Bild: Linde Energi

Rekordår för spillvärmen hos Linde Energi

i ETTAN/LINDESBERG/NÄRINGSLIV

LINDESBERG. 2020 blev ett rekordår för spillvärmen hos kommunägda Linde Energi AB. Under 2020 hade man 94 procent spillvärme i den så kallade värme-mixen för Lindesberg-Frövi-nätet.

Historien sträcker sig drygt 20 år tillbaka i tiden. Då inledde Linde Energi ett samarbete med BillerudKorsnäs i Frövi om att ta tillvara spillvärme, energi som annars går förlorad, och använda denna för att producera fjärrvärme.

– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi.

Den totala andelen spillvärme uppgick till 94 procent, samtidigt som tillförseln av fossil eldningsolja endast var 0,4 procent förra året.

– Konkret innebär detta att vi minskar våra koldioxidutsläpp per producerad kilowattimme fjärrvärme, vilket i sin tur leder till att våra kunder gör en hållbar och klimatsmart insats genom att välja fjärrvärme som uppvärmningskälla, fortsätter Fredrik Jansson.

En hel del kan förklaras med den väldigt milda vintern, samtidigt som Linde Energi har fått bra leveranser med hög kvalitet från BillerudKorsnäs och har genomfört en rad förbättringsåtgärder för att optimera produktionen.

– Vi ska vara helt fossilfria år 2025. Idag är vår fjärrvärme 99 procent fossilfri. De sista procenten är tuffa att skala bort, men vi jobbar hårt för att minska vår klimatpåverkan och ställa om till en helt förnybar produktion. Just klimatfrågan är avgörande när vi utvecklar vår värmemix, framhåller Emma Johansson, EHS&S-ansvarig på Linde energi.

– I år konverterade vi om en av våra oljepannor från fossilt bränsle till biobaserad olja. Nu analyserar vi för fullt nästa steg på vår hållbarhetsresa, meddelar Emma Johansson avslutningsvis.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.