Pia-Maria Johansson om idéprogrammet

i INSÄNDARE/DEBATT

INSÄNDARE/DEBATT. I en debattartikel diskuterar centerordföranden i Nora, Pia-Maria Johansson, sitt partis nya idéprogram.

Facebooksidan ”Centerpartister som reagerat på framtidsbygget” som lockat många likasinnade Centerpartister har blivit kallad Motståndsrörelsens internetpionjärer
Ordet antyder att det finns en grupp inom Centerpartiet som har en önskan om att bryta sig loss från något, en frihet från något påtvingat. I det här fallet ett påtvingat förslag till idéprogram.
Idéprogrammet i sig innehåller ordet ”fri, frihet, valfrihet” cirka 90 gånger! Hur kan ett idéprogram som innehåller ordet frihet 90 gånger skapa en motståndsrörelse? Motståndsrörelsen” uttrycker flera olika åsikter, men dess kärna handlar just om de negativa konsekvenser ”friheten” i idéprogrammet innebär.
Förutom det som debatterats i media innehåller programmet en vision och en sakpolitisk önskan om frihet att släppa loss ”marknadskrafterna” både rörande avtal, handelshinder, invandring, drift av vård, skola och omsorg mm.
Sverige har under flera decennier präglats av en solidaritet mot de svagare i samhället som tagits i uttryck att vi reglerat marknadskrafterna med ett antal avtal och regler om handelshinder för att skydda arbetsvillkor, inhemska marknader av ex livsmedel och andra produkter. Inte alltid till fördel för företag i länder med billigare arbetskraft. Vi har även garanterat vård, utbildning och omsorg genom kommunal försorg. Finansieringen har skett via ett uttag av skatt från alla individer med en inkomst. Skattetrycket har inneburit att var och en efter förmåga ska betala. Till dem utan inkomst har vi via skatt lämnat ett bidrag. Även detta system har inte för de med höga inkomster varit populärt då de i vissa fall fått betala mer än 50% i skatt. Systemet har därmed lett till skatteplanering varpå den offentliga kontrollapparaten vuxit och i konsekvens kostat mer.
Centerpartiet har ställt sig bakom flera av dessa politiska ställningstaganden genom historien, samtidigt som vi sett hur den offentliga apparaten och de stora företagen med den makt storheten innebär vuxit likt en ”Goliat”och där den lilla människan och de små företagen blivit ”David” i en ojämn kamp.
Situationen har blivit alltmer ohållbar då regleringarna blir fler och allt fler människor slås ut från arbetsmarknaden, samtidigt som krav på att ta nya och andra arbeten skapar motstånd. I kölvattnet på detta bildas bidragsfusk. Individens bidrag till lösning och eget ansvar har förvandlats till krav. Lösningen har i mångt och mycket av Socialdemokraterna varit utbildning.
Det är i den korsningen vi lämnar ”vänstersidan” Centerpartiet har hävdat att flera av regleringarna behöver tas bort, kommunala verksamheter behöver konkurrensutsättas för att öka kvaliteten . Vi behöver öppna för nya innovationer. Nya marknader för arbete behöver skapas. Ansvaret för egen försörjning måste åter bli centralt. Men inte till vilket pris som helst. I ”lagomlandet” är lagom bäst.
Uppdrag granskning visade häromkvällen den värsta avarten av att släppa marknadskrafterna fria.. Tidigare var det våra Svenska ungdomar som plockade bär, satte plantor kanske som ett första arbete. Idag ratas dessa arbeten av ungdomarna på grund av låga löner. Då finner marknaden nya vägar – både bra och dåliga. Vi har även sett en del av de dåliga under sommaren med de bärplockare som transporterats till Sverige med löfte om bra lön, vilket ej infriades. Det är en konsekvens av fri arbetskraftsinvandring som vi inte vill ha. Slaveri eller arbetstrafficking heter det på rak Svenska.
I jakten på vinst snarare än jakten på god kvalitet har vi även kunnat läsa om privata utförare inom vård som gör ett dåligt arbete men får fullt betalt av kommunen (läs skattemedel) skolor som lockar elever med diverse teknisk utrustning och sedan har bristfälliga lärarledda lektioner.
Idéprogramsgruppen och idéprogrammet tar inte upp något av dessa avigsidor , snarare vill man att välfärdsapparaten ska kunna tas över än mer av privata utförare eller frivilligorganisationer. Marknadskrafterna ska släppas ”ännu friare” Det är då det stora vemodet rullar in över de gamla centerpartisterna. Ilskan mullrar i fjärran över att gamla värden som enat partiet nu klätts i nya kläder och i stället för innovationer som utvecklar ett inhemskt värdegrundat, decentraliserat, grönt och globalt humanisktiskt Centerparti blir partiet enligt min åsikt om idéprogrammet antas bli ett utopiskt kallt marknadsekonomiskt globalt grönt frihetsparti. Frihetsbegreppets motståndsrörelse har skapats på internet.

4 Comments

 1. Alla partier ska bli tydligare och tydligare, men vad har de att säga egentligen. På kommunnivå så spelar partitillhörighet ingen egentlig roll. Det handlar om rätt person på rätt plats. Skippa partierna och ha personval istället.
  //besviken röstare i Nora 2010

 2. Det var en lång epistel. För min del är det svårt att se ”träden” bland all skog.

  Partiet skulle behöva uttrycka sig i klartext;
  Exv, Mot spriten i Bergslagen, häng knarklangarna
  skicka ut tjyvar och skadegörare på jobb (finns i skogen)

  Aktivera socialen att ta reda på varför det går utför med Nora Varför är det gråpapper i affärsfönstren och affärer till salu. Varför är affärsidkare tvungna att sätta ståljalusier för skyltfönstren.
  Varför blir kommunens objekt aldrig färdiga, trots att man lånar högvis med pengar.

  Det här skulle skapa jobb för partiet i åtminstone något år framöver.

 3. Nej det hoppas jag inte. När stämman har sagt sitt är min förhoppning att ideprogrammet har sina bra saker kvar och att de högerliberala förslagen valts bort. Detta är helt upp till stämman med sina 520 ombud.

 4. Vad menar Pia-Maria Johansson egentligen? Är idéprogrammet så dåligt att Centern spricker?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.