Pia-Maria sågar förskoleutredning

INSÄNDARE/DEBATT. I en mycket kritisk insändare sågar Landsbygdspartiets Pia-Maria Johansson den förskoleutredning som gjorts. Den stora förskola som ska byggas ska innebära att man lägger ned en mindre, vilket enligt Johansson innebär att endast en ny avdelning blir fallet – till en kostnad av 25 miljoner kronor.

En avdelning för 25 miljoner

Måste göra en reflektion kring de handlingar som går upp på BUN denna månad. Samtliga rektorer inklusive utredaren (som också är rektor) menar att den kö som finns kan lösas på befintliga avdelningar då samtliga avdelningar (utom Järnboås, Ås och Dalkarsberg) har utrymme i volymtimmar och kan ta emot barn. OM alla barn skulle gå heltid och maxgränsen på volymtimmar nyttjas kan man ta emot 38 barn under hösten. I kö finns 18 barn!. Som reservplan har man gamla Myrstacken, där ny avdelning kan öppnas. Strålande plan tycker jag. Enda funderingen i detta sammanhang är väl om 365 000 kr räcker till 2.75 % tjänst under 4 månader (lite snålt räknat tror jag, innebär lön 21 000 heltid, har inte förskolelärare högre lön i Nora?)

I nästa utredning som rör ny förskoleavdelning pratar samma utredare om att den nya förskolan ska ersätta Esstorp eller Lingården samt bidra till ytterligare en avdelning. Kostnad ca 25 miljoner. Vidare talar utredaren om den höga arbetsbelastningen då volymtimmarna ligger på max för förskolelärarna (det fanns utrymme i den förra utredningen?)

Vidare talar man om vinsten av att ha mycket personal för att få bred kompetens samt att fler kan jobba på många avdelningar. (Jag säger då: Kanske bra för förskolelärarna men inte för barnen! Här finns undersökningar som visar att mycket personal kan skada barnens anknytning) Jag blir uppriktigt oroad när man skriver på detta sätt, var finns barnperspektivet? Så till min reflektion OM vi bygger ny förskola för 25 miljoner och lägger ner en av de gamla så blir summan av kardemumman EN NY FÖRSKOLEAVDELNING som kan erbjuda plats till typ 15 barn för 25 MILLE. Ponera att Grindgruvan läggs ner (nu hoppas vi att det INTE blir fallet utan att alla står för sina löften om att satsa på landsbygden!)- vad har man då vunnit? Ingenting och ny kö om ett år! Hur får man ihop den ekvationen?

Bättre är väl att titta på ett mobilt ur och skurdagis som kan erbjuda en avdelning och ha kvar Esstorp och Lingården. Inget av dem är i speciellt dåligt skick. Dessutom kan då behov utanför centralorten vid behov tillgodoses

Pengarna som ”nybygget” kostar borde läggas på ev renoveringar av dessa förskolor och Karlsängskolan, där det växer svamp i vissa väggar. Det kan ALDRIG vara försvarbart att lägga 25 miljoner ny förskola när vi har en så dålig högstadieskola och en BUN periodvis i fritt fall-utan kontroll.http://kommun.nora.se/download/18.624a71a51482cd4380eb5f/1410184698574/BUN+kallelse+och+handlingar+2014-09-16.pdf

Pia-Maria Johansson

Landsbygdspartiet oberoende

4 Comments

 1. Detta var väntat. Utredaren anlitas väl bara av s-styrda kommuner som behöver stöd för någon dålig idé. Får 100000, levererar det s vill och drar vidare till nästa s-kommun. Mindre snyggt kan det inte bli… men ett legitimt sätt att kalla skit för underlag…

 2. Håller helt med dig Pia-Maria!
  Fattar inte hur en utredning kan visa en sak och så en annan nått annat. När det gäller samma sak och dessutom är gjord av samma utredare!
  Känns inte som det är rent mjöl i påsen…

 3. Tack, Piamaria. Du säger exakt vad vi tycker. Här ser vi svart på vitt att en lögn kan bli sanning om den upprepas tillräckligt många gånger. Utredningen visar att det FINNS INGEN kö som vi inte klarar av. Att lägga så mycket pengar på ett nybygge när vi har en högstadieskola som är i verkligt dåligt skick är obegripligt. Det som personalen uttryckt som viktigast är att barngrupperna minskas. DET är vad vi ska jobba med. Inte bara byta lokaler till rejält höjda hyror som riskerar ytterligare fria fall i BUN;s budget.

 4. Det är inte av en slump att de stora byggföretagen, etablerat sig med kontor i Nora.

  Det luktar pengar !

  Hur sambandet ser ut, måste man gå in och granska
  Upphandlingssystemet och dess olika bindningar till politiker och tjänstemän i Nora.

  Vi vill ju inte ha en skämmig Göteborgs skandal, uppepå allt annat som dränerat kassakistan i Nora.
  Låneskulderna har ju bara accelerat och redovisas inte.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.