Replik till Sven Erik Nykvist

i INSÄNDARE/DEBATT

Socialdemokraternas ordförande i Nora försöker förklara varför Nora kommuns bolag har en belåningsgrad på 99,9% och en soliditet på 3,2 %. Sven Erik borde veta bra, för han var ordförande för ett av bolagen fram till 2010. Ett bolag som hade revisorsanmärkningar och inte var kreditvärdiga under samma år.

De flesta medborgare i Nora, utom Sven Erik själv, förstår nog att en sådan situation inte uppstår på ett och ett halvt år, dvs. sedan valet 2010 då det blev majoritetsskifte efter 16 år av socialdemokratiskt styre i Nora. Ett nödvändigt tillskott till bolagen på nästan 50 miljoner kronor har upparbetats under lång tid (av socialdemokratiskt styre).

Bolagens ledning har själv analyserat läget och radar upp åtta punkter som haft stor ekonomisk betydelse för nuvarande situation. Vad centerpartiet lyfter fram, är att fem av de åtta punkterna har bäring på händelser långt tillbaka i tiden. Några exempel är låga hyresnivåer över tid, utebliven hyreshöjning 2010 (!), flerårigt eftersatt underhåll o reparationer, fördyrade byggprojekt. Det sistnämnda är exemplifierat med hyreshuset Blomman och vi kan lägga till Järntorgsskolans ombyggnad. Inget av detta nämner Sven Erik i sin insändare utan tar istället upp Ås gamla ålderdomshem och Dalgården i Gyttorp? Dessa objekt har knappast haft någon större betydelse för bolagens nuvarande situation.

Omorganisationen som gjordes under 2011 var totalt nödvändig för att anpassa bolagen till rätt kostym för framtidens utmaningar. Bolagen och dess styrelser (med en socialdemokratisk ordförande) har under hösten själva kommit med åtgärdsförslag för att komma tillrätta med situationen, nämligen kraftigt höjda hyror, utförsäljning av bostadsbestånd och kapitaltillskott av ägaren. Dessa förslag är inte nya, de presenterades redan 2011. Men det förstås, då framfördes förslagen av en sexpartikoalition, utan socialdemokrater. Men nu är beslut fattat om kapitaltillskott, av en enig kommunstyrelse. Centerpartiet är med och tar ansvar för bolagen i framtiden, oavsett historien. Men historien tål att berättas.

Helena Vilhelmsson, centerpartiet i Nora.

1 Comment

  1. Vad som fattas, i sammanfattningen, är ;

    Vart tog pengarna vägen ? I vilka fickor hamnar det nya tillskottet av skattepengar ?

    Vilka avtal har bolagen, för att kräva nya tillskott?

    En hög med frågor, som borde utmynna i en rejäl revision, av kompetent folk, som inte har anknytning till Nora

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.