Politikerna i Nora får svar på tal

INSÄNDARE/DEBATT. Striden om förskolefrågan i Nora är långt ifrån över. I ett nytt debattinlägg menar föräldrar att de ledande politikerna vill fatta beslut på felaktig fakta. Läs debattinlägget här.

Ledande politiker vill fatta beslut på felaktig fakta – drabbar Noras barn

Den 14 april 2021 skrev Mikael Wahlberg (S), Bengt Svensson (M), Christer Gustafsson (C), Birgitta Borg (L) och John Sundell (KD) en förklarande insändare i NA angående deras förslag till stängning av Soltunets förskola i Nora.

Om en insändare skrivs av representanter från de fem styrande partierna så väger det tungt. Det väger betydligt tyngre än upprörda föräldrars skrivelser. Med den tyngden följer också ett stort ansvar. Det gäller att ha belägg för det man skriver. Att som styrande politiker skriva en insändare baserad på ”fluff” är ett vågat val. Det förutsätter att man inte blir granskad, och att läsaren rakt av litar på sina politiker. Efter dessa månader med kampen om Soltunet är vi tyvärr många som inte längre gör det.

Vi vill därför belysa några konsekvenser av aktuell nedskärning som politikerna undviker att ta upp.

Vad gäller att ”ta sig ur gamla enheter (…) och forma nya och moderna enheter i centrala Nora” låter det vackert, men vi vill förtydliga att det inte finns någon konkret plan avseende detta. Att bygga en ny storförskola är ett vallöfte som med största sannolikhet inte kommer att infrias, eftersom inget beslut finns i sikte. Hur ett nybygge och de ökade kostnader som det medför skulle finansieras är högst oklart när det tydligen nu inte ens finns pengar till att behålla befintlig, billigare, verksamhet. Vi vill också här poängtera att den nybyggda fyravdelningsförskola som finns i Nora är den dyraste per barn.

Politikerna tycker inte att det är bra att vi har flera små förskolor nära varandra i Nora tätort. Men det tycker föräldrar! Det är till och med en av anledningarna till att många väljer att flytta hit eller bo kvar här.

Politikerna tar också upp som en prioritering att ”när effektiviseringar behöver göras ska de så långt det går göras på lokaler, inte personal”. Vi föräldrar som tagit del av utredningen i ärendet vet dock att kommunen under en längre tid tillsatt vikarier på tillsvidaretjänster. Vi får förmoda att det är för att nu kunna avsluta vikariat och istället placera ut fast personal på tjänsterna. Att då prata om att man inte sparar på personal upplever vi inte som sanningsenligt. Av 1,6 miljoner kr som sparas vid en stängning av Soltunet rör största posten personalkostnader. 

Vi vill också avslutningsvis uppmana alla politiker som arbetar med frågan att ta del av Skolverkets rapport nr 433 (”Barngruppers storlek i förskolan”). Resultaten av psykologisk forskning lyfter framför allt fram att ett ökat antal barn i grupperna leder till för många relationer för barn att förhålla sig till. Ett ökat antal barn per avdelning medför alltså en risk för barnen. Att vid en storförskola träffa på många andra barn och ett högre antal vuxna än vid mindre förskolor bör därvid också få samma effekt.

Det är dags för er styrande politiker att börja ta ansvar på riktigt nu! Ni säger att ni ”måste” spara pengar på barnomsorgen, att ni ”måste” stänga en förskola.

Det är ”måsten” som ni har ålagt er själva. Till vilket pris är ni egentligen villiga att driva igenom dem?

Och var finns måstena när det kommer till att följa lagen? När det kommer till att prata med och vara lyhörd för medborgarnas åsikter? Medborgarna som är och som finansierar den kommun ni styr.

Vi föräldrar ser gärna fluff och glitter, men snarare på förskolan än i debatter om förskolan.

Vi föräldrar är dessutom som elefanter. Vi minns allt. Och för var dag som går kommer söndagen den 11 september 2022 – med de möjligheter den dagen ger för att uttrycka missnöje och skapa förändring – allt närmare.

Föräldrar på Soltunets förskola genom

Johanna Westring och Alexandra Mathisen

5 Comments

 1. Svar till ”Det finns alltid en baktanke”: Ja, men i det här fallet tror jag framför allt att stressen beror på att kommunen har ett föreläggande på sig att rusta lokalerna senast nu till sommaren. Då hade det förmodligen varit mer bekvämt att stänga för att inte behöva ta den utgiften. Att man sedan kan fundera över om inte kommunen har betalat för låg hyra till sitt eget bostadsbolag – om det under de senaste åren inte har funnits ekonomi att sköta det behövliga underhållet på lokalerna – utan att man nu istället får ett föreläggande på sig och väljer att stänga istället för att rusta är ju en annan fråga…

 2. Man kan ju undra varför kommunen har så bråttom att slänga ut barnen, speciellt under en pandemi. Av erfarenhet så vet jag att svaret brukar vara att fastigheten planeras att användas till något annat…

 3. Peter Lundell – ja precis! Vi föräldrar har även flera gånger lyft riskerna med att genomföra en sån här förändring under brinnande pandemi, men det ser styrande politiker inget problem med. Vi har påpekat att det är dumt både att öka på barngrupper, och att skapa onödiga inskolningar där även föräldrar kommer behöva vara med i verksamheterna. Det känns väldigt oansvarigt att pressa på och driva igenom en nedläggning när smittspridningen ser ut som den gör.

 4. Bra skrivet.

  Att efter en pandemi dessutom tvinga ihop stora barngrupper känns ju medel.

  Med barn på en liten förskola (i annan stad) ser vi att våra barn är betydligt mindre sjuka och att vi föräldrar behöver stanna hemma på VAB mkt mindre.

  Addera det till politikernas flotta planer på stora förskolor så kommer de ekonomiska beräkningarna garanterat inte löna sig…

 5. Bra stå på Er. Jag har länge undrat när politikerna ska förstå att de är valda av OSS.Och därmed ska de framför VÅRA åsikter d v s vad vanligt folk anser.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.