Pia-Maria Johansson.

Pia-Maria Johansson inleder valrörelsen

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartiets partiledare Pia-Maria Johansson öppnar valrörelsen inför 2022 redan nu genom ett debattinlägg som förklarar varför landsbygden i Sverige är ett bra alternativ till ett boende i en storstadsregion. Läs Pia-Maria Johanssons debattinlägg här.

Välkommen!

Är du en av dom som funderar på att sälja din lägenhet i storstaden, köpa ett fint hus på landet med vackert läge och ändå få pengar över?

Eller är du en turist som bor i en stekhet förort, men alvarligt funderar på att flytta?

Tillhör du dem som fått möjlighet att jobba hemifrån, under pandemin som flyttat till sommartorpet med bibehållen lön, för att slippa trängsel och smittspridning i den större staden?

Har du upptäckt skönheten med lugnet? Närheten till föreningen, naturupplevelserna, de natursköna badplatserna, närheten till djur och natur. De är för många gratis tack vare att det finns mycket ideella krafter som bidrar för allas vår trivsel Där kan du bidra, eller kanske redan gör som sommargäst, men nu funderar på mer permanent lösning. Gör slag i saken och bli en vinnare.

Du bidrar då till att fler blir vinnare. Din arbetsgivare kan minska behovet av dyra kontorslokaler. Storstäderna tjänar på att slippa ständiga krav på utbyggnad av bostäder och övrig infrastruktur. Miljön tjänar på minskad arbetspendling. Segregationen kan minskas för både nysvenskar och äldre. Luften blir renare och trängseln minskar för dem som bor kvar i stora städer.

Industrialiseringen före 1950 och de politiska besluten därefter har gjort Sverige till ett av de snabbast urbaniserade landet i Europa. Trenden har nu avstannat, men befolkningen i stora städer ökar fortfarande. Centraliseringstrenden ökar och förenklar för politiker, men är det de värdena som vi invånare vill ha?

Det är dags att vända trenden, många har tagit steget

En nyinflyttad barnfamilj till en mindre stad kan rädda en skola.  Ett pensionärspar ökar underlaget för butiker, vårdinrättningar och annan samhällsservice.

Landsbygden med tillhörande småorter blir vinnarna när människor väljer oss, under förutsättning att man skriver sig i den lilla kommunen. 

Din flytt kräver i regel inga nyinvesteringar ute i kommunerna. Den hjälper endast till att bevara och bättre utnyttja den bebyggelse och den kommunala service, som redan finns och som ofta är dimensionerad för en större och yngre befolkning.

När du funderar på att förändra din fysiska miljö bör du också fundera över din mentala miljö. Vilka nya värden blir viktiga för dig i livet? Vad är du beredd att kämpa för?

Hösten 2022 har vi nytt val till riksdag, landsting och kommuner. När man lägger sin röst, så brukar man rösta med såväl hjärta som hjärna. Vilken livsmiljö vill du ha och vad det kan innebära för dina politiska ställningstaganden. Landsbygdspartiet oberoende LPo är ett ungt parti under uppbyggnad. Där vi finns, syns vi.

”Landsbygdspartiet vill bidra till ett bättre samhälle genom att ge människor en ökad möjlighet att bo, verka och få sin försörjning i en decentraliserad och landsbygdsnära miljö. Landsbygdspartiets uppgift är därför att i alla sammanhang bevaka och företräda landsbygdens och småorternas intressen i förhållande till centralorter och centraliseringskrafter.” Läs gärna om vårt parti på www.landsbygdspartiet.org.

Vi är vad vi heter!

Pia-Maria Johansson, partiordförande., Landsbygdspartiet oberoende

9 Comments

 1. Vilken tur jag fick veta om deras inställning till vargen, då blir det ingen röst från mig heller! Åk mot Järnboås, där kutar det getter och betar får efter vägen, trots vargar runt knuten, en levande landsbygd! Dock så har dom ju föredömligt rovdjursstängsel runt sina djur oxå!

 2. Det är många saker bakom bakfoten här, Malin. Du verkar tro att folk på ”andra sidan” inte får uttala sig. Ingenting är mer felaktigt. Kyrkan styrs av ”partier”, precis som en kommun. Vem som vill får uttala sig och bemöta den kritik EPOK levererar. Det sitter många personer i kyrkorådet som kan uttala sig och försvara de beslut som tagits. Men det finns ett påtagligt problem som jag tror de upplever, och det är att beslut som upprör så många i Nora inte ens diskuteras i rådet, så de vet inget eller ganska lite om dem.
  De enda frågor som man ska vara försiktig med att diskutera offentligt är personfrågor. Vi i EPOK har förstås offentligt lagt fram kyrkans grunder till organistens avsked och fackets bemötande av dem med personens fulla godkännande. Det är alltså helt enligt regler. Om medlemmarna i kyrkan riskerar att få betala ett par miljoner i skadestånd har de rätt att få veta varför. Eller tycker du att det är ett okej sätt att hantera andras pengar, att lägga ner en kör i något slags besparing men samtidigt riskera miljoner i skadestånd för felaktigt avsked?

