Polisen vill bli en del av Ljusnarsberg

i HÄLLEFORS B/LJUSNARSBERG
Betydligt fler poliser än vanligt finns just nu på plats i Ljusnarsberg för en extra insats. Här Robin Ivansson och Stefan Toll framför Tingshuset i Kopparberg.

KOPPARBERG. Polisen genomför just nu ett par insatsveckor i Ljusnarsberg, som innebär betydligt fler synliga poliser i kommunen än vanligt. Syftet är att komma närmare medborgarna och skapa viktiga relationer med de boende.

– Jag tycker det har gått fantastiskt bra de här första dagarna, säger Robin Ivansson. Vi gör en väldigt bred insats med stark lokal närvaro där vi vill vara synliga och där vi uppmanar medborgarna att komma fram att prata med oss. Kanske kan vi till och med hitta någon som är intresserad av att bli polis.

Lokalpolisområde Lindesberg omfattar kommunerna Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg och man täcker alltså ett mycket stort geografiskt område. För att synliggöra polisen även på de mindre orterna lägger man så mycket av sina resurser som är möjligt till Ljusnarsbergs kommun under den här och nästa vecka. Man har även hjälp av hundenheten och den regionala trafikgruppen.

– Brottsligheten är förstås varierad i Ljusnarsberg, men kommun ligger högt upp i den nationella statistiken och man har fler inbrott i Ljusnarsberg än i övriga länet, berättar Stefan Toll. Det finns dessutom en problematik med missbruk, som även för med sig andra brott.

Ett syfte med den två veckor långa insatsen i Ljusnarsberg är att den breda allmänheten ska se att polisen arbetar lika mycket med åtgärder i Ljusnarsberg som i Lindesberg, men kanske ännu viktigare att skapa kontaktytor i kommunen.

– Vi arbetar redan nu mycket med samverksansgrupper, byalagen och andra goda krafter i kommunen, säger Stefan Toll. Vårt arbete bygger mycket på den typen av kontakter.

– Ärligt talat skulle vi inte komma så långt utan allmänhetens hjälp, fyller Robin Ivansson i.

Poliserna Ivansson och Toll vet förstås att närvaron av poliser är betydligt lägre i Hörken och Yxsjöberg än i en större tätort, då den samlade verksamheten i Lokalpolisområde Lindesberg i stora delar är styrd av allvarliga händelser som prioriteras högre än ett inbrott i en sommarstuga i Mossgruvan.

– Därför är allmänhetens information så viktig, säger Stefan Toll. Sitter man hemma vid köksbordet och löser korsord och ser en misstänkt bil som smyger förbi kan man ju anteckna bilnumret i marginalen. Det lilla kan vara det som hjälper oss att lösa ett brott. Det finns många sådana goda krafter i Ljusnarsberg, men vi vill ha kontakt med ännu fler.

Polisen har bra koll på de personer som representerar mycket av brottsligheten i Ljusnarsberg, men både Robin Ivansson och Stefan Toll betonar att polisen är till för alla.

– Den här typen av insatser ger effekt, säger Stefan Toll. Det är viktigt att vi poliser är kända av allmänheten och vågar prata med oss när de har information.

Både Stefan Toll att Robin Ivansson hoppas nu att insatsen i Ljusnarsberg ska bli återkommande även i de andra orterna i Lokalpolisområde Lindesberg.

 

2 Comments

  1. Det är gott att se ordningsmakten på plats. Trevliga är de också när man pratar med dem. Ni är mer än välkomna av oss vanliga människor.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.