Pia-Maria Johansson.

Pia-Maria Johansson: Vi ska ta hem brukare

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartiets Pia-Maria Johansson ger sin och partiets syn på den debatt som nu rasar i Nora om tvångsförflyttning. Läs Pia-Marias debattinlägg här.

Ilskan och oron måste få svar

Kungsängen startade som ett kooperativ i början av 90 talet, av ett litet antal ambisösa landstingsanställda på Hagbyhemmet. Syftet var att verka för något bra kvalitativt och hemtrevligt för vuxna med funktionsnedsättning. Landstingets stordrift skulle läggas ner och de som bodde på institutionen skulle ut i egna lägenheter, vilket inte alla klarade.

Kungsängen ledde till både bättre och billigare vård då de startade. Efter att ha drivits i småskalighet under ett 20-tal år köptes bolaget upp av Team Olivia koncernen. Koncernen har ca 13 000 anställda och finns på ca 200 verksamhetsorter med ett 50 tal olika varumärken. Riskkapitalbolaget Procuritas är majoritetsägare med sina ca 63,9%. Vinstmarginalen har gått från ca 6% till över 20% idag (källa alla bolag) Effektiviseringar med decentraliserat resultatkrav är receptet. Detta styrs uppifrån och är inget som de enskilda boendena kan påverka.

Den här utvecklingen av ”vårdjättar” i Sverige möjliggörs bland annat av den ökade byråkratin som ställs på små företagare. Entusiaster och goda entreprenörer orkar inte med en massa pappersarbete förenklat utryckt. De vill ägna sig åt det ”goda arbetet”-d.v.s. deras grundidé. Därför säljs allt fler småföretag till större företag med samordning av administration/byråkrati”. Marknaden i det närmaste dammsugs skulle jag vilja påstå. Många är de som vittnat om detta under mina år som placeringssamordnare i Örebro.

En konsekvens utifrån samordningen skulle man kunna tro vore minskade vårdavgifter för kommunerna, men så är inte fallet. Ibland tvärtom.

Det gör i sin tur att kommunerna idag åter kan konkurrera med lika bra eller bättre vård till lägre eller samma pris.

Vi i Landsbygdspartiet oberoende har under flera år sagt att vi ska ta hem brukare där vi kan göra ett lika bra arbete som det vi köper, oavsett målgrupp.

Inte heller ska vi på hemmaplan ha personer i särskilda gruppbostäder som klarar en egen bostad med personlig assistans och en dagverksamhet i kombination.

Uppdragstagarna oavsett om de heter Marstrandshagens gruppbostad, Kungsängen eller Broarp ska aktivt arbeta med denna stegförflyttning om det är möjligt utifrån handikappet. Det ligger i utförarens uppdrag – inte att arbeta för inlåsningseffekter.

Självklart tar det olika lång tid att förbereda förändringar, beroende på person och situation. Processen med bedömning och beslut leder ibland till ilska, frågor och oro. Ilskan och oron behöver få svar. Därför är det olyckligt att kommunen inte fått komma ut och träffa personal, boenden och förvaltare för att diskutera dessa frågor och kunna göra bra bedömningar. Det leder till förseningar, missuppfattningar och i slutänden drabbas brukaren vilket är bedrövligt. Ett sånt här arbete ska ske i samverkan så att flytten blir bra för berörd person. Jag utgår från att var och en förstår att kommunen självklart väntar in Kammarrättsdomen och att boendet (Kungsängen) lika självklart vid fördröjning förlänger den tid det kommer att handla om. Allt annat vore galenskap. Torget Gyttorp kommer bli ett bra boende med möjlighet till gemenskap, trygghet men ändå nära andra boenden i Gyttorp. Dessutom arbetar några i den nya personalstaben idag på gruppboendet och känner brukarna.

Pia-Maria Johansson

Landsbygdspartiet oberoende

9 Comments

 1. AD:

  Det handlar inte om att tjäna pengar. Vi i personalen på Hammarby värnar om dessa personer som de vore vår familj. Att tro något annat är att vara grovt cynisk.

  Pia- Maria: Om man nu väntar in Kammarrättens beslut, då borde väl processen pausas och datumet för den tänkta flytten skjutas fram? Men processen fortlöper och datumet står mig veterligen fast.

