INSÄNDARE/DEBATT. Oppositionsrådet och landsbygdspartisten Pia-Maria Johansson i Nora gör i ett debattinlägg en återblick över 2022 och allt är definitivt inte positivt. Läs Pia-Marias inlägg här.
I botten hamnar alla beslut om konsulter och förstudier
Som oppositionsråd och en återblick på 2022 konstaterar jag att årets man och årets land måste ju vara president Zelenskyj och hans land Ukraina. Större mod hos honom och de okända hjältar som delgett världen sina insatser via olika sociala medier får man leta efter.
Årets bottennapp på samma skala måste bli talibanerna i Afghanistan och reglerna mot kvinnors rätt i landet. Att neka att anställa kvinnor i myndigheter och neka dem undervisning på universitet kan inte försvaras någonstans, och man hoppas att omvärlden markerar mot talibanerna och att deras styre blir kort.
Går vi till vår region måste öppnandet av Lindesbergs lasarettakut hamna på den övre delen på årets beslut, medan regionens hantering av akutsjukvården och regionens organisation måste hamna i botten tillsammans med Andreas Svahns utspel mot Nerikes Allehanda.
I Nora konstaterar jag som Landsbygdspartist att ett av de bättre besluteten under 2022 är att göra avsteg från den politiska ambitionen 30% ekologiska råvaror undantagits och istället satsa på produkter av bra kvalitet som är svenska och närproducerade. Jag hoppas att beslutet förlängs då det gynnar våra bönder och den biologiska mångfalden. Positivt är också den strategi vår turistverksamhet har, som satsat på personligt bemötande och som gör att Nora ligger i topp som turistmål.
I botten hamnar alla beslut om konsulter och förstudier som kostar oss i kommunen mycket pengar och som dessutom aldrig räcker. Förstudien för Noravallaprojektet är ett, som visar att det schablonmässigt kommer att kosta 16-18 miljoner att iordningställa (beräknat på priser från 1,5 år tillbaka). För oss i LPo är det inte rimligt att gå vidare i dessa tider med en så stor investering för att få till stånd löparbanor uppe på Norvalla samt ett utegym som knappt någon efterfrågat, enligt den enkät som skickades ut till Noraborna för ett par år sedan. De löparbanor som finns fungerar väl för träning till de barn och ungdomar som vistas där, även om de inte duger för större tävlingar. Ska vi fundera över något är det väl en isbana däruppe som kan kombineras med fotboll. Liksom fundera över om läget för ridklubben inte borde ändras. Dessutom har vi en tung investering i form av ny högstadieskola.
Årets politiska bottennapp går dock till hanteringen av lokalerna på förskolan Soltunet och återinförandet av barn i Solkattens lokaler. Resultatet är dyrare kostnad för verksamhet i samma lokal för den senare och en ombyggnation (kostnad 10 miljoner) för en verksamhet vars effekt det inte finns vetenskaplig evidens för (öppen förskola) i Soltunets lokaler. I efterhand kan vi konstatera att både Solkatten, Soltunet och Esstorps lediga lokal hade behövts idag. Och gärna en förskolebuss. Genomsnittliga barngrupper ligger normalt inför höstarna på max 15-16 barn/avdelning. Nu ligger barngrupperna på eller över 17 barn i flera barngrupper. Skolverket har i sin statistik redovisat riksgenomsnittet för antal förskolebarn per avdelning i kommunal verksamhet hösten 2021 till 14,7 barn/avd. Nora kommun ligger tydligt över riksgenomsnittet. Ingen lyckad politisk lösning. Ingen kan väl heller säga att förskolan i Järnboås blev snygg eller flexibel, där det senare var ett av direktiven.
2023 blir ett spännande år. Majoriteten har ökat sitt politiska inflytande i form av fler kommunalråd och fler betalda poster. Nu är det upp till bevis!
