Pia-Maria om skenande VA-taxa

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Oppositionsrådet i Nora, Pia-Maria Johansson, Landsbygdspartiet oberoende, frågar sig om politikerna i kommunstyrelsen kommer att godkänna en 30-procentig höjning av VA-taxan? Läs debattinlägget här.

Kommer politikerna att svälja ökningen

Det är få personer i vår kommun eller ens i norra länsdelen har koll på avgifterna och kostnader för vårt vatten. Våra tjänstemän säger till oss politiker att vattnet är på tok för billigt. Så kan vara, men hur är det med alla avgifter runt omkring?

Ska man betala mer för en utställningslokal, där det kanske bara finns en liten toalett, ett garage, eller lagerlokal, än vad en villaägare får betala? Eller ska de betala lika mycket? Man kan ställa sig många olika frågor och varför ser VA taxorna olika ut i sin utformning. Sanningen är att en höjning av VA avgifter handlar om en form av skatt man inte kan välja bort om man tillhör VA kollektivet; till VA kollektivet kan man tvångsanslutas.

Nu väntar en 30% höjning för alla abonnenter i Nora kommun, om förslaget går igenom på kommande kommunstyrelse. Även kommande år kan abonnenterna förvänta sig taxeökningar

En småhusfastighet (villa) går från nuvarande grundavgift 6 084 kr till 8 484 kr samt ytterligare från 37,30 kr per kubikmeter vatten till 45,70 kr.

Alla andra bostadsfastigheter, utom vissa samfälligheter, hamnar på långt högre avgift. Dessa får, även om de har liten mätare betala en grundavgift på 23 755 kr exkl. vatten. Detta oavsett om det är hantverkarna i Bergsäng som bedriver verksamhet i gamla skolan, biblioteket, ett kontor, restaurang, hotell etc. 

Hantverkarna i Bergsäng, som exempel, är en ideell förening och som bidrar till social samvaro för invånare som gillar att snickra, väva etc. De kommer få betala 23 755 kr i grundavgift samt tillkommande 45,70 kr för den knappa kubikmetern vatten de gör över med årligen, vatten för kaffe och toabesök

I 31 § Vattentjänstlagen står: ”Avgifterna skall bestämmas så att kostnaderna fördelas på de avgiftsskyldiga enligt vad som är skäligt och rättvist.

Om vattentjänsterna för en viss eller vissa fastigheter på grund av särskilda omständigheter medför kostnader som i beaktansvärd omfattning avviker från andra fastigheter i verksamhetsområdet, skall avgifterna bestämmas med hänsyn till skillnaderna.”

VA taxan har oavbrutet höjts, senast halvårsskiftet 2023.

Delar av höjningen nu är kostnader för reningsverket, men frågan är om vi inte måste bromsa vår utbytestakt i övrigt, samtidigt som vi ser över taxans konstruktion om vi vill ha ideella föreningar, restauranger kontor etc. kvar. Som taxan ser ut nu i Nora blir den orimlig för många.

Sneglar vi på grannkommunen Örebro, södra delen i länet, Askersund, andra kommuner som Enköping, Nykvarn eller Mora ligger avgifterna på andra nivåer och ingenstans är prisskillnaden så stor som i Nora, avseende villa och verksamhet med samma typ av mätare.

Frågan är om majoriteten av politikerna i kommunstyrelsen även denna gång kommer svälja den kraftiga ökningen kommande år och taxans utformning.

Pia-Maria Johansson, oppositionsråd Nora Landsbygdspartiet oberoende

4 Comments

  1. All heder åt en förtroendevald som bemödat sig om att sätta sig in i ett komplicerat ämne. Bra att kritiska frågor kommer upp på bordet så att ansvariga får anledning att tänka ett varv till.
    Föreningslivet är en viktig del i en levande kommun. Ge Hobbysnickarna och Hobbyvävarna i Gyttorp rimliga villkor för en minimal vattentjänst!

  2. VA-taxan har redan höjts rejält flera gånger under de senaste åren. Nu tror jag att det blir svårt för många att klara fler höjningar!

  3. 24 000 kr för en kubik vatten måste vara rekord, snart har ingen ens råd att vara hobbysnickare längre. Det blir bara värre och värre att vara kommuninvånare.
    Men det är så här det blir när dåliga politiker gör usla extremt kostsamma ”affärer” istället för att värna kommunens medborgare. Men som en känd politiker sa ”-kostnaden är obetydlig, det strömmar in skattepengar regelbundet”. Så med dom orden så förstår vi att allt kan braka åt helvete med politiker vid rodret!

  4. Politikerna gör ett fantastiskt jobb och använder våra skattepengar på ett effektivt sätt!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.