 2. Men nu måste ni ändå vässa till denna diskution, ni som bor i Nora kommun!
  Det är ni som betalar kommunal skatt till er kommun och borde då vara glada för att era kommunalt valda politiker vill värna om era surt förvärvade pengar förvaltas på ett bra sett.
  Alltså stannar kvar i Er kommunkassa istället för att betala till privat aktör som gör jobbet och också tjänar pengar på det. Som tidigare skrevs, vinst på 20% till Norskskt risk kapital bolag/Team Olivia.

  I grund och botten är det detta som det handlar om! Att tjäna pengar!
  Om ni då väljer att föra över era skattepengar till ett företag som bara bedriver denna verksamhet för att tjäna pengar,. Så säger jag bara lycka till!

 3. En totalt korkat påstående !

  Anhöriga till de som ”tvångsförflyttas”, har naturligtvis besökt boendena och
  samtalat med de som nu arbetar i Gyttorp !

  Näää !

 4. Pia-Maria är det inte så att dem behöver inte bara trygghet utan lugn miljö? Om så är fallet varför ska då dem bo ovanför en restaurang som i vanliga fall har trubadur på fredagar? Nu kan dem inte ha det på grund av corona men annars. Och sen till sommaren så blir det folk som sitter ute och pratar högt. Jag tycker synd om dem som ska flytta dit. Så jag hoppas att Ni också tänker på deras miljö och inte bara pengar som ni kan spara.

 5. Hej Pia Maria!

  Det är ingen i personalen på Hammarby som ska byta jobb.

  Så intressant att du säger att personal som ska jobba i gyttorp känner brukarna!
  Att dom vet vilka dom är kan jag sträcka mig till då dom träffat brukarna vid enstaka tillfällen på daglig verksamhet
  Men känner dom är en ganska grav överdrift från dig!

  Jag vet precis vilka grabbar du snackar om, och det är 3 st supergrabbar alla 3 och dom kommer göra ett gediget jobb

  Men ingen av dom du pratar om har jobbat på Hammarby utan en helt annan gruppbostad belägen 5 mil norröver

 6. Johanna

  Låter ruskigt helt i klass med kyrkan i Nora.

  Är inte så många att att välja på inom Norapolitiken, som kan hitta på något i
  den här idiotklassen.

 7. Johanna.: Bra och sunda reflektioner. Svaret är ja på dina frågor utom den om man låst dörren, vilket man inte gjort praktiskt men verbalt, vid flera tillfällen. Corona har varit det huvudsakliga skälet. Sedan kan man som utanförstående tycka att kommunen skulle stått på sig i mycket högre utsträckning, men det är ju svårt att bedöma när man inte varit med i processen. Det var klumpigt formulerat kring kammarrättsprocessen av mig, jag ber om ursäkt.

 8. Lite funderingar och säkert en del felformuleringar…
  Har kommunen inte fått träffa dessa brukare? Har inte kommunen huvudansvaret för alla kommuninvånare, även under denna pandemi, vad kan då hindrat ett besök? Har Kungsängen låst dörren och vägrat släppa in er?
  Du utgår ifrån att alla förstår att ni självklart väntar på kammarrättens dom, det gjorde inte jag. Det var ju inte så länge sedan en ansvarig man (kommer inte ihåg namnet)gick ut i na och berättade att man inte skulle invänta domen?
  Nya boendet i gyttorp låter ju väldigt bra och jag hoppas verkligen att brukarna från ”skogen” kommer att trivas mer centralt, med gemenskap, nära till många grannar, affär, bussar osv.
  Hur som helst kan jag förstå kommunens grundtanke, men att flytta på dessa medmänniskor utan att ens ha träffat dem eller att de inte ens har någon som helst delaktighet eller bestämmande med i beslutet, det är ju faktiskt en katastrof!

 9. Vad jag kan förstå av det här, är att Nora kommun kan erbjuda bättre vård och
  omsorg än ett privat bolag ?

  Tja ! Blir väl att bevisa det. Snabb tvångsförflyttning luktar något annat.
  Vilka andra grenar kommer att drabbas av det här ; dagis? äldrevården?
  Någon empati för förflyttade finns inte.

  Men kanske kryper sanningen fram den brukar göra det Fastigheten ser trevlig ut.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.