sedan ”ombyggnationen” men det verkar ju som om det inte skett någon större revolutionerande förändring?
  Om det enda anbudet varit på, låt oss säga, 8 miljoner, hade de styrande ändå gått vidare eftersom det var ”det enda anbudet”? Löjligt att påstå att denna ombyggnation skulle gynna oss Norabor, hur skulle den kunna göra det, jag gynnas inte av att ett torg blivit omgjort för flera miljoner och jag tror inte att övriga Norabor kommer att få nån nytta av det hela heller då den stora strömmen som skulle komma hit p.g.a. ett nytt torg tyvärr kommer att utebli.
  Är det mest inkompetent för jobbet som blir den som bestämmer, har sunt förnuft flugit all världens väg och varför är det så lättvinderligt att slänga bort pengar för politiker, det är väl ännu mer viktigt att man ser till att kontrollera alla kostnader, anbud m.m. när det gäller allas vårt samhälle (gäller inte bara Nora)?

 3. 3,6 miljoner för att flytta på några kantstenar.
  Ja torget ser likadant ut som förut, det är bara saknaden av kantstenar som märks.
  Synd att inte politiker kan ställas till svars ekonomiskt efter urusla beslut.
  Sossar har aldrig kunnat gjort något ordentligt med andras pengar. Skäms på er!

  Resecentrum är lika dåligt planerat…vem bygger bussgator för miljoner som är så smala att bussarna tvingas stanna för att släppa förbi mötande buss….jo Nora kommun. Vi som pendlar skrattar åt eländet och undrar varför resecentrum byggdes när det endast kan ses som ett amatörmässigt byggnadsego för några politiker!

 4. Åsa Leek.

  Det är inte Versailles vi pratar om, utan ett litet torg i en utflyttningsort. Tror inte turister vallfärdar i stora busslaster, för att se skapelsen. Vi tar ned det hela till sund nivå!

  Det som är intressant är pengahanteringen. Vem har skrivit på beställningen till Skanska, dvs vilken namnteckning finns där ? Skanska gör inga jobb utan att det finns en ordentlig handling till stöd.
  Dom är professionella.

  Namnet tack !

 5. Nog kan vi väl vara ense om projektet ger Nora ett ordentligt lyft. Även om summan nu blir det dubbla så kommer det absolut att gynna Nora framledes. Jag hoppas att man kommer att räkna på det viset så beslut kommer att tas i den riktning att projektet fullföljs enligt planen.

 6. Jan Rylander, som Nora kommuns ledamot i direktionen för BKT, är och har hela tiden varit väl informerad om projektets framskridande, men väljer att misstänkliggöra kommunen av egna partitaktiska hänsyn får man förmoda

 7. Lilla Fridolf.

  Om det skett en upphandling och det kommit in anbud, på ombyggnad av Glasstorget, hade man inte kunnat avbryta godkänt anbud och dela upp det i två delar, i efterhand.

  Alltså har ingen upphandling skett och det Oskarsson och hennes mentor går ut med i dag, är rent snömos.

  Det blir alltså sk ”syn”. Kommunledningen får snällt visa upp anbudshandlingarna, eller också lutar det åt att det är osanningar ute och går.
  Det troliga är att man hystar in det hela under sk ”ramavtal”, dvs man ger entreprenören en påse pengar. Säg till när det är slut !

 8. Om Oscarsson avsåg att ge Rylander en näsbränna med sitt svar om glasstorget kan man bara konstatera att det blev självmål. Dags att se sig om efter en ny politisk rådgivare kanske? Det här borde till och med kommunens revisorer titta på.

 9. Ingen säger väl emot dig, Åsa Leek. Visst skulle Nora bli attraktivare med ett ombyggt glasstorg. Men den här diskussionen handlar om hur pengarna hanteras och då kan väl inte ens du göra annat än klandra? Du gillar ju formella meriter och riktiga beslut. Här finns ett formellt beslut på att torget får kosta 1,7 miljoner.

 10. Jag tror att glasstorget kommer att ge stora vinster för Nora på både kortare och längre sikt. Som jag ser det så är det en engångssatsning i en fin gammal stad där skönheten måste bevaras.Det blir ett attraktivare Nora att bjuda till besökare och för oss andra att trivas och njuta av.
  För något år sedan hade jag tipsat en team från Norra Skåne att besöka Nora. De är skribenter i en trädgårdstidning. Bland annat var de intresserade av Erskines byggnation i Gyttorp. De blev alldeles förfärade över att det var så illa skött i Gyttorp och såg det som ett övergrepp mot den kände skaparen. De hade även synpunkter på just Glasstorget och de tågvagnarna som de skulle sova i. De bokade om, lämnade Nora och åkte till Stadsträdgården och Wadköping i Örebro istället. Våra nya vänner kommer från Tyresö i Stockholm och har byggt om sitt tidigare fritidshus här i Nora, till ett permanent boende. De säger att de lockades till Nora för vår fina stadskärna och för det bra utbudet av konst och kultur. Det skulle vara ett stort slöseri att inte fullfölja planeringen om glasstorgets ombyggnad. Så fanns det ju en ypperlig möjlighet att vara med och ha synpunkter på det möte som anordnades förra året och där bland annat jag var med. Missnöjespartier, vad tillför dem mer än att så split och klaga?

 11. Ombyggnaden av glasstorget blir alltså mer än dubbelt så dyr mot det man har beslutat. Varför avbröt man inte alltihop och berättade? Noraborna måste ju få en chans att säga vad man tycker, inte bara några möten om utformningen. Ta inga fler beslut som rör ekonomin, tack.

 12. Oscarsson skriver att kommunstyrelsen beslutat att projektet ska genomföras med den utformning torget håller på att få. Alltså har ju frågan varit uppe och politikerna har väl knappast godkänt en utformning UTAN att också veta att prislappen blev den dubbla?

 13. Varför blir det alltid på det här sättet, när kommunledningen är inblandad i något ”projekt” ?

  Svar;
  Usel och inkompetent planering.

  Utöver det skulle jag vilja se arkitekterna bakom det hela. Namn och anknytningar till kommuntoppen.

 14. Har läst några gånger nu och undrar hur Oskarsson tänkt komma undan med det här. Kommunen har bestämt att lägga 1,7 miljoner på att bygga om Glasstorget och den delen av Storgatan. När det visar sig bli dubbelt så dyrt bestämmer hon själv att nöja sig med att få halva arbetet gjort för dom pengarna. Nu skriver hon att det vore dumt av kommunen att inte plussa på ytterligare nästan 2 miljoner för att få projektet klart. Det är nästan utpressning att säga att om inte resten av pengarna läggs till så blir det en halvmesyr. Varför görs allt så korkat och bakvänt i den här kommunen? Jag säger som Källberg, det saknas en Borgmästare.

 15. Innebär inte Solveig Oscarssons svar på Jan Rylanders frågor att Rylander faktiskt hade rätt?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.