Peo fotograferar till ny kokbok

i KULTUR/NÖJE/NORA/Okategoriserade

Peo_spelNORA. Fotografen Peo Quick skapar bilder som ska få det att vattnas i munnen på betraktaren. Just nu håller han på med bilderna till en ny bok.

– Det är fyrtio recept som är framtagna av fyscoachen Åsa Söderberg, berättar han.

Mat har varit Peo Quicks liv under åtskilliga år, och specialiseringen på matbilder var kanske naturlig.

– Men jag hade lite tur med den första boken, säger han. Den blev en succé och boken vi jobbar med nu är den nionde på några år.

Boken Peo Quick syftar på var en kokbok med den då kontroversiella LCHF-läran som grund. Low Carb High Fat har sedan dess varit en framgångssaga och Peo har bildsatt boksuccéerna.

Peo säger vi och räknar in matstylisten Susanne Nilsson i de flesta bildproduktioner. De båda har arbetat ihop länge och behöver knappt kommunicera i studion. Susanne tillagar recepten och under tiden riggar Peo ljus och rekvisita.

– Det krävs en del rutin, säger Peo. Och utan någon som är duktig på att laga och lägga upp är det svårt. Jag har använt andra stylister ibland, men Susanne är helt enkelt bäst.

LCHF-projekten är bara en del av Peos matbilder och totalt räknar han med att fem hela arbetsdagar i studion kommer att behövas för de 40 recepten till den nya boken.

Noggrannhet

Att fotografera mat på ett sätt som tilltalar betraktaren är svårt. Idag överöses alla av matbilder på exempelvis Facebook, och de flesta lockar kanske inte till lust att laga.

– En bra matbild ska ha balans, säger Peo. Kompositionen är väldigt viktig.

Han använder ganska enkel rekvisita, och även ljussättningen är enkel. Reflektorer används flitigt, men Peo själv är lyrisk över ett punktljus han nyligen hittat.

– Vi kallar den tysken, säger han. Med den kan jag punktbelysa med rätt färgtemperatur.

Nikonkameran på stativ är kopplad till en avancerad Mac och Photoshop och Peo och Susanne tittar igenom bilderna tillsammans, finjusterar i kompositionen, tar nya bilder innan de är nöjda.

Peo har fotograferat det mesta vi stoppar i oss, men när han får frågan om vilken maträtt som varit svårast att fotografera förundras man lite över svaret,

– En varmkorv med bröd, säger han direkt.

Förklaringen låter inte vänta på sig.

– Vi gjorde jobb åt Lithells och skulle fotografera en vanlig korv med bröd, berättar Peo. Men det enkla är oftast svårast. Vi gick igenom en hel låda korv innan vi hittade en med perfekt böjning och utan någon liten blåsa. Samma med korvbröden. När vi sedan tog bilder och skulle korrigera fick vi stå och tvätta korven och lägga på ny senap. Då undrade jag vad jag höll på med, men bilden blev bra till slut.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.