Rätt packat gör resan roligare

i RESOR

RESOR. Många åker på solsemester just nu och många brottas med packandet inför avresan. Vad ska med och vad får stanna hemma?

Att packa är förstås något väldigt individuellt. Och innehållet i resväskan är inte alls detsamma om man ska åka till Gran Canaria, Egypten eller Thailand. Att göra en egen packlista med erfarenhet från tidigare resor kan vara ett bra hjälpmedel för framtida resor. På fina resorts i Egypten, Dubai eller i storstäder råder ofta dresscode på kvällarna och en promenad hem från en middag på Kanarieöarna behöver inte vara speciellt varm. I Thailand däremot använder ingen långbyxor eller tröja ens på kvällen.

Flygbolagen blir allt tuffare med att ta betalt för övervikt och idag är 15 kilo för resväskan och 5 kilo för handbagaget det vanliga. Man måste dessutom tänka på att necessären i resväskan väger ganska mycket. Den som ska åka två veckor till Thailand får helt enkelt leta reda på ett lokalt tvätteri – vilket inte är speciellt svårt.

Pass, resehandlingar, pengar, betalkort, försäkringspapper och dator ska förstås packas i handbagaget, men rutinerade resenärer ser dessutom till att ha den första dagens badkläder i handbagaget – resväskor kommer fortfarande på avigvägar ibland. Mobil, hörlurar och laddare är också självklara i fickor eller handbagage, precis som en bok eller en tidning. Den som använder glasögon bör se till att ha ett reservpar med sig.

Därefter är det bara att räkna. Hur många badbyxor/bikinis, hur många t-shirts och så vidare. Idag finns små superlätta ”påsar” som underlättar packandet. Skjortor i en och strumpor och underkläder i en annan. En vattensäker påse kan dessutom rädda kamera eller mobil om olyckan är framme.

En armékniv eller multikniv kan slutligen vara skillnaden på en lyckad eller misslyckad semester. Men placera den i necessären om du inte vill bli klassad som terrorist. Ett lika viktigt tips är att inte ha alla pengar i samma plånbok. Sprid ut resekassan och använd hotellens säkerhetsskåp.

Ganska mycket hjälp kan man få på internet. En användbar sida är www.packlista.com.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.