Peter Larsson om att RÖL överger norra länsdelen

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Ytterligare en debattartikel om besparingsförslagen för Lindesbergs lasarett har skrivits av företagaren Peter Larsson, som menar att Region Örebro län överger den norra länsdelen.

Varför överger region Örebro län företagarna i norr?

Betydelsen av en bibehållen infrastruktur i norra delen av region Örebro län, RÖL, kan inte överskattas! 

För våra företag är det livsavgörande att kunna rekrytera personal med rätt kompetens. En kompetent ny och möjlig medarbetare har ofta en partner som samtidigt är i behov av anställning. Inte sällan har dessa en utbildning som gör att de önskar en tjänst inom sjukvården på olika platser och på alla nivåer.

Det förslag som en tjänsteman inom Region Örebro Län presenterat innebär att antalet tjänster inom sjukvården i regionens norra del minskar. Företagarnas möjligheter att finna ny kompetens till sina företag minskar om de inte hittar anställning till en medföljande partner! 

Kostnaderna ökar för företag i norra RÖL. Tjänstemannen inom regionen föreslår nämligen att kirurgdelen på Akutmottagningen på Lindesbergs lasarett flyttas till en redan överfull akutmottagning på Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ). Om en anställd insjuknar eller skadas på sitt arbete ökar antalet timmar som denne är frånvarande på grund av ökad restid och väntetid. Hon/han har timlön. Denna betalas av arbetsgivaren. Därför ökar företagets kostnad.

Transport av dessa akuta patienter betalas av RÖL och behandlingen på USÖ kostar lika mycket där som på Lindesbergs lasarett. Alltså blir det en fördyring för RÖL! Hur räknar ni tjänstemän inom RÖL när ni föreslår stängd akutmottagning för kirurgiska patienter på Lindesbergs lasarett?

Dessutom föreslår tjänstemannen att fyra mottagningar på vardera Lindesbergs och Karlskogas lasarett ska stängas och patienterna hänvisas till USÖ. Mottagningar som sammanlagt hanterar cirka 24 000 patienter om året! Dessa patienter betalar själva sin resa. Kostnaden är 50-100 kr/mil för egen bil. Dvs boende utanför Örebro drabbas av en ny kostnad på 12-24 miljoner/år!

Nej överge inte företagarna i norra RÖL ! 

Tag bort tjänstemannens förslag att på Lindesbergs lasarett stänga kirurg-akuten respektive de fyra mottagningarna! 

Mer än 1 400 företagare i norra RÖL 

genom Peter Larsson 

Företagare, Linde Bilskadecenter

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.