Det finns många önskningar från verksamheterna och många behov, samtidigt som ekonomin ska hållas i schack. Samtidigt håller man med dårars envishet fast vid 13 000 invånare till 2030. Hur nya majoriteten kommer att balansera frågan om styrning kontra ledning blir intressant att följa, särskilt nu när man har mer politiska resurser.
Kommer man styra mot flexibla lösningar eller tro på rationaliseringens storskaliga lösningar? Kommer man överlämna även större beslut till verksamhetscheferna som kan påverka hela arbetsgrupper, eller kommer man gå in och ta politiskt ansvar för åt vilket håll kommunen ska styras? Väljer man det förstnämnda finns risk att kommunen inte stiger på nöjdhetsskalan och att vi tappar kompetens i basleden. Väljer man att styra mot flexibla småskaliga lösningar tror jag väldigt många blir nöjda inklusive näringslivet.
Hittills har inte majoriteten styrt särskilt tydligt utan överlämnat mycket till verksamhetschefer. Tillitsbaserad styrning i all ära, men det behövs tydliga uppföljningsinstrument för att den ska fungera. Det finns inte idag, vilket rapporten från Skolverket som nyligen presenterats tydligt visar.
Hittills har majoriteten minskat öppenheten, hur kommer nya majoriteten att agera? Vi i LPo kommer fortsätta bevaka, informera genom öppna möten varje onsdagskväll efter kommunstyrelsen.
Jag väljer att inte peka ut årets bottennapp rörande person, däremot måste jag säga att vår nytillträdda kommundirektör hamnar i topp för sin flexibilitet och diplomati. Ett riktigt lyft för Nora.
Pia-Maria Johansson, Landbygdspartiet oberoende, Nora
Till skärpning. Ja lite har vi nog gett upp konstis på Karlsäng.Många säger att rören troligtvis är trasiga utifrån det underlag man byggt på med utan hänsyn till att kunna dubbelkolla samt att tunga bilar gått där i samband med byggnation av konstgräset också utan hänsyn till rören under.
. Men självklart borde man i första hand provtrycka systemet för att vara på den säkra sidan. Om det då är trasigt får man antingen riva upp och flytta konstgräset, och anlägga en ny konstis på plats, eller finna ett nytt område för konstis. Norvalla kan ju då vara ett alternativ, men inget är ju bestämt, se kommentaren som en idé.
Vad är det egentligen som menas med en isbana som kan kombineras med forboll? Är det ytterligare en konstgräsplan som ska byggas i kombination med konstfruset, är det nuvarande fotbollsplanen på Norvalla som ska få konstgräs med konstisanläggning eller vad är tanken? Har Landsbygdspartiet gett upp tanken på konstis på Karlsäng, var det inte nyss alldeles för långt och besvärligt att ta sig upp till ishallen på Hagbyområdet eller ska kommunen ha två konstfrusna bandyplaner?
Kan hålla med om mycket i din artikel , Pia Maria . Det du beskriver gäller ju inte bara 2022 , utan innefattar hela mandatperioden .Många brister och obegripliga beslut , härrör sig från en ohelig politisk majoritet ! Tex att ha byte av kommunstyrelseordförande var annat år . Modellen kräver en oerhörd samstämmighet mellan partierna S +M . Kontentan blir att den ena av ks ordf sitter och inväntar tills den får tillträda efter nyåret ! Medans den avgående skjuter frågor framför sig till den ” slipper ” ansvara för frågan ! Nu tycks nyvalda ( samma majoritet) fortsätta på samma olycksaliga spår . Till min förvåning , fast man direkt efter valet sa att det skulle man inte göra ! Till detta kommer att vi inte hört ett ljud från de styrande vad de ska styra på för politik !! Ingen programförklaring eller plan . Det lyckades ju iallafall man med den förra mandatperioden , den sk plattformen . Men som Pia Maria skriver så är ju inte att styra med politik , prio ett i Nora! Politiker reagerar snarare än agerar i sin roll som politiker ! Bekvämast så , tycks det som . Jan Larsson fd kommunfullmäktige ledamot MP
Håll ut, alla fritidspolitiker