Politiskt spel drabbar barn och unga

När Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna inledde sitt samarbete var partierna överens om hur viktigt det var med en majoritet i Nora för att det skulle kunna hända någonting i kommunen. När Vänsterpartiet senare drevs ur samarbetet tyckte vi fortfarande att det var viktigt med en majoritet och satte vårt hopp till att Socialdemokraterna skulle se till att den ursprungliga överenskommelsen upprätthölls.

Nu visar det sig istället, att för att kunna hålla ihop majoriteten (S) och (M) så blir de flesta beslut inte genomförda eller ens tagna. Ingenting har hänt i Nora sedan majoriteten (S) och (M) kom till makten. All energi har gått till att hålla ihop samarbetet. Moderaterna känner sig allt som ofta kränkta och ställer krav på Socialdemokraterna som kompensation och den Socialdemokratiska ledningen ger med sig varje gång. Det har visat sig att kravet på Vänsterpartiets uteslutande ur samarbetet bara var början på en rad ultimatum från Moderaterna.

När Socialdemokraterna och Moderaterna fortsatte sitt samarbete efter Vänsterpartiets påtvingade avhopp var man överens om att under resten av mandatperioden lägga ideologin åt sidan. Men Moderaterna har hela tiden drivit sina ideologiska frågor såsom införande av privata vinster i välfärden och nu senast privata aktörer att sköta om boende för ensamkommande flyktingbarn.

När nu Socialdemokraterna låter oskyldiga barn bli en bricka i sitt spel med Moderaterna om ordförandeposter och maktbalans inom majoriteten är måttet rågat. Det finns inget självändamål med en stabil majoritet, målet med en stabil majoritet måste ju vara att få saker utförda vilket inte skett och inte verkar komma att ske.

Hur länge ska Socialdemokraterna låta Moderaterna bestämma allting i samarbetet och hur ska vi kunna ta emot de ensamkommande flyktingbarnen på ett bra sätt när majoriteten i Nora är oförmögen att fatta beslut?

Alkohol och droganvändningen bland ungdomar går längre ner i åldrarna och konsumtionen ökar, för att komma tillrätta med detta problem krävs inte bara direkta insatser för ungdomar som befinner sig i bruk eller missbruk, det behövs även förebyggande arbete! För att lyckas med förebyggande arbete fordras att både offentlig och ideell sektor samarbetar för att kunna erbjuda våra ungdomar alternativ. Vänsterpartiet lämnade in en motion om ungdomars rätt till en meningsfull fritid, den gick ut på att ge olika föreningar i Nora medel för att ha aktiviteter fredag och lördagskvällar. Men detta är inte Socialdemokraterna i Nora intresserade av vilket framkom när motionen var uppe för beslut i kommunfullmäktige. Motionen var illa beredd och majoriteten hade inte ens undersökt intresse från Noras föreningar. Återigen får barn och unga stryka på foten som följd av majoritetens oförmåga att agera.

Vad har hänt med Socialdemokraterna i Nora? De har blivit osynliga, det verkar som att majoritetens talesperson inte är kommunstyrelsens ordförande Solveig Oskarsson (S) utan istället socialnämndens ordförande Tom Rymoen (M).

Vi ställer oss frågan om denna handlingsförlamning är en konsekvens av samarbetet med Moderaterna eller om Socialdemokraterna i Noras intention är att bedriva en högerpolitik?

Vänsterpartiet står fortfarande för en drivande vänsterpolitik, som gör skillnad även i praktiken. Politik är viljan att förändra och modet att handla.

Vänsterpartiet i Nora
Camilla Andersson Larsson
Therese Hoikkala

3 Comments

 1. Att påstå att M ”nu senast privata aktörer att sköta om boende för ensamkommande flyktingbarn” skulle vara ideologisk är bara skitsnack. M har bara INTE låst fast sig ideologisk i att privata aktörer INTE får vara en möjlig lösning. Camilla och Therese har vant sig med att deras extrema vänster ideologi varit norm i Nora så att när någon vill värdera olika alternativ utan förutfattade meningar så skulle det vara ideologiskt. I och för sig så avslöjar deras världsbild när de anklagar S för att bedriva högerpolitik när det egentligen handlar om att röra sig en aning mot mitten.

  Att vi har haft problem med sena beslut och konstigheter på barn-området handlar egentligen inte om samarbetet S & M utan om bristen på förmåga från BUN-ordförande att driva och förankra frågorna i tid. Nu senast försökte han i elfte timmen trumfa igenom ett beslut om hur flyktingbarnen skulle mottags. Utan att talat med M i förväg skulle hans förslag godtas. Självklart blev då M tvungen att dra i nödbromsen. Om de här besluten inte tas på rätt sätt finns det risk att kommunen åker på stora kostnader som man idag, när besluten tas, inte tagit i beaktande. För vi som anser att man skall behandla varje krona som Noras kommuninvånare betalar in till kommunen som om det var den sist, är det självklart att man skall överväga alla ekonomiska åtagande på guldvåg. BUN-ordförande verkar vara inne på den mer vårdslösa linjen som V förordar. Fast det är naturligtvis ingen konst att bedriva politik om man har huvudet under ena armen och en sedelpress under den andra.

 2. Det var rätt mycket, att ta till sig.

  Men om jag får göra en snabbis ! En massa beslut har tagits, som inte är genomtänkta, utan poppar upp som en geniala idéer.

  Knarkandet i Nora har lämnats därhän. Skolans problem sätts i garderoben. Utvecklingen på spritfonten ligger i täten, som utvecklinsprojekt. Ett töntförsök med racer- bussar.
  Ett förslag om instution för flyktingar i ett bostadsområde. mm

  Verkar som om dom sitter och säger ”jag vet inte vad jag skall göra” (ett citat från en tidigare chef inom rörelsen).

  Ja ja, det blir väl som det blir !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.