  Jag vill också påpeka att de enda insändare vi i EPOK behöver försvara är de vi skrivit under med namn. Det är väldigt många som har åsikter som inte hör till EPOK och vad de skriver kan vi inte ta ansvar för. Om de har fått fel uppfattning beror det just på att ingen i kyrkorådet (förutom nya ordföranden) gjort ett försök att offentligt bemöta all kritik.
  Vi kommer innan valet att utmana de andra grupperna på offentlig debatt, dvs Socialdemokraterna och POSK. Då kanske vi kan få veta lite om vad de egentligen tycker.

 3. Malin – om du inte vill bo på landet skall du naturligtvis inte flytta dit. Men jag vill gärna påminna dig om hur beroende du är av att det finns en fungerande landsbygd. Maten du äter, elektriciteten du använder, byggmaterialet i huset du bor i – allt kommer från landsbygden – i Sverige eller från något annat land. Luften du andas renas och syresätts av våra skogar. Stålet i bilen eller dina matbestick. Vi får ta hand om vad som blir kvar när ditt avfall förbränts eller det du spolat ner på toaletten. Vi behöver både städer och landsbygd.

 4. Arne Gunnarsson. Jag skulle aldrig bo på landet. Landet tillhör djuren. Men om jag flyttar dit så tar jag sedan dit man kommer. Ni pratar som om ni på landet är livegna och inte kan flytta. Det kan ni. Väljer ni att bo kvar så får ni stå ut med varg och dålig landsbygd.

  Och till ”Titti” det måste vara trevligt att föra er lilla kampanj när de ni mobbar inte själva får uttala sig.

 5. Malin. Alla får ha en egen åsikt om andra, men du verkar ha helt fel info. Vårt parti LPo vill verkligen inte förstöra för landsbygden. Tvärtom. Vi vill att man ska kunna leva och bo i hela landet. Vi vill att landet Sverige ska kunna producera sin egen mat mycket mer än vi kan idag. Vi vill att djuren ska få gå ute och beta inte bara stå inne och skötas maskinellt som sker på vissa håll. Det i sin tur betyder att vi inte kan ha vargar springa där djuren går och det är orsaken till vår inställning till varg. Våra betesdjur bidrar till mångfald, våra klövdjur till kvalitetskött som fler borde få del av. LPo har inget med kyrkan att göra. Du är välkommen att höra av dig så ska jag berätta mer om LPo då du uppenbarligen fått en hel del om ”bakfoten”

 6. Malin – var bor du? Har du djur? Har du barn? Skulle du våga släppa ut dem om det stryker en flock vargar utanför knuten? Fundera över det och fundera sedan igenom ditt inlägg

 7. Malin Andersson, jag måste underrätta dig om hur fel du har och det kommer säkert Piamaria också att göra. Det enda jag vill kommentera är din sista mening. ”Kampanj med mobbning”, det är rent felaktigt. Piamaria tillhör kyrkogruppen Vår Kyrka som upphör i och med kyrkovalet den 19 sept i år och står sedan med på EPOKs lista inför valet. LPo har absolut ingenting med kyrkan att göra. Angående mobbning tycker jag du ska läsa Arbetsmiljöverkets utredningar om Nora bergslagsförsamling. Där får du mera vägledning i vad som hänt inom församlingen och vad myndigheten anser om vem som bär ansvar för arbetsmiljöproblemen.

 8. Ett parti vill förstöra landsbygden och förstöra för djuren och miljön. Fakta. Ert parti har haft skyltar där ni pratar om att man ska få bort vargen, osmakligt och oseriöst! På din Facebook har du kallat kommun som gjort sig av med vargar fick landsbyggdens mångfald modig, skamligt. Varför bo på landet och klaga på träden? Ta seden dit man kommer. Sluta förstöra landsbygden! Dessutom är detta parti i Nora enormt oseriöst då ni har drivit en kampanj med mobbning emot kyrkan.

 9. Det var en mycket bra artikel Pia -.Maria! Den skulle jag kunna skriva under på !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.