Förläggaren Roger Sixtensson, fotografen Rolf Karlsson och författaren Göran Karlsson.

Praktverk om Lindesberg presenterat

i HÄLLEFORS B/KULTUR/NÖJE/LINDESBERG
Förläggaren Roger Sixtensson, fotografen Rolf Karlsson och författaren Göran Karlsson.

LINDESBERG. Ett riktigt praktverk om Lindesbergs bebyggelse presenterades under torsdagen. Författaren Göran Karlsson och fotografen Rolf Karlsson ligger bakom boken med Lindesbergsbostäder, Libo, som beställare och förläggare.

– Det här är den första samlade boken om Lindesbergs stadsbebyggelse och dess historia, säger flitige författaren Göran Karlsson.

Göran Karlsson och Rolf Karlsson har arbetat med ”Den vackra sjöstaden Lindesberg” sedan våren 2016 och nu kan praktverket på 220 sidor presenteras för publiken.

– Vi har bockat av kvarter efter kvarter, säger Göran Karlsson. Och vi har även tagit med områden som Tredingen, Hagaberg och Pälsärmen, då där finns en intressant historia med vackra byggnader.

Boken beskriver alla vackra byggnader i Lindesberg och bildmaterialet består av både gamla bilder och helt nytagna. Fotografen Rolf Karlsson har lagt ned mycket arbete för att ge byggnaderna rättvisa i tryck.

– Jag har använt mig av HDR-teknik, berättar Rolf. Det innebär att man skapar bilder med mycket stort intensitetsomfång. Man skapar en mörk, en lagom, och en ljus bild och lägger sedan samman dessa för att få en dynamik som blir bra ända genom tryckningen.

Själva fotograferingen har inte heller varit helt enkel, då Rolf velat ha husen rätvinkliga i den färdiga boken.

– Byggnader är ju ofta höga och därför började jag med att köpa ett åtta meter högt stativ. Med kameran upphissad och en monitor på marken kunde jag sedan styra bilden. Vid lägre byggnader har jag använt mig av ett enbensstativ och vid en del bilder har jag använt drönare.

En liten redaktionsgrupp har varit knuten till projektet och där Jan Sahlin har skrivit förord och där Greger Nilsson har fungerat som motor, inspirationskälla och korrekturläsare. Bosse Karlsson, tidigare på Libo, har stått för mycket input om byggnader och boende och Roger Sixtensson har fungerat som redaktör.

– Det var väl inte riktigt tanken att jag skulle bli förläggare när jag gav mig in i den här branschen, säger Roger Sixtensson. Men förmodligen är det en engångsföreteelse. Samtidigt har vi ju tryckt på gasen när det handlar om att marknadsföra Lindesberg och där kan nog den här boken fylla en viktig roll.

Under julskyltningen på söndag kommer Libo, tillsammans med Göran Karlsson och Rolf Karlsson, att dela ut boken till Libos hyresgäster på Kungsgatan 27, i före detta Lizas Parfyms lokaler.

– Lindesberg är en jäkligt vacker stad, avslutar Göran Karlsson. Det finns många fina bostäder och jag har alltid fascinerats av Lindesjön och att kalla Lindesberg för sjöstad är verkligen passande.

4 Comments

  1. Skulle man kunna få en bibliografi över Göran Karlssons lokalhistoriska skrifter?

  2. Hej Gert.
    För att förtydliga den något felformulerade meningen i den gode Källbergs text…..
    Alla våra hyresgäster får boken av LIBO (inte av mig personligen) men den kommer att delas ut i ett första läge från butiken ”fd. Lizas Parfym” på Kungsgatan 27, under skyltsöndagen. Kan man inte, av någon anledning, hämta sin bok då finns den att hämta på vårt kontor på Banvägen 28, från och med måndag. Trevlig helg, Roger Sixtensson.

  3. Fint, omslag ROLF. – Väntar med spänning på GÖRANS texter!- Nödvändigt att ”lyfta fram” våra tillgångar, för en bredare publik. – Bra grabbar – fortsätt så!

  4. Jag utgår från att Sixtensson betalat böckerna till sina grannar på Kungsgatan 27 så att inte andra hyresgäster behöver bekosta hans julgåva.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.