Ranking under lupp på frukostmöte

i NÄRINGSLIV/NORA

16ftg_frukost_nora_oktNORA. Nora har sjunkit som en sten på Svenskt Näringslivs ranking av de svenska kommunerna och tisdagsmorgonens företagsfrukost satte fokus på rankingen.

– Vi tar rankingen på största allvar, sade näringslivsutvecklaren Klas Brynte.

När Svenskt Näringslivs presenterade sin ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner i september dök Nora rejält, till plats 265 av landets 290 kommuner. Resultatet är förstås ett bekymmer då man tappat 98 placeringar sedan 2012. Dock ska kanske påminnas att Nora placerade sig på plats 275 år 2010.

– Vårt näringslivsråd har satt tänderna i det här, vi vill ju jobba med frågan. Och jag har fått uppdraget att titta på vilka orsaker som finns till att företagen uppfattar kommunen som de gör. Men också att titta på vilka saker vi gör rätt. Därefter ska näringslivsrådet sätta upp mål och tillsammans ska vi ta fram strategier. Men en återkommande sak är hur vi kommunicerar, att vi inte pratar mot varandra så mycket utan hellre med varandra. Detta gäller förstås hur politiken pratar sinsemellan, precis som det gäller när politiken pratar med företagarna.

Klas Brynte säger att nyföretagande i kommunen fungerar bra, men att kommunen på ett bättre sätt måste visa upp för företagarna.

Hur mycket har då hanteringen och medias rapportering om Solbergas etablering som privat förskola påverkat rankingen?

– Jag tror den har påverkat väldigt mycket. Där får vi förstås fundera. Det handlar ju både om det politiska beslutet och om själva processen. Det politiska läget är ju som det är och det är bara att förhålla sig till.

Om du ska lyfta fram något positivt, trots rankingen?

– Vi har mycket att bygga på. Vi har en bra kultur och vi har ett bra näringsliv och väldigt många engagerade människor. Dessutom har vi ett bra samarbete med Region Örebro län, som i framtiden kommer att bli positivt för Nora.

1 Comment

  1. ”Det politiska läget är som det är och det är bara att förhålla sig till det”

    Bara att bita ihop och gilla läget. I övrigt intet nytt från fronten